Mexyk Napisano 27 Lipca 2012 Napisano 27 Lipca 2012 Noszę się z zamiarem zlożenia tylnego koła do XC. Obręczą będzie XM719 Mavica albo XM819 UST tego samego producenta. Koło będzie budowane z przeznaczeniem na hamulec tarczowy, najprawdopodobniej Center Lock, gdyż taki mam na przodzie i tarcza 180 XT CL razem z hamulcem XT to prawdę mówiąc więcej niż potrzeba do XC, więc zakupu tarcz Shimano wogóle się nie obawiam. Pytanie dotyczy wyboru piasty. Cały czas skłaniałem się na zakupem 240s, która prędzej przeżyje mnie niż ja nią lecz z czasem uzmysłowiłem sobie, że ja robię rocznie ok. 1500-2000km, na maratonach póki co nie startuję, więc czy jest sens wydawania ok. 1200zł na samą piastę? XTR jest o 500zł tańsza, XT jeszcze tańsza, kulek się nie boję, sam babram się w smarze z wlasnego roweru więc serwis mi nie straszny. Jeżeli by się okazało, że to 240s to zupełnie mi nie potrzebne to co powinienem wybrać? Shimano, DT, Novatec, a może coś innego. Za zaoszczędzoną kasę mogę coś kupić, powiedzmy manetki or smth.
dawid Napisano 29 Lipca 2012 Napisano 29 Lipca 2012 Jak byś zrezygnował z obręczy mavic na rzecz np ZTR crest z którego też zrobisz bezdętkę to miałym na sprzedaż koło zbudowane na 240s thru bolt na 6 śrub do tego ztr crest i szprychy Pillara w cenie 1000zł. Mam wszystkie potrzebne części. Jak chcesz wydać 1200zł za 240s i robić tylko kilka tys km rocznie to chyba nie warto inwestować, chyba już lepiej było by Ci zainwestować w DT 350s na CL Pozdrawiam
marky5 Napisano 29 Lipca 2012 Napisano 29 Lipca 2012 Jeśli chcesz centerlock'a to wyboru zadużego nie ma,bo tylko Shimano albo DT Swiss.Jeśli masz kasę to kupuj DT 240,bo piastka jest naprawdę the best.No,ale jest droga.Co do XT sam na takiej śmigałem i byłem zadowolony,bardzo sztywna,oś 14mm.Tyle tylko,że waży sporo.Zaglądałem do środka po kilku tyś km.i stwierdziłem praktycznie stan idealny kulek bieżni i konusów.Mam ją zresztą na sprzedaż.Natomiast kompromisem byłby w tym wypadku XTR.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.