Od jakiegoś czasu przymierzałem się do kupna roweru. Do tej pory jeździłem na 15 letnim Mongoosie na sztywnych widełkach, który ledwie ledwie zipał. W dodatku miał dla mnie zbyt dużą ramę bo aż 21,5" i mostek 140mm z kątem chyba z 45* w górę. (ja = 190cm 81kg a rower należał do mojego brata powyżej 200cm i 120kg wagi).
W końcu po przeczytaniu dziesiątek opisów różnych rowerków i obejrzeniu kilku z nich zdecydowałem się na zakup roweru w Decathlonie. Wybór padł na Rockridera 8.1 z ramą o wielkości XL. Przymierzałem też ramę L ale okazała się jednak stanowczo za mała.
Koła - Obręcze Rockrider Comp 32 otwory by Rigida Moyeux JT D041/D142, szprychy stal nierdzewna 2mm. Łożyska maszynowe.
Waga około 13,5kg. (mierzone na wadze elektronicznej ale za dokładność nie ręczę równie dobrze waży z 1kg więcej)
Uwagi po odbiorze:
Przy oględzinach w domu po odbiorze roweru zauważyłem brak dwóch elementów mocujących przewód tylnego hamulca do rury które zastąpiłem opaskami zaciskowymi . Rower który został niby przygotowany do jazdy miał przestawiona o kilka stopni w lewo kierownicę i trochę mało jak na mój gust powietrza w tylnym kole (a przynajmniej ciśnienie było znacznie mniejsze niż w przednim - ale pewnie pan z serwisu chciał zadbać o mój komfort jako iż rowerek nie posiada amortyzacji z tyłu ). Po około 30 km jazdy usłyszałem również dziwne miarowe piski w okolicach przedniego koła - winne okazały się hamulce w których szczęka byłą zbyt przesunięta w kierunku środka koła i klocek delikatnie muskał tarczę. Przy hamowaniu klocki wyginały lekko tarczę ale po delikatnej regulacji było już OK.
Wrażenia:
Rowerek wizualnie bardzo mi się podoba. Spodziewałem się że siodełko będzie dziwnie się sprawować podczas jazdy natomiast po 30 kilometrowej przejażdżce po leśnych drogach ze sporą ilością dziur jestem mile zaskoczony, jest całkiem wygodne. Problemem okazała się jednak gięta kierownica która powoduje u mnie ból nadgarstków, być może to kwestia jej ustawienia - popracuję nad nią i zobaczę czy ją zostawię czy wymienię na prostą (na takiej do tej pory jeździłem).
Pozycja na rowerze całkiem wygodna (poza nadgarstkami), ale tak naprawdę okaże się po jakiejś dłuższej przejażdżce (na razie około 100km w sumie). Ustawiłem siodełko przesunięte prawie na maxa do tyłu (przyzwyczajenie do pozycji z poprzedniego roweru) i zastanawiam się nad zmianą mostka kierownicy na krótszy i pozwalający na obniżenie wysokości kierownicy bo czuję pewien dyskomfort z przerzuceniem ciała za siodełko na zjazdach. Ale to też jak już trochę popracuję nad ustawieniem roweru do swoich potrzeb (lub przyzwyczajeń - a może jednak lepiej zmienić przyzwyczajenie niż od razu części ). Muszę się przyzwyczaić do 9 przełożeń z tyłu bo do tej pory jeździłem na 7. Kultura pracy bez porównania lepsza niż zjechane Alivio. No i amortyzator z przodu który także nie pomaga mi w bezstresowym przejściu na nowy rower. Ustawiłem na razie wstępne ugięcie na około 25-30mm, pokrętło szybkości odbicia lekko w stronę "zajączka" . Pojeżdżę to pewnie coś pozmieniam choć nie będę się bawił w zmianę ciśnienia. Raz iż pojęcia nie mam jak to ustawić żeby było optymalnie do mojej wagi a dwa nie mam pompki (na razie ?).
