qsi84 Napisano 26 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Cześć Po przewałkowaniu licznych tematów na tym oraz innych forach postanowiłem zwrócić się o pomoc z wyborem przedniego amortyzatora do mojego roweru. Obecny uległ niewielkiemu uszkodzeniu (jest sporej wielkości [ok 6 cm] pęknięcie na nim) co sprawia, że nie czuję się na nim bezpiecznie. Obecnie jest to RST Gila. Od razu zaznaczę, że zależy mi na czymś nieco wygodniejszym i wolałbym, aby był trwały. Budżet z początku oscylował w granicach 300zł, jednakże po przeczytaniu opinii o amortyzatorach w tej cenie postanowiłem nieco powiększyć budżet do około 500zł (oczywiście znalezienie sprzętu po niższej cenie jest mile widziane ;-) ) Jeżeli dopłata spowoduje odczuwalną różnicę to jestem w stanie jeszcze trochę dołożyć. Wymagania: piwoty, standardowa szerokość rury sterowej 1 1/8, ciemna kolorystyka, nie obowiązkowe: blokada z manetką na kierownicy. Obecnym faworytem jest SUNTOUR Raidon RL AIR V3, chociaż czytałem opinie, że warto dołożyć do Epicona, jednakże ten nie posiada mocowania dla hamulców v-brake, a zmiana na tarczówki jest zarówno zbyt droga jak i bez uzasadnienia dla stylu jazdy jaki preferuję. Dodatkowo wolałbym aby amortyzator był nowy (zależy mi na trwałości, gwarancji), oczywiście w grę wchodzą sklepy we Wrocławiu i okolicach. Dziękuję za pomoc, pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erzurum Napisano 26 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 dołóż stówkę i kup sprinnera reasona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0rdeczka Napisano 26 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 dołóż stówkę i kup sprinnera reasona Pokaż mi go w ciemnej kolorystyce to i ja kupie !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qsi84 Napisano 26 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Dziękuję Niestety biała kolorystyka jest trochę nie do przejścia. Mój rower jest w ciemnym, matowym odcieniu niebieskiego (przechodzący w granat), stąd biały przód jest dla mnie nie do zaakceptowania (szczególnie przy takiej ilości pieniędzy). Czy są alternatywne rozwiązania w tej, tudzież nieco niższej cenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
z0neee Napisano 26 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 ROCK SHOX RECON 321 Solo Air 100mm 26" od BA! (2503294161) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. - nie będziesz żałować, no ale trza dołożyć trochę, poszukaj możne znajdziesz taniej Są też czarne http://allegro.pl/amortyzator-sr-suntour-raidon-lod-100mm-disc-cr-i2503123076.html o tym za bardzo nic nie wiem ale cena dość fajna, musiałbyś poczytać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0rdeczka Napisano 26 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Dziękuję Niestety biała kolorystyka jest trochę nie do przejścia. Mój rower jest w ciemnym, matowym odcieniu niebieskiego (przechodzący w granat), stąd biały przód jest dla mnie nie do zaakceptowania (szczególnie przy takiej ilości pieniędzy). Czy są alternatywne rozwiązania w tej, tudzież nieco niższej cenie? To jestes z tym samym problemem co ja ... Nie wiem może poszukam w necie reasona ciemnego, ale z tego co widziałem to tylko wersja TX, która jest 2x droższa. A tak możesz isć w tego nowego raidona x3, ale u mnie w serwisie gdzie mają go montowanego w kellysach przyszły już reklamacje dot szczelnosci tego raidona. Jest to prawdopodobnie badziew i dlatego tak nisko się ceni, niestety nie ta jakosć co stare raidony. No i można jakąs torę. W sumie spory wybór, bo chyba nie celujesz w same powietrzne (jak ja). ZONEEE : Czy nie widzisz, że warunkiem jest zaopatrzenie w piwoty ? A w tym budżecie przy tarczach amortyzator musiały kosztować 300 zł, bo 200 to minimum na nowy hamulec tarczowy (hydrauliczny). Ja się już od kilku dni głowię, a mam nieco więcej bo 610, a wartoby jeszcze w tej kwocie objąć pompkę (70zł). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 26 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Jeżeli musi być ciemny, teraz masz wyłącznie Raidona. Nawet żadnego Manitou czy Tory w tej kwocie teraz na Allegro nie ma. A może Spinner SW7? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PoleK Napisano 26 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Są też czarne Fajnie, a hamulec gdzie sobie założy:D? To stary recon, jakbym mial wybierać pod tarcze to i bym się mocno zastanawiał między nim a Epiconem (pewnie ten 2 i tak by wygrał) ale w tej sytuacji, Raidon i koneic tematu, nie ma w tej cenie innego wiatrem pędzonego:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
z0neee Napisano 26 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Wybaczcie, mój błąd z tymi piwotami no to raidon i gitez m0rdeczka Ty na tym forum? Za jakie grzechy ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0rdeczka Napisano 26 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Wybaczcie, mój błąd z tymi piwotami no to raidon i gitez m0rdeczka Ty na tym forum? Za jakie grzechy ;( Tak jakos wyszło, że miałem nadzieję pomocy dot. amortyzatora, a konretnie jego kolorystyki, a tam nikt nie odpisywał. Czy mielismy jakis konflikt, o którym mi nie wiadomo ? Nikt się nie skusi na to : Rock Shox Sid Team (2506756066) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. ? Myslę, że okazja. Tylko nie wiem jaki wpływ ma uszkodzenie na użytkowanie. Mój XCM ma ciągle usyfione golenie od jazdy, ale to od zalania go olejem, bo w srodku oprócz 2 sprężyn nic nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qsi84 Napisano 26 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Po prostu ciemny rower w niebieskiej tonacji dziwnie wyglądałby z białym amortyzatorem. Rozumiem, że ten Raidon, którego podałem w pierwszym poście? Jeżeli to nie problem to prosiłbym o konkretną aukcję, ewentualnie link do sklepu internetowego, aby najlepiej trafić z odmianami tego modelu i nie popełnić błędu podczas wyboru. Przypomnę, że podstawa to piwoty i ciemna kolorystyka, natomiast mile widziana jest manetka do blokowania skoku. Dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
