Skocz do zawartości

[rama] Carbon uszkodzenie lakieru czy carbonu

szliri

Rekomendowane odpowiedzi

Zaświadczam że odsyłam mu dzisiaj paczkę z ramą :

2012-08-06 08:09:20

Witam, zgodnie z prawem wysyłam Panu paczkę wraz z pismem odstąpienia od umowy. Mam na to 10 dni od daty zakupu. Na pieniądze czekam do 7 dni.

2012-08-06 19:09:32

Poproszę adres do wysłania paczki.

nhl1555 (41) 2012-08-06 21:54:11

Zielątkowo ul. Leśna X XX-001 Chludowo

2012-08-06 22:19:41

W porządku oświadczam że przesyłkę wyślę razem z przedmiotem oraz pismem w tym samym opakowaniu. Na adres przez Pana podany za potwierdzeniem odbioru.

Kupujący zgodził się na zwrot towaru,wystawił już ramę ponownie na aukcje, tutaj jedynie zamieściłem kopie korespondencji aby mieć świadków że faktycznie doszło do wysłania paczki. Co do odesłania pieniędzy poczekam jeszcze, jeśli nie odda pieniędzy to sprawa nadaje się już na policje jako oszustwo.

A sądzisz, że by odebrał ? Nie wiedziałem czy tą paczkę odbierze dlatego dałem za potwierdzeniem odbioru. Poza tym ja ze swojej strony zrobiłem wszystko co mogłem - nie wspomnę o kosztach paczki 20,90 i dojazdach do serwisu i na pocztę. Jeśli nie odeśle kasy to znaczy że jest zwykłym oszustem a tym zajmuje się z pewnością policja.

Hmm sprawa ciekawa :)

Miałem podobną sytuację z z Foxem,

lecz zrezygnowałem z dochodzenia prawa do obniżki ceny z jednego prostego względu:

amortyzator kupiłem za tak niską cenę, że nie wygrałbym ani złotówki, a i zepsuty opłacałoby się kupić, niemniej troszkę nieprzyjemności w postaci wezwania na komendę i tymczasowe zawieszenie konta zaserwowałem oszustowi :)

Co do stanu:

Ja jestem dość stanowczy w jednej kwestii:

- zawsze w przypadku tego typu sprzętu dołączam kilkanaście - kilkadziesiąt zdjęć FHD i piszę, że stan wizualny jak na zdjęciach,

zwyczajnie życie nauczyło mnie tego, że to co dla jednego jest miarodajnym opisem wyglądu, dla drugiego może być niedokładne, więc zwyczajnie zapewniam materiał do samodzielnej interpretacji

Druga sprawa:

Dlaczego kupiłeś towar z tak słabą ilustracją graficzną? Troszkę prosiłeś się o kłopoty, no ale nie znam treści korespondencji, więc nie oceniam

Jak dla mnie jak rama jest uszkodzona - należy Ci się zwrot lub np naprawa (luxtech) - to Ty masz prawo wybrać :)

A wizualne animozje są dla mnie wątpliwą podstawą do np zwrotu, gdyż z opisu aukcji nie wynika jednoznacznie jaki ma być stan wizualny (co to znaczy bardzo dobry?), widnieją natomiast tylko 4 zdjęcia - czy prosiłeś o więcej?

Tyle o de mnie, życzę powodzenia :)

zakładając, że odbierze paczkę to sprawa załatwiona, jeżeli nie to co planujesz? Przydałoby się sprawdzenie, czy rama jest pęknięta (rentgen)?

choć może sobie kombinuje, że weźmie kasę i ramę, co byłoby doprą podkładką dla policji, chyba, że to niewypłacalny patolog i ciężko będzie ściągnąć kasę

Patrząc z boku na całą sprawę, jeśli żądasz zwrotu pieniędzy w odpowiednim terminie to powinien to zrobić bez gadania, jeśli nie zwróci to możesz wtedy zadziałać na policji itp.

