Skocz do zawartości

[renowacja] stary rower mtb

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Dostałem do naprawy stary rower MTB, około 10 lat, makrokesz. Naprawa na pewno nieopłacalna, natomiast celem jest sprawdzenie się i próba zanim zacznę grzebać w swoim rowerze. Fundusze nie graja większej roli, nie mniej jednak staram się wybierac w miarę najtańsze części.

Pierwszym problemem jest tylnia przerzutka która wcale nie zmienia biegów, zauważyłem, że brakuje w niej fragmentu, który wyglada na ułamany (linka od razu jest zaczepiona, zauważyłem, że w innych przerzutkach najpierw zapiera się o wystajacy kawałek blachy).

post-155634-0-17409800-1343247361_thumb.jpg

Kaseta/wolnobieg (jeszcze nie wiem, bez rozkręcenia nie potrafię stwierdzić) 7 rzędowa. Manetki noname, wygladaja jak Gripshift.

Z racji wyboru najtanszych części planuje zamienić przerzutkę na Shimano Toruney. Pytanie - czy ta zamieszczona na zdjęciu jest na hak, czy na śrubę? Przejrzałem zdjęcia, wydaje mi się, że na śrubę. Czy ta przerzutka http://allegro.pl/przerzutka-shimano-tourney-na-srube-tx-rd-tx35d-i2509113757.html będzie ok? Czym się różni TX-35D od Tx-35B? Przygladam się zdjęciom na aukcji i nie widzę różnicy. A kolejny numery Tx 35, Tx55, Tx75? Im wyżej tym lepiej?

Z góry dziękuję za podpowiedzi

Napisano

Dzięki za odpowiedź.

Jeśli na hak to tylko tourney? Znalazłem coś takiego: Przerzutka tylna Shimano RD-M310 Altus 7/8rz w opisie: "Mocowanie : śrubą do haka ramy", zatem nada się? Jest jeszcze inna aukcja: Przerzutka tylna SHIMANO ALTUS RD M310 - mocowanie na śrubę do haka na ramie. BTW jest sposób na sprawdzenie czy te przerzutki co sa pracuja w systemie 1:2? Jak widać na zdjęciu nie idzie odczytać nazwy firmy (podejrzewam, że nawet jeśli byłoby to możliwe to taka informacja nic by nie dała).

• Mod Team
Napisano

System 2:1 to tak zwany ratio system, czyli przekładnia manetka - przerzutka, ile linki ciągnie manetka a ile przesówa sie przerzutka. W 2:1 pracują wszystkie shimano do dyna sys, Sram pracuje na 1:1 do 10 rzędowego napędu.

System ten dotyczy tylko tylnych przerzutek, wszystkie przednie sa kompatybilne ze sobą, oczywiście jeżeli bierzemy tylko samo czyli 3 rzędowe.

Napisano

Nie chce przegiąć, ale miałem w ręce ostatnio Acerę i Altusa. Różnica w cenie około 8zł, jednak Acera ma zdecydowanie lepiej wykonany wózek (sztywniejszy).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...