Skocz do zawartości

[przepisy] kilka pytań odnośnie przepisów

Rekomendowane odpowiedzi

Siema, jest coraz cieplej i coraz częściej wychodzi się pojeździć, "co nie co" wiem o przepisach, ale czasami sam się zastanawiam nad niektórymi rzeczami. Więc tak, czy dobrze myśle ? Jesli nie mam racji, proszę mnie poprawić.

1. Jadąc drogą rowerową, która leci dookoła ronda, zjezdzający samochód z ronda, ma obowiązek mnie przepuścić, nawet jeśli się zbliżam do przejazdu , zgadza się ?

2. Kiedy droga roweru leci równolegle z jezdnią, i droga rowerowa przecina jezdnie, mam pierwszeństwo tylko wtedy gdy już wjechałem na przejazd dla rowerów, tak :) ?

3. Tutaj inna sytuacja troszkę, jade rowerem/samochodem, ulicą i przepuszczam kogoś przez przejście dla pieszych, pieszy zaczyna iść z mojej prawej, mogę odjechać wtedy, gdy on dopiero zejdzie z pasów, a nie zejdzie z mojego pasu jazdy.

Proszę mnie poprawiać jeśli nie mam racji .

1. Jadąc drogą rowerową, która leci dookoła ronda, zjezdzający samochód z ronda, ma obowiązek mnie przepuścić, nawet jeśli się zbliżam do przejazdu , zgadza się ?

Tak. Pod warunkiem, że na przejazd nie wlecisz jak wariat. Musisz dać się zauważyć kierowcy by ten mógł się zatrzymać.

2. Kiedy droga roweru leci równolegle z jezdnią, i droga rowerowa przecina jezdnie, mam pierwszeństwo tylko wtedy gdy już wjechałem na przejazd dla rowerów, tak :) ?

Nie. DDR równoległy do drogi z pierwszeństwem traktuje się jak drogę z pierwszeństwem, więc kierowca musi ustąpić pierwszeństwa, tak jakby to robił samochodowi.

Generalnie jeżeli chodzi o pierwszeństwo rowerzystów nad samochodami trzeba pamiętać, że rowerzysta to inny obiekt niż samochód. Jest mały i porusza się relatywnie bardzo szybko w stosunku do swoich rozmiarów. Zatem trzeba zachować szczególną ostrożność zbliżając się do każdego przejazdu i trzymać ręce na heblach.

A co z ostatnim pytaniem :> ?

3. Tutaj inna sytuacja troszkę, jade rowerem/samochodem, ulicą i przepuszczam kogoś przez przejście dla pieszych, pieszy zaczyna iść z mojej prawej, mogę odjechać wtedy, gdy on dopiero zejdzie z pasów, a nie zejdzie z mojego pasu jazdy.

Tak. Pod warunkiem, że na przejazd nie wlecisz jak wariat. Musisz dać się zauważyć kierowcy by ten mógł się zatrzymać.

To wcale nie jest takie oczywiste. Musi być przejazd rowerowy przez jednię (odpowiednie oznakowanie pionowe i poziome).

Co do trzeciego pytania to zdrowy rozsądek podpowiada żeby zostawić pieszemu miejsce na ewentualną ucieczkę przed samochodem, który nie ustąpił mu pierwszeństwa. Ja czekam dopóki nie wejdzie na wysepkę albo drugą stronę ulicy.

Tak, bezwarunkowo. Kierowca musi zawsze ustąpić pierwszeństwa rowerzyście gdy przejeżdża przez przejazd dla rowerzystów. Rowerzysta może przy tym jechać nawet z prędkością 50 km/h. Na podobnej zasadzie kierowca na drodze podporządkowanej musi ustąpić pierwszeństwa kierowcy na drodze z pierwszeństwem przejazdu, nawet gdy jedzie on bardzo szybko (ale w limicie prędkości). Jest obowiązkiem kierowcy poruszającego się po jezdni zmniejszyć prędkość tak, aby nie narazić na niebezpieczeństwo rowerzysty będącego na przejeździe lub na niego wjeżdżającego.

2. Kiedy droga roweru leci równolegle z jezdnią, i droga rowerowa przecina jezdnie, mam pierwszeństwo tylko wtedy gdy już wjechałem na przejazd dla rowerów, tak ?

Czy pytasz o drogę rowerową (która jest wydzielona z jezdni) czy o pas rowerowy (który jest częścią jezdni)? W pierwszym przypadku nie mamy do czynienia ze skrzyżowaniem tylko z przejazdem dla rowerzystów i tu znowu odsyłam do pkt 1: rowerzysta na przejeździe dla rowerzystów ma zawsze pierwszeństwo (o ile nie ma przy przejeździe znaku nakazującego ustąpienie pierwszeństwa). W drugim przypadku, mówimy o normalnym skrzyżowaniu gdzie o pierwszeństwie decyduje pierwszeństwo jezdni, wzdłuż której biegnie pas rowerowy.

.... Na podobnej zasadzie kierowca na drodze podporządkowanej musi ustąpić pierwszeństwa kierowcy na drodze z pierwszeństwem przejazdu, nawet gdy jedzie on bardzo szybko (ale w limicie prędkości)....

A jeśli auto na drodze z pierwszeństwem jeżdzie powyżej dopuszczalnej prędkości to ten z podporządkowanej już nie musi ustąpić mu pierwszenstwa ???

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...