lucano Napisano 25 Lipca 2012 Napisano 25 Lipca 2012 Witam, Pojezdzilem troche na sklepowym setupie(opony Smart Sam) i chcialbym zmienic opony na ciensze. Poruszam sie w zasadzie w 80% po asfalcie i pomyslalem nad zmniejszeniem oporow toczenia. Do tej pory jezdze na oponach kupionych razem z rowerem, a ze jestem kompletnym laikiem w tej dziedzinie nie chce udac sie do sklepu i zakupic opon, ktorych bede potem zalowal. Trasy jakie pokonuje to 15km dziennie w tygodniu do pracy plus jakies weekendowe wycieczki ( na razie drogami asfaltowymi). Nie wykluczam ze od czasu do czasu wyjade w teren lesisty lecz to nie beda jakies hardcorowe warunki. Na razie nie myslalem nad kwota jakie planuje wydac, po prostu chce kupic oponki i nie przeplacac za cos czego nie wykorzystam w swoim miesiecznym zasiegu kilometrowym. Wybrałem kilka najpopularniejszych chyba na forach: http://allegro.pl/opona-schwalbe-cx-comp-semi-slick-26x2-00-od-ambik-i2501670312.html http://allegro.pl/schwalbe-hurricane-26x2-00-performance-od-ambike-i2501673410.html http://allegro.pl/opona-26-x1-95-kenda-khan-k935-k-935-semi-slick-i2507108591.html Które z nich najbardziej mi podpasują? Czy te które podałem znacznie zmniejszą opory po asfalcie w porównaniu do tych na których jeżdżę? Zależy mi na bezpieczeństwie oraz jak najrzadszym przebiciu dętki.
iza121 Napisano 25 Lipca 2012 Napisano 25 Lipca 2012 smart samy to jedne z opon bardziej uniwersalnych, które nie generują jakiś dramatycznych oporów na asfalcie, niemniej jednak jakąś różnicę odczujesz, największą przy wyborze khan (ale ona jest dość ciężka), hurricane moim zdaniem wydaje się z tych 3 najlepszym wyborem.
cienkun Napisano 25 Lipca 2012 Napisano 25 Lipca 2012 ostatnio kupiłem na warunki miasto-szutry opony Author (CST) cross 26/1,75" 40zł za sztukę i jestem z nich zadowolony. P.S. trochę zaniżają ich wagę, ale i tak są lekkie jak za tę cenę.
Vilq Napisano 25 Lipca 2012 Napisano 25 Lipca 2012 Moim zdaniem nie ma kompletnie sensu wymieniać Smart Samów na którekolwiek z opon które zalinkowałeś bo opory toczenia na asfalcie będą podobne a na szutrze będzie się jeździło raczej kiepsko. Jeśli już chcesz wymienić na coś co będzie miało mniejsze pory toczenia na asfalcie to polecam Maxxis Detonator 1,25 cala, najlpiej zwijane, chociaż druty też nie powinny być złe. Na tych Detonatorach powinieneś odczuć różnice przy jeździe na asfalcie ze względu na małą wage i małe opory toczenia jednak jeśli chodzi o teren to jeżdzenie w nich jest praktycznie niemożliwe. Da rade jechać tylko po twardym szutrze a i tak trzeba uważać żeby nie zaliczyć gleby
lucano Napisano 26 Lipca 2012 Autor Napisano 26 Lipca 2012 CZyli nie znajde nic ze mniejszymi oporami(odczuwalnymi) toczenia jednoczesnie trzymajacych bezpieczne wlasciwosci jezdne asfalt/szutr?
lukaszooo Napisano 2 Sierpnia 2012 Napisano 2 Sierpnia 2012 ja obecnie jeżdżę na Khanach K935 26 x 1,95. W zeszłym roku jeździłem na tym modelu ale 1,75. różnica w toczeniu praktycznie żadna, ale stabilność 1,95 większa, zwłaszcza jak zjeżdżasz z asfaltu w lekