szliri Napisano 2 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 O tych 2 uszkodzeniach wiedziałem i nie mam do niego żalu o to. Lecz rama posiada szereg innych uszkodzeń o których nie było mowy w korespondencji Cytuje : Witam, - rama nie posiada sterow - jedynie dwa uszkodzenia lakieru, rama gorna i dol suportu - 43 mm - tak 31,6mm - nie mam pojęcia, chyba pres - ja nie używałem tej ramy, przeleżała u mnie rok w zalaczniku foty uszkodzeń W załączniku otrzymałem te 2 fotki + fotki suportu i mufy od widelca, a jak pisałem wyżej uszkodzeń było więcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
99tomcat Napisano 2 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 Jeśli potraktować to jako oszustwo/ wyłudzenie to można by to zgłosić na policję moim zdaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 2 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 Zatajenie prawdy celem uzyskania korzyści finansowej/majątkowej to OSZUSTWO. Łatwo tak rzucać na prawo i lewo wielkimi słowami. Najpierw to udowodnij, bo ja tu nie widzę podstaw do takiego twierdzenia. To jest zwykła niezgodność towaru z umową dochodzona na drodze cywilnej a nie karnej! Oszustwo to przestępstwo/wykroczenie ścigane z urzędu i policja nie ma prawa odmówić wszczęcia postępowania. Ciekawe...a art.305 KPK w związku z art.17 KPK? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szliri Napisano 2 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 Dochodzą jeszcze 2 zepsute gwinty od koszyka na bidon, od środka mufa jest pokryta jakimś klejem tam powinno być ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stpman Napisano 2 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 A jaki był sposób płatności? Zwykły przelew czy "Płacę z Allegro"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 2 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 Art. 286. § 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8. Tylko niezgodność towaru z umową jak to gdzieś wyczytałem "ma zastosowanie do dokonywanej w zakresie przedsiębiorstwa sprzedawcy sprzedaży rzeczy ruchomej osobie fizycznej, która nabywa rzecz w celu nie związanym z działalnością zawodową lub gospodarczą, zatem znajdzie ona zastosowanie wyłącznie w stosunku do konsumentów" Tutaj mamy umowę miedzy dwoma osobami fizycznymi Z relacji poszkodowanego sprzedający zataił prawdę / skłamał mając świadomość ze jak powie całą prawdę towaru nie sprzeda lub będzie zmuszony obniżyć cenę ... Powoli z tego robi się temat dla prawnika ... Ja osobiście skierowałbym swoje kroki na policję z hasłem na ustach "zostałem oszukany" Potem policja bądź prokurator rozpocznie postępowanie lub odmówi jego wszczęcia ze względu na konkretne dowody/zapisy ustawowe. Ot cała filozofia ... policja nie gryzie ... miejmy tylko nadzieje że przedmiot nie pochodzi z kradzieży i przy okazji kolega nie dostanie paserki ;D. pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 2 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 No właśnie to jest cały twój problem "gdzieś słyszałem, gdzieś wyczytałem". Nie musisz mi przepisów wklejać bo KK mam. Pokaż podstawę prawną twierdzenia, że policja nie może odmówić. Drogę cywilną opisał Florek w postach #7 & #9 i ja się nie będę na ten temat po raz drugi produkował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szliri Napisano 2 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 Płaciłem przelewem, najpierw zamierzam sprawę zgłosić do allegro jutro to będzie możliwe (7dni) później policja (kompletuje pełną dokumentacje) jak i to nie pomoże to sprawa idzie do sądu cywilnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Florek Napisano 2 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 Jeśli chodzi o oszustwo to raczej ciężko będzie to udowodnić. Ale sprawa cywilna, jeśli sytuacja jest taka jak napisałeś i w korespondencji nie byłeś poinformowany o innych uszkodzeniach, to 99% zwycięstwo. Małe ma tu znaczenie, że karbonowa rama może posiadać taki stopień zużycia po tylu i tylu latach intensywnej jazdy. Liczy się to, co podał sprzedający w aukcji i o czym poinformował kupującego. Tym będzie się zajmował sąd - czy towar był zgodny z opisem czy nie. Jeśli sprzedający pisze, że rama ma "stan bardzo dobry, bez uszkodzeń mechanicznych, normalne ślady użytkowania", a okazuje się śmieciem nie do użytku, co stwierdza serwis, to dla mnie wynik jest oczywisty. Dużo zależy od oceny stanu technicznego ramy przez ewentualnego biegłego. Ale jeśli dostarczysz wyczerpującą dokumentację, to sąd może w ogóle biegłego nie powoływać. Tylko zbierz do kupy wszystko, fachowa i dokładna ocena z serwisu będzie bardzo pożyteczna. Mój znajomy, skompletowaną przez siebie dokumentacją, dokładnym opisem i fotami miejsca zdarzenia, wygrał proces odwoławczy, w którym był obwiniony o spowodowanie wypadku drogowego, pomimo niekorzystnej dla niego opinii biegłego, który odwalił fuszerkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tsanasahan Napisano 3 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 achhhh to ALLEGRO :/ sam się już z 8 razy nadziałem na sprzedawców w tym serwisie. Coraz więcej jest oszustów sprzedających tam :/ Niby są negatywy ,ale mało kto je wystawia z obawy że sam dostanie :/ Miałem sytuację że koleś miał z 3 tys pozytywów a ja chciałem mu pierwszego negatywa wystawić to mówił że do mnie przyjedzie i pogada ze mna ze swoimi kumplami , wydzwaniał do mnie o 4-5 rano przez 3 dni - jakiś świr :/ jeśli coś jest w sklepie i droższe o parę % to wolę dopłacic , ale casami jest że się nie da : / Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szliri Napisano 3 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Spór na allegro został rozpoczęty, zobaczymy jak dalej potoczy się sprawa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Franio Napisano 3 Sierpnia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Mam nadzieję, że szybko pójdzie i wyrobisz się ze złożeniem roweru tak, by jednak zawitać jeszcze w tym roku na ŚLR. Powodzenia Endrju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Isonic Napisano 3 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Powodzenia ze sprawą na pewno bez sądu się nie obędzie. Na allegro jest coraz więcej oszustw naciąłem się kilka razy na nie uczciwych sprzedających nawet kiedyś kupiłem pewną płytę wysłałem pieniądze (10zł + wysyłka i ani kontaktu do dzisiaj) a przecież o 10zł się do sądu nie idzie. Co do części rowerowych i innych rzeczy biorę tylko za pobraniem z możliwością sprawdzenia to najlepsza opcja i najbezpieczniejsza. A tak naprawdę to nigdy nie wiadomo co do przedmiotu wystawionego na aukcji może być nawet kradziony, i zniszczony a sprzedawca wciśnie kit że nówka nie śmigana (a przyjdzie do domu bubel) i można mu naskoczyć bo powie że pieniądze poszly na spłate kredytu i inne rzeczy i jest bezrobotny i nie ma z czego oddać (tak to jest w Polsce zagranicą jest to nie do pomyślenia) NAPRAWDĘ bał bym się kupować jakiej kolwiek części używanej z carbonu za takie pieniądze bo nigdy nie wiadomo czy to po amatorze czy po zawodowcu. Szkoda było pieniędzy na taką ramę jak chciałeś mieć coś porządnego to mogłeś kupić nową ramkę alu lub ostatecznie używaną, zawsze można wzmocnić ramkę włóknem carbonowym (carbonem) i szpanować że się ma carbon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michaleb Napisano 4 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 a przecież o 10zł się do sądu nie idzie. I to jest właśnie złe myślenie. Dlaczego? Ano dlatego, że jeżeli oszuka kilkanaście, kilkadziesiąt osób na podobne kwoty to się całkiem niezła suma uzbiera. Dla osoby poszkodowanej o 10 zł szkoda zachodu iść na policje itp. Ale jeżeli ktoś zgłosi takiego delikwenta potem znów ktoś itd. to policja zainterweniuje. To nie będzie jedno zgłoszenie przy którym policja powie że mała szkodliwość, ale więcej gdzie suma łaczna nie będzie 55zł tylko kilkaset. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalB Napisano 4 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 Zbierz cala dokumentacje tj. opis przedmiotu z allegro, dodatkowe zdjecia, maile oraz wlasne uwagi do co stanu ramu. Zglos to na policje (istnieje szansa ze policja potraktuje to jako oszustwo ktore bedzie scigane z urzedu), potem rusz z ubezpieczeniem allegro. Nastepnym razem przy watpliwosciach wybieraj opcje placenia przez platnosci allegro i karte kredytowa. Dlaczego? Chargeback via bank Walcz o swoje bo zostales wycykany, nie odpuszczaj tego bo takich kolesi trzeba pietnowac! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 4 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 Zglos to na policje (istnieje szansa ze policja potraktuje to jako oszustwo ktore bedzie scigane z urzedu), potem rusz z ubezpieczeniem allegro. Cały czas to powtarzam a wszyscy się upierają przy cywilnym ... niech organ do tego przeznaczony stwierdzi czy dowody wypełniają znamiona czynu niedozwolonego jakim jest oszustwo ... jak dla mnie to to z czym mamy tu do czynienia jest oszustwem a nie niezgodnością z umową. Kupujący nie oglądał towaru osobiście i opierał swoje zdanie na tym co przekazał mu sprzedający a ten korzystając z możliwości: "doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania" Jak w pysk strzelił OSZUSTWO. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szliri Napisano 4 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 Witajcie, facet dalej jak kłamał tak kłamie udzielił w sporze odpowiedzi towar zgodny z opisem - istny żart, w załączniku dodałem kilka zdjęć mam nadzieje że pracownik allegro tym się zainteresuje, http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/eb20d12633afe993.html na szybko 14 zdjęć z uszkodzeniami ramy gdybym dobrze poszukał to liczba zdjęć mogła by być podwójna. W przyszłym tygodniu poniedziałek/wtorek zamierzam iść na policję wraz ze wszystkimi dokumentami. Dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZedDraco Napisano 4 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 Pozwolę sobie dorzucić swoje 3 grosze, że tak powiem okiem praktyka;). Po pierwsze jeżeli masz znajomego prawnika to niech Ci przygotuje pismo do tego gościa z żądaniem zwrotu pieniędzy i opisem konsekwencji prawnych z jakimi musi się wiązać w przypadku odmowy (wysłać za zwrotnym potwierdzeniem odbioru). Najlepiej żeby takie pismo było podpisane przez adwokata lub radcę prawnego z załączonym Twoim pełnomocnictwem (jak masz znajomego to dobrze, jak nie to za takie pismo powinien wziąć ok. 100 zł). Nie podpisuj takiego pisma sam bo je zlekceważy tak jak maile. Jak to jakiś drobny oszust to tacy często odpuszczają na tym etapie słusznie zakładając, że im się po prostu nie opłaca ciągnięcie takiej sprawy i lepiej gdzie indziej poszukać naiwnego (może to nieco cyniczne podejście, ale w ten sposób możesz najszybciej odzyskać pieniądze). Widząc, że masz pełnomocnika poznaje, że nie odpuścisz tak łatwo. Jeżeli gość nie odpowie na wezwanie w określonym w nim terminie (czy też jego odpowiedź będzie negatywna) to przygotuj zawiadomienie o uzasadnionym podejrzeniu popełnienia przestępstwa z art. 286 par. 1 k.k., którego znamiona wypełnia opisane przez Ciebie działanie. Opisz szczegółowo całą sytuację wraz z opisem aukcji, przebiegiem korespondencji między wami, zapewnieniami sprzedającego, zdjęciami ramy etc. Jeżeli masz taką możliwość to zdobądź z jakiegoś serwisu rowerowego opinię techniczną, że rama posiada wady (niech opinia je dokładnie wymienia i opisuje) i nie nadaje się do użytkowania. Kopie dokumentacji załącz do zawiadomienia. Sporządzony przez Ciebie dokument musi wymagać od czytającego, jak najmniejszego wysiłku - wszystko ma być elegancko podane na srebrnej tacy (organy ścigania są naprawdę, naprawdę, naprawdę zajęte/leniwe, więc ułatw im zadanie jak tylko możesz). Przygotowane zawiadomienie wraz z załącznikami złóż do najbliższej prokuratury rejonowej (nie policji). Jest szansa (choć uprzedzam że niewielka), że Twoje zawiadomienie odniesie pozytywny skutek i zostanie wydane postanowienie o wszczęciu dochodzenia. Wykazanie oszustwa w obecnej konstrukcji przepisu art. 286 k.k. i przy aktualnym kierunku orzecznictwa jest jednak niezwykle trudne. Dlatego też takie sprawy rzadko kończą się wszczęciem postępowania karnego, a policja/prokuratura najczęściej z góry odpuszcza. Nawet jeżeli zostanie wszczęte postępowanie karne to raczej przygotuj się na to że zostanie ono szybko umorzone. Ewentualnym umorzeniem się w ogóle nie przejmuj. Chodzi tylko o dodatkowe postraszenie gościa. Uda się i odda kasę to fajnie, nie uda się to masz dodatkowe dokumenty do wykorzystania na trzecim etapie. Niestety