Rowerem dojeżdżam do pracy asfaltami trasą 13km lub drogami leśnymi 18km (oczywiście to nie rower do takiej jazdy ale na poprzedni już za żadne skarby nie wsiądę ) oraz w soboty i niedziele śmigam rekreacyjnie po kilkadziesiąt km po lasach i niezbyt wysokich górkach więc myślę że ten rower dla mnie będzie wystarczający na pewnie dość spory czas.
Rowerek posiada pedały spd na których jak widać na zdjęciach są nakładki, ale poważnie się zastanawiam nad kupnem jakichś butków i nauczenie się w nich jeździć. Jak ktoś czuje się na siłach polecić mi jakieś butki na osobę z dość dużą i szeroką stopą rozmiar 46 to byłbym wdzięczny. (oczywiście nie zamierzam wydawać na buty jakiejś olbrzymiej kasy - myślę że maksymalnie mógłbym wydać z 300pln)
Jeśli ktoś ma jakieś pytania odnośnie tego roweru a będę w stanie na nie odpowiedzieć to postaram się to zrobić. (tylko nie zmuszajcie mnie do rozbierania go na części pierwsze)
Jak zrobię nim trochę kilometrów to postaram się wrzucić jakieś uwagi z jazd lub też ewentualne problemy jeżeli takowe się pojawią (mam nadzieję że nie).
PS. Przy okazji witam wszystkich forumowiczów ponieważ do tej pory byłem tylko anonimowym czytelnikiem.
Pytanie
D3ckard
Witam,
Od jakiegoś czasu przymierzałem się do kupna roweru. Do tej pory jeździłem na 15 letnim Mongoosie na sztywnych widełkach, który ledwie ledwie zipał. W dodatku miał dla mnie zbyt dużą ramę bo aż 21,5" i mostek 140mm z kątem chyba z 45* w górę. (ja = 190cm 81kg a rower należał do mojego brata powyżej 200cm i 120kg wagi).
W końcu po przeczytaniu dziesiątek opisów różnych rowerków i obejrzeniu kilku z nich zdecydowałem się na zakup roweru w Decathlonie. Wybór padł na Rockridera 8.1 z ramą o wielkości XL. Przymierzałem też ramę L ale okazała się jednak stanowczo za mała.
Tu kilka zdjęć (niestety robione telefonem):
http://screenshooter.net/9150910/26_07_2012__18_07_35
http://screenshooter.net/9150910/26_07_2012__18_08_13
http://screenshooter.net/9150910/26_07_2012__18_09_00
http://screenshooter.net/9150910/26_07_2012__18_09_35
http://screenshooter.net/9150910/26_07_2012__18_09_59
Specyfikacja:
Kierownica - Comp 600/ 640mm ; mostek Rockrider Comp ;
Siodło - b'Twin MTB comp.
Rama - Aluminium 6061 T6 podwójnie cieniowane ; geometria racing ; 1,9 kg w rozmiarze L
Zawieszenie / Amotyzacja; - widelec Rock Shox RECON Silver TK 100 mm Remote Lock-Out na kierownicy
Opony - new Rockrider Sport
Napęd - Mechanizm korbowy Shimano Deore M590 22x32x44; przerzutka przód i tył – SRAM X-7, kaseta ; K7 SRAM PG950 11x32 9 trybów.
Hamulce - Hydrauliczne hamulce tarczowe Avid ELIXIR 3, tarcze 160 mm
Pedały - Pedały zatrzaskowe Wellgo 823 WP-7
Manetki - SRAM X.7
Koła - Obręcze Rockrider Comp 32 otwory by Rigida Moyeux JT D041/D142, szprychy stal nierdzewna 2mm. Łożyska maszynowe.
