Skocz do zawartości

[Rama do XC] Specialized S-Works M5 czy coś innego?

Sindsoron

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Od jakiegoś czasu zbieram się w sobie aby złożyć sobie nowy rower.

Użytkowany byłby na codzień w mieście (dojazd na uczelnie), a co 2-3 weekend do jazdy po terenie (ślęża, góry sowie, izery, rudawy, etc.). O ile cały osprzęt mam już praktycznie wybrany (SRAM'y X-9/X-0, Hayes'y i FOX) to co do ramy nie mogę się na nic do końca zdecydować.

Jak na razie jeżdżę na Specu Rockhopperze Expercie '10 17". Rower niestety zaliczył kilka kraks i na mieście, i w terenie, przez co jest już w lekko opłakanym stanie. Rama jest dobra, ale skoro już planuję wydać kilka tysięcy na nowy osprzęt stwierdziłem, że może warto bedzie zmienić też ramę. Geometria bardzo mi pasuje i przez to kuszą mnie ramy speca (S-Works M5), ale cena ciut odstrasza.

Dlatego postanowilem poprosić o pomoc na forum.

Czy są jakieś podobnej klasy ramy warte rozważenia? Budżet maksymalny na ramę to ~3,5 tys. Może za taką cene da radę kupić już porzadny carbon (Spece carbonowe chodzą po 7,5 tys.)?

Napisano

a nie lepiej złożyć lekkiego fulla do xc, skoro masz na tym rowerze jeździć po górach też.

w cenie tego s-worksa znajdziesz fajną ramę z pełnym zawieszeniem

Napisano

Myślałem nad tym (i mocno mnie takie rozwiązanie kusi), ale na "remont" Rockhoppera wydam ~5tys. a fajny full to koszt ~8-10tys. Mam w dalszych planach kupienie jakiegoś Speca FSR'a, ale na razie chcę złożyć porządnego HT, a nie chcę żeby full był moim jedynym rowerem bo średnio mi się widzi jeżdżenie takim fullem po mieście i ogólnie nizinnych okolicach.

Napisano

Po to full ma blokady żeby z nich korzystać :) ...O ile w ogóle są potrzebne, to już od zawiechy zależy.

Jak masz 17 teraz , to może pomyśl o :

http://twomark.pl/rama-amortyzowana-specialized-camber-fsr,p,21794 ,

a jakbyś L potrzebował :

http://www.forumrowerowe.org/topic/114803-rower-nowy-rower-specialized-epic-expert-carbon-2012-25-okazja/

Do tego Cambera dopłata niewielka w porównaniu do sztywniaka , skoro chcesz wydać 3-3,5 koła. Zresztą w tej cenie Anthema powinno dać sie upolować, zaraz przyjdzie czas na rozbiórki rowerów :)

M

Napisano

Jak już kupowałbym fulla to raczej brałbym coś klasy Stumpjumera Compa, albo Cabera Experta. Nie wiem czy kupienie takiej ramy Cambera i założenie do niej planowanego przeze mnie osprzętu będzie dobre (Manetki/Przerzutki Sram X-9, Korba Shimano XT/XTR, Piasty Hope PRO 2 EVO, Obręcze Spank Vomax, Hamulce Hayes Stroker Trail, Przedni amortyzator Reba/SID)

Napisano

No do Cambera to by pasowało , do Stumpiego już może nie do końca , szczególmie amorek - tam by 140 mm było lepsze .Zresztą link do Cambera Ci podesłałem, z tego co się orientuje wersję Comp , Expert czy Pro różnią się tylko osprzętem , ramka jest taka sama.

M

Napisano

A jak jest z pozycją na camberze? Na filmach wszyscy jadą jakoś tak strasznie wyprostowani. Jeszcze odnośnie samej ramy, czy faktycznie jest dobra? Może coś Scotta było by równie dobre/lepsze, a może tańsze?

Napisano

nie kupuj fula, full rozleniwia, jest dla dziadków, za 3,5 k poszukaj na allegro, meridy o nine, jakiegoś haibike, lub cube, karbonowe oczywiście

Napisano

Po dłuższym namyśle doszedłem do wniosku że albo kupię jakiś dobry carbon HT do 3,5 tys. albo odkładam na jakiś full od speca (Epic albo Stumpjumee bo mają Brain'a). Jakbyście mogli polecić jakieś dobre carbonowe ramy w podobnej do speca geometrii to byłbym wdzięczny ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...