z0neee Napisano 26 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Koniecznie musi być nowy i to nie podlega dyskusji? za 500zł jak dobrze poszukasz to możesz wyrwać rebe z piwotami, ja kupiłem (w sumie to dostałem, no nie ważne) rebe z 2007 albo 2008 roku, oddałem do serwisu to serwisant się mnie pytał po co w ogóle ją oddałem, w środeczku igiełka przebieg określił na max 3tys.a amor 5-6letni Tak wiec moim skromnym zdaniem, poczekaj i poobserwuj aukcje a nóż się trafi jakiś fajny amorek, Ostatnio widziałem PILOT na allegro za 250zł ale do wymiany były uszczelki (koszt pewnie ze 100zł) tylko nie wiem czy miał piwoty a nawet za 210 Rock Shox PILOT SL (2497849249) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qsi84 Napisano 26 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Bardziej skłaniałem się ku nówce ze względu na ewentualne problemy ze sprzętem używanym, aczkolwiek jeżeli faktycznie znalazłoby się coś wartego uwagi i niewymagającego większych nakładów finansowych to może być używany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 26 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 @m0rdeczka Okazja? Zarżnięty SID i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erzurum Napisano 27 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2012 co wy z tymi kolorami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qsi84 Napisano 27 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 27 Lipca 2012 Po prostu biały byłby przesadą ;-) Będę wdzięczny za ostatnią przysługę, czyli podanie linków, z których mam bezpośrednio kupić amortyzator. Dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0rdeczka Napisano 27 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2012 Po prostu biały byłby przesadą ;-) Będę wdzięczny za ostatnią przysługę, czyli podanie linków, z których mam bezpośrednio kupić amortyzator. Dziękuję Weź biały, bo na kolory patrzą tylko cioty i pedanty. Jak będąc krótko na forum wiele się nauczyłem Wersja raidona, o którym pisałem : http://allegro.pl/sr-suntour-raidon-x3-26-2012-i2486197978.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
z0neee Napisano 27 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2012 mordeczka kpisz, czy o drogę pytasz? Nie rozumiem w ogóle Twojej wypowiedzi ^_+ Mi również nie podobają się białe amortyzatory - preferuję kolor czarny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0rdeczka Napisano 27 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2012 mordeczka kpisz, czy o drogę pytasz? Nie rozumiem w ogóle Twojej wypowiedzi ^_+ Mi również nie podobają się białe amortyzatory - preferuję kolor czarny Wiadomosć nie była skierowana w twoją stronę więc nie masz się przejmować, że nie rozumiesz, a spowodowana byłem zaskoczeniem innych użytkowników, że jak to można się kolorem przejmować ?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 27 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2012 To nie powód, żeby wyzywać autora od ciot. No wybacz, buractwo z ciebie wychodzi. Poza tym kompletnie nie umiesz czytać ze zrozumieniem. Dostałeś kilka razy opinię, że to kwestia gustu. Jednym pasuje, drugim nie. A nie, że nikogo nie obchodzą kolory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Airsofter Napisano 27 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2012 Co do kolorów - można wybrzydzać tam gdzie część nie jest tak ważna np. sztyca albo mostek. Jak masz do wyboru, dobry amortyzator to nie ma co się patrzyć na jego kolor tylko brać. Takie moje zdanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qsi84 Napisano 27 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 27 Lipca 2012 Ok, rozumiem. W takim razie moje poczucie estetyki jakoś przeboleje fakt innego koloru (jeżeli zajdzie taka potrzeba). Czyli pod uwagę brać te amortyzatory: http://allegro.pl/nowy-spinner-reason-air-rlc-100mm-1920g-xc-mtb-wy0-i2492017232.html http://allegro.pl/sr-suntour-raidon-r-l-air-100mm-mod-2012-super-i2511131866.html Z przewagą dla pierwszego? Dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
z0neee Napisano 27 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2012 w tym raidonie na bank będą się wycierać golenie - porażka po cholerę dają czarną "anode"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erzurum Napisano 27 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2012 masz wybór. kupić słaby amortyzator w kolorze czarnym, albo dużo lepszy w kolorze białym. ja bym się nie zastanawiał wcale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PoleK Napisano 27 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2012 w tym raidonie na bank będą się wycierać golenie - porażka po cholerę dają czarną "anode"? gdzie Ty widzisz czarna anode, nie mam pojecia, ale optyk czeka nie Twoje pieniadze:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.