Waga około 13,5kg. (mierzone na wadze elektronicznej ale za dokładność nie ręczę równie dobrze waży z 1kg więcej)
Uwagi po odbiorze:
Przy oględzinach w domu po odbiorze roweru zauważyłem brak dwóch elementów mocujących przewód tylnego hamulca do rury które zastąpiłem opaskami zaciskowymi . Rower który został niby przygotowany do jazdy miał przestawiona o kilka stopni w lewo kierownicę i trochę mało jak na mój gust powietrza w tylnym kole (a przynajmniej ciśnienie było znacznie mniejsze niż w przednim - ale pewnie pan z serwisu chciał zadbać o mój komfort jako iż rowerek nie posiada amortyzacji z tyłu ). Po około 30 km jazdy usłyszałem również dziwne miarowe piski w okolicach przedniego koła - winne okazały się hamulce w których szczęka byłą zbyt przesunięta w kierunku środka koła i klocek delikatnie muskał tarczę. Przy hamowaniu klocki wyginały lekko tarczę ale po delikatnej regulacji było już OK.
Wrażenia:
Rowerek wizualnie bardzo mi się podoba. Spodziewałem się że siodełko będzie dziwnie się sprawować podczas jazdy natomiast po 30 kilometrowej przejażdżce po leśnych drogach ze sporą ilością dziur jestem mile zaskoczony, jest całkiem wygodne. Problemem okazała się jednak gięta kierownica która powoduje u mnie ból nadgarstków, być może to kwestia jej ustawienia - popracuję nad nią i zobaczę czy ją zostawię czy wymienię na prostą (na takiej do tej pory jeździłem).
Pozycja na rowerze całkiem wygodna (poza nadgarstkami), ale tak naprawdę okaże się po jakiejś dłuższej przejażdżce (na razie około 100km w sumie). Ustawiłem siodełko przesunięte prawie na maxa do tyłu (przyzwyczajenie do pozycji z poprzedniego roweru) i zastanawiam się nad zmianą mostka kierownicy na krótszy i pozwalający na obniżenie wysokości kierownicy bo czuję pewien dyskomfort z przerzuceniem ciała za siodełko na zjazdach. Ale to też jak już trochę popracuję nad ustawieniem roweru do swoich potrzeb (lub przyzwyczajeń - a może jednak lepiej zmienić przyzwyczajenie niż od razu części ) . Muszę się przyzwyczaić do 9 przełożeń z tyłu bo do tej pory jeździłem na 7. Kultura pracy bez porównania lepsza niż zjechane Alivio. No i amortyzator z przodu który także nie pomaga mi w bezstresowym przejściu na nowy rower. Ustawiłem na razie wstępne ugięcie na około 25-30mm, pokrętło szybkości odbicia lekko w stronę "zajączka" . Pojeżdżę to pewnie coś pozmieniam choć nie będę się bawił w zmianę ciśnienia. Raz iż pojęcia nie mam jak to ustawić żeby było optymalnie do mojej wagi a dwa nie mam pompki (na razie ?).
Rowerem dojeżdżam do pracy asfaltami trasą 13km lub drogami leśnymi 18km (oczywiście to nie rower do takiej jazdy ale na poprzedni już za żadne skarby nie wsiądę ) oraz w soboty i niedziele śmigam rekreacyjnie po kilkadziesiąt km po lasach i niezbyt wysokich górkach więc myślę że ten rower dla mnie będzie wystarczający na pewnie dość spory czas.
Rowerek posiada pedały spd na których jak widać na zdjęciach są nakładki, ale poważnie się zastanawiam nad kupnem jakichś butków i nauczenie się w nich jeździć. Jak ktoś czuje się na siłach polecić mi jakieś butki na osobę z dość dużą i szeroką stopą rozmiar 46 to byłbym wdzięczny. (oczywiście nie zamierzam wydawać na buty jakiejś olbrzymiej kasy - myślę że maksymalnie mógłbym wydać z 300pln)
Jeśli ktoś ma jakieś pytania odnośnie tego roweru a będę w stanie na nie odpowiedzieć to postaram się to zrobić. (tylko nie zmuszajcie mnie do rozbierania go na części pierwsze)
Jak zrobię nim trochę kilometrów to postaram się wrzucić jakieś uwagi z jazd lub też ewentualne problemy jeżeli takowe się pojawią (mam nadzieję że nie).
PS. Przy okazji witam wszystkich forumowiczów ponieważ do tej pory byłem tylko anonimowym czytelnikiem.
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.