Skocz do zawartości
  • 0

Za luźny łańcuch

Gość Paweł

Pytanie

Gość Paweł
Napisano

Witam:) Ostatnio sam zrobiłem rower, tzn przednią ramę wziąłem z Forestera a tylnią z jakiegoś innego:) teraz wszystko ładnie skręciłem ale jest problem;/ łańcuch jest za luźny;/ przynajmniej ja tak myśle:) Gdy mocniej nacisnę na pedało łańuch prześlizga się przez zębatkę... Linki są w 100% naciągnięte, łańcuch też napiąłem ( przesunąłem koło maksymalnie do tyłu )... nie wiem w czym jest powód;/

Moje przerzutki do SHIMAO.

Proszę o pomoc;)

z góry dziękuję :)

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Byc moze masz za dlugi lancuch do tej kasety albo juz staruszek sam sie rozciagnol :-) A i skrecanie bika z dwoch ruznych ram to moim zdaniem samobujstwo czy to w ogole ma takie cos jak geometrie??

Gość Paweł
Napisano

Byc moze masz za dlugi lancuch do tej kasety albo juz staruszek sam sie rozciagnol :-) A i skrecanie bika z dwoch ruznych ram to moim zdaniem samobujstwo czy to w ogole ma takie cos jak geometrie??

Tak:) wszystko pasuje do siebie :) tylko problem z tym łańcuchem ;/ Polecasz kupić nowy czy skrócić samemu?

Napisano

No wiadomo ze co nowe to nowe, ale kazdy o mamone dba jesli nie jest rozciagniety to bedzie sie stary nadawal. Mozesz jeszcze dokladnie sprawdzic tylna przezutke moze sprezyna jest juz na wykonczeniu i wozek slabo napina lancuch, sprobuj ja wyregulowac.

Napisano

Jeśli ze sprężna przerzutki będzie wszystko OK to dobierz odpowiednio długość łańcucha.

Uprzedzając kolejne pytanie zrób to nastepująco:

1. Rozkuj łańcuch (rozepnij, czy jak kto woli)

2. Załóż go na największą zębatkę korby i największą zębatkę kasety pomijając przerzutki

3. Do długości która Ci wyszła przy takim zakładaniu dodaj 2 ogniwa

4. Jesli został Ci nadmiar ogniw musisz go odpiąć

5. Tak przygotowany łańcuch skuwasz przewlekając go przez obie przerzutki.

Powinno działać :thumbsup:

P.S.

Jeśli to nie pomoże to jednak sprężyna wózka przerzutki się "skończyła"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...