Skocz do zawartości
  • 0

Spinki KMC (mile widziani użytkownicy wersji 10-rzędowej)

Gość Patryk

Pytanie

Gość Patryk

Witam,

Zmęczony czyszczeniem łańcucha na rowerze kupiłem sobie komplet spinek KMC. Ku mojemu zaskoczeniu spinki na sucho (bez łańcucha) rozpinają się bardzo lekko - właściwie oporu nie ma żadnego. Dwa lata temu używałem spinki SRAM na łańcuchu 9-rzędowym i ciężko ją było spiąć/rozpiąć nawet bez łańcucha. Zanim rozkuję swój łańcuch chciałbym poznać czyjać opinię na temat jak te spinki działają w praktyce.

Pozdrawiam,

P.

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Patryk

Witam ponownie i dziękuję. Rozkułem łańcuch, założyłem spinkę, przejechałem dzisiaj 60 kilometrów w umiarkowanym terenie. Nie zgubiłem łańcucha i nie widzę zmian w pracy przerzutek, więc powinno być ok.

Gdyby to kogoś interesowało, spinka pasująca do dziesiątek Shimano to KMC CL559R. Kupiłem na allegro za 35 złotych, ale podobno znacznie taniej stoją w Decathlonie - te same spinki w innym blistrze za 20 złotych.

Gość Patryk

Ta cena to bandytyzm :)

Sram jest tańszy, działa tak samo.

Niestety nie jest i nie działa tak samo. Spinki SRAM Power Link są dostępne dla łańcuchów 9-rzędowych i niżej. Do łańcucha 10-rzędowego jest spinka Power Lock, która wg producenta jest spinką jednorazową i zaleca się zdejmowanie jej przy pomocy skuwacza. Mam jedno takie ogniwo i nie ma mowy o spięciu go w palcach.

Nastar wg mojej wiedzy spinki w Decathlonie to KMC. Na zewnętrznej stronie ogniw powinny być wybite oznaczenia KMC, 10S i CL559R.

Niespinalna palcami jest spinka do łańcuchów 8sp - a producent twierdzi że się da? Złota dziewiątka zapina i spina się najlżej.

Jak spinkę można zdejmować za pomocą skuwacza? To nie są blaszki w wsuniętymi pinami. Spinkę zawsze rozpinam narzędziem do rozpinania spinek.

Spinki nie spina się palcami. Spinkę zakładasz do łańcucha, przesuwasz łańcuch w miejscu zapiętym na górny odcinek między korbą i kasetą i uderzając w pedał zapinasz. Przetestowane setki razy.

Spinek dziesiątkowych używam osobiście od kilku miesięcy, spinam i rozpinam tą samą już nasty raz. To samo ze spinkami zakładanymi do łańcuchów rowerów serwisowanych. Gdyby był z tym jakikolwiek problem to bym wiedział - bo tutejsi klienci sami przy rowerze nie robią praktycznie nic, spięcie i rozpięcie łańcucha to strasznie skomplikowana czynność.

Spinka kmc działa tak samo - wg tej samej zasady. Dziesiątkowa spina się troszeczkę lżej niż spinka srama.

• Mod Team

Klaniam,

SRAM'owskie 8-ki i 9-tki spina sie i rozpina palcami. Jak ktos na mula cisnie zamiast uzyc glowy - i zastosowac technike sugerowana przez producenta, czyli lekko scisnac palcami plytke do plytki tak aby umozliwic spince wejscie w prowadnice ktore ma nafrezowane - to nie dziwara ze musienierozpina i jakis wymyslnych patentow uzywa.

Do SRAM'owskiego PowerLock'a na 10s moze sie przydac taki tool bo tam nie ma prowadnic ulatwiajacych rozpiecie. KMC na 10s ma prowadnice i spina/rozpina sie ja palcami. Moza jezdzi w szosie juz ponad15k kilometrow, oglada drugi lancuch i nie zamiaruje powodowac problemow.

Szacunek...

I.

• Mod Team

Klaniam,

Mowiac o 10-tce. Poprzedni lancuch to byl Szitmano 105, spinka KMC, operowane palcami. Aktualny SRAM PC1050 (chyba), ta sama spinka, znowu operacja palcami.

Mowiac o 9-tce. Nigdy nie probowalem spinac Szitmanskich lancuchow, zawsze uzywalem SRAM'owskich , rozpinanie palcami, takze nie smie kwestionowac.

Mowiac o 8-ce. Przez pol sezonu mialem SRAM'owska spinke w lancuchu klasy Alivko i zaczym doczytalem o scikaniu spinki tez sie szarpalem jak glupi. Potem zadnych problemow z rozpinaniem palcami.

Tyle moich wlasnych doswiadczen.

Szacunek...

I.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...