dymas Napisano 26 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Witam Wymieniłem obręcz na nową - Mavic 317 piasta XT szprychy DT Champion hamulce XT oryginalne shimanowskie i przy jeździe z górki i dłuższym używaniu hamulca zauważyłem, a raczej usłyszałem dziwne tarcie. Na postoju okazuje się, że nowa obręcz jest już porysowana a w okładziny mam "powbijane" małe kawałeczki metalu. Po wydłubaniu owego za jakiś czas pojawia się ten sam problem. Wiem że może się to stań z piaskiem, kamyczkami itp bo od tego jest rower górski żeby śmigać w takim terenie ale te opiłki metalu?? Może wymienić okładziny na nie shimanowskie? Co polecanie? Jakieś sugestie ? peace Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
redbull1 Napisano 26 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 te opiłki ja też miałem w pierwszych chwilach ,przetrzyj klocki papierem ściernym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dymas Napisano 26 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 W tym sęk, że te okładziny nie są nowe. Nowa jest tylko obręcz, a raczej była Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
redbull1 Napisano 26 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 to przetrzyj papierem i zobacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pipiaro Napisano 26 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Witam Wymieniłem obręcz na nową - Mavic 317 piasta XT szprychy DT Champion hamulce XT oryginalne shimanowskie i przy jeździe z górki i dłuższym używaniu hamulca zauważyłem, a raczej usłyszałem dziwne tarcie. Na postoju okazuje się, że nowa obręcz jest już porysowana a w okładziny mam "powbijane" małe kawałeczki metalu. Po wydłubaniu owego za jakiś czas pojawia się ten sam problem. Wiem że może się to stań z piaskiem, kamyczkami itp bo od tego jest rower górski żeby śmigać w takim terenie ale te opiłki metalu?? Może wymienić okładziny na nie shimanowskie? Co polecanie? Jakieś sugestie ? peace Witam.A na pewno ta obręcz Mavica jest pod V-ałki. Może to jest wersja 317 Disc?Pytam bo wiem że są dwie wersje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dymas Napisano 26 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Witam.A na pewno ta obręcz Mavica jest pod V-ałki. Może to jest wersja 317 Disc?Pytam bo wiem że są dwie wersje. hmmm zastanawiam się czy to wkręta czy żart ? peace Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pipiaro Napisano 26 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 hmmm zastanawiam się czy to wkręta czy żart ? peace Tylko pytam. http://bikecenter.pl/index.php?p2037,mavic-xm-317-disc-32-otwory-obrecz http://www.bikestacja.pl/obrecz-mavic-p-882.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maracz Napisano 19 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 No i co pomogło przeczyszczenie klocków papierem? Pytam bo mam dokładnie ten sam problem,po zmianie kół podczas dłuższego hamowania słychać odgłos podobny do tarcia metalu o metal, nie wiem co jest grane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 19 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 moje rw2 z single digit 7 też mają kawałki metalu, czyżby klocki półmetaliczne ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gello1 Napisano 19 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 to jest efekt za twardych okładziń. Miałem to samo u siebie na MAVICu i na Shimanowskich klockach. Piłowało jak złe. Zmieniłem klocki na AUTHORa/Merida i problem się rozwiązał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEVILEK Napisano 19 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Dokładnie, twarde klocki mają to do siebie, że jeśli długo się nimi zaciska obręcz, to po chwili słychać ostre tarcie. Tak mam na meridowych abs. Normalnie działają bez problemów i zastrzeżeń, ale ostatnio w górach nieźle mi po obręczy pojeździły. Aczkolwiek, kawałków metalu z klocków nie wyciągam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maracz Napisano 19 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Ok, wygląda na to że mam klocki za twarde ale zastanawia mnie dlaczego na starych kołach nie miałem żadnych problemów podczas hamowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 19 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Czerwone Clarksy lub Koolstopy rozwiążą twój problem. Clarksy hamują trochę lepiej, Koolstopy mniej "zjadają obręcz". Powodem pojawiania się opiłków metalu w klockach jest, jak już wspomnieli koledzy twarda mieszanka okładzin. Stara obręcz mogła być już wytarta przez klocki, pewnie tez inny był skład stopu metali, z których została wykonana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dymas Napisano 20 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Dzięki wielkie panowie, jak się tylko ogarnę to zmienię klocki. Szkoda tylko, że jakiś czas temu kupiłem nowe okładziny "na zapas" oczywiście Shimanowskie peace Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.