jest on najtrudniejszy (a raczej wymagający najwięcej wysiłku), na szczęście dość skuteczny. Jeżeli pieniądze nie zostaną Ci zwrócone mimo wszystkich powyższych działań to jedynym rozwiązaniem pozostanie sprawa cywilna. Przed wystąpieniem z pozwem możesz złożyć w sądzie rejonowym właściwym dla miejsca zamieszkania pozwanego wniosek o zawezwanie do próby ugodowej. Czasem odnosi on skutek, bo większość normalnych osób nie lubi spędzać kilku miesięcy w sądzie, a na tym etapie ma już świadomość że łatwo nie odpuścisz. Jeżeli człowiek nie stawi się na posiedzenie pojednawcze to znaczy, że jest nie tylko oszustem, ale naprawdę upartym mułem. W takim wypadku zostaje Ci powództwo cywilne. Najlepiej żeby pozew przygotował Ci prawnik (nawet nie adwokat czy radca prawny bo za to skasują już konkretne pieniądze). Jak masz znajomego prawnika to może Ci z tym pomóc. Jeśli nie to przy każdym większym wydziale prawa z reguły funkcjonuje darmowa poradnia prawna, gdzie studenci Ci pomogą z przygotowaniem pozwu. Jego założenia są takie same, jak wcześniej w przypadku zawiadomienia. Elegancja, prostota, zwięzłość. Załącz wszystkie dokumenty, jakie posiadasz w sprawie - włącznie z wezwaniami, jakie były kierowane w celu polubownego zakończenia sprawy, informacją o postępowaniu karnym oraz o próbie ugodowej. Wydanie wyroku przez sąd pewnie trochę potrwa, ale pieniądze powinieneś odzyskać. Satysfakcje daje zawsze, że koszty całego postępowania będzie musiał ponieść przegrywający:). Opisaną wyżej operację przeprowadzaj etapami. Na każdym kolejnym etapie dajesz poznać, jak bardzo jesteś zdeterminowany, a gość ma szansę by zwątpić w celowość dalszej "zabawy" i zwrócić kasę. Jednocześnie cały czas budujesz ewentualną sprawę przeciwko sprzedawcy i zdobywasz dodatkową dokumentację na jego niekorzyść. Bądź konsekwentny, nie odpuszczaj. Kasa jest do odzyskania. Będzie to po prostu wymagać trochę wysiłku. Uffff. Rozpisałem się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Isonic Napisano 5 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Ta rama widać jak by miała 3 lata i była używana extremalnie. Na allegro można w takim stanie kupić za 150-300zł lub wylicytować za 50-150zł. Jak by ktoś chciał taką ramkę naprawić to by musiał obłożyć całą nowym włóknem carbonowym a to torchę kosztuje 2x tyle i można zrobić samemu ramę tylko trzeba się na tym trochę znać i porobić formy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szliri Napisano 5 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Więc sami widzicie ten stan bardzo dobry...Jutro policja, spór na allegro raczej do zamknięcia jako nierozstrzygnięty , cytuję jedną z jego wypowiedzi : Mogę wykazać normalne zrozumienie tego problemu, nie mam żadnych obaw przed" instytucjami do tego powołanymi" to raczej Pan nie zdaje sobie sprawy jak wygląda taka pomoc ze strony tych instytucji. Ten cały spór nie ma dla mnie żadnego znaczenia, mogę się w to pobawić jeszcze bardzo długo i zapewniam, że bez strachu o konsekwencje. - No cóż takiej osobie raczej nie warto odpuścić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
redbull1 Napisano 5 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 szliri nie odpuść mu do ostatniej kropli potu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 5 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Może warto byłoby poprawić popularność tego sprzedawcy na innych forach internetowych? Jest też forum użytkowników na serwisie allegro. Potem wysłać maila z linkami do tematów - pamiętam że w moim przypadku pomogło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szliri Napisano 5 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Założę kilka tematów na innych forach rowerowych i za linkuje wszystko w sporze na allegro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stpman Napisano 5 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Na takiego cfaniaka jest jedna skuteczna metoda. Niestety nie mogę publicznie powiedzieć jaka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 5 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Powiedzieć możesz. Choć nie wiem, czy wykonanie byłoby zgodne z prawem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.