Skocz do zawartości

[v-brake] złe okładziny czy obręcz

dymas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wymieniłem obręcz na nową - Mavic 317 piasta XT szprychy DT Champion hamulce XT oryginalne shimanowskie i przy jeździe z górki i dłuższym używaniu hamulca zauważyłem, a raczej usłyszałem dziwne tarcie. Na postoju okazuje się, że nowa obręcz jest już porysowana a w okładziny mam "powbijane" małe kawałeczki metalu. Po wydłubaniu owego za jakiś czas pojawia się ten sam problem. Wiem że może się to stań z piaskiem, kamyczkami itp bo od tego jest rower górski żeby śmigać w takim terenie ale te opiłki metalu?? Może wymienić okładziny na nie shimanowskie? Co polecanie? Jakieś sugestie ?

peace

Witam

Wymieniłem obręcz na nową - Mavic 317 piasta XT szprychy DT Champion hamulce XT oryginalne shimanowskie i przy jeździe z górki i dłuższym używaniu hamulca zauważyłem, a raczej usłyszałem dziwne tarcie. Na postoju okazuje się, że nowa obręcz jest już porysowana a w okładziny mam "powbijane" małe kawałeczki metalu. Po wydłubaniu owego za jakiś czas pojawia się ten sam problem. Wiem że może się to stań z piaskiem, kamyczkami itp bo od tego jest rower górski żeby śmigać w takim terenie ale te opiłki metalu?? Może wymienić okładziny na nie shimanowskie? Co polecanie? Jakieś sugestie ?

peace

Witam.A na pewno ta obręcz Mavica jest pod V-ałki. Może to jest wersja 317 Disc?Pytam bo wiem że są dwie wersje.

• 4 tygodnie później...

Dokładnie, twarde klocki mają to do siebie, że jeśli długo się nimi zaciska obręcz, to po chwili słychać ostre tarcie. Tak mam na meridowych abs. Normalnie działają bez problemów i zastrzeżeń, ale ostatnio w górach nieźle mi po obręczy pojeździły. Aczkolwiek, kawałków metalu z klocków nie wyciągam.

Czerwone Clarksy lub Koolstopy rozwiążą twój problem. Clarksy hamują trochę lepiej, Koolstopy mniej "zjadają obręcz". Powodem pojawiania się opiłków metalu w klockach jest, jak już wspomnieli koledzy twarda mieszanka okładzin. Stara obręcz mogła być już wytarta przez klocki, pewnie tez inny był skład stopu metali, z których została wykonana :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...