Odnośnie stanu technicznego ramy na podstawie zdjęć które zamieściłeś ( niestety kiepskiej jakości ) nie licząc tych dwóch uszkodzeń to reszta śladów moim zdaniem to normalne ślady użytkowania, czyli przetarcia od pancerzy, zadrapania pd gałęzi itp, na dolnym widelcu ślady po łańcuchu, czyli coś co powstaje w wiadomy sposób jeśli się tego nie zabezpiecza odpowiednimi taśmami czy neoprenami, tym bardziej jak pisałeś ze rama była jeżdżona 3 lata, to dużo i mało bo w tym czasie można rowerem zrobić załóżmy 30 maratonów i 30 tyś km, wszystko to zależy kto ile i jak jeździ.

Pracuje w "rowerach" już ładnych parę lat i dokładnie wiem jak to wygląda, najbardziej zadbane rowery to ludzi którzy ciułali każdą złotówkę na swój wymarzony rower/ramę i nie ważne czy ten rower kosztował tysiak czy 10 tysi ale zdarzają się też wyjątki którzy to mają głęboko w du.. bo rower ma jeździć i nie smarują nawet łańcucha.

Druga grupa ludzi jak ja to mówię "łatwo przyszło, łatwo poszło" czyli ludzie na kasie, którzy kupują bo to fajne i zajeżdżają na śmierć oraz największa grupa to ludzie którzy dostają rowery / ramy / części od sponsorów lub kupują za psie pieniądze, taki osobnik wie że na nowy sezon dostanie nową ramę / osprzęt / rower i katuje aż iskry lub wióry lecą ale zdarzają się i wyjątki w tej grupie którzy szanują i cackają swoje cacka :)

Błędem sprzedającego tego bulsa było to że napisał że rama w bdb stanie, żeby nie było że ja gościa bronie bo mogło to być celowe zamydlenie oczu.

A ty popełniłeś kolejny błąd i głupotę, kupując używaną ramę nie prosiłeś o więcej dodatkowych zdjęć na maila, jeśli by ci nie podesłał dobrej jakości zdjęć to znaczy że coś jest nie tak i jak bym się z tego zrezygnował, ja jak coś sprzedaję to daje fotki ogólne jak i newralgiczne miejsca i zaznaczam w opisie aukcji że więcej dodatkowych zdjęć na maila i ten ktoś może mi nawet napisać dokładnie o co mu chodzi to też sfotografuję i wyślę.

Kwestia "pedantyczności" jakości towaru i przedmiotów to już inny temat bo jak ktoś wcześniej napisał że co dla jednego będzie normalnym śladem zużycia dla drugiego będzie zmasakrowanym przedmiotem, ten problem jest podobny do gustów i gusteczków o których nie powinno się rozmawiać :)

Zaznaczam że pisze to ze swojego punktu widzenia opartego na wieloletnim doświadczeniu i kontaktu z różnym typem rowerzystów.

Dodam że na podstawie opinii serwisów uznano że jazda na ramie może być niebezpieczna (możliwość pęknięcia) więc niezgodność z opisem nie ulega wątpliwości.

pokaż post w którym napisałem że rama była używana 3 lata :icon_confused:

Napisał mi w odpowiedzi że są 2 odpryski, reszta bdb

Raczej innej możliwości nie dopuszczam do siebie niż zwrot pieniędzy , policję traktuje jako ostateczność nie chce robić nikomu problemów chyba, że nie istnieje inna możliwość. Zdjęcia są 5mpx niestety telefonem, aparat mam ale zepsuty więc trzeba sobie radzić.

No i jak widomo coś. Dzwoniłeś do niego zapytać się czy wpłacił kase ? Według mnie jak do teraz nie ma kasy to nie masz na co czekać tylko idz złoś sprawę, zwykły przelew jest zawyczaj na drugi dzień od nadania. Jakby zrobił z poczty polskiej to max 3 dni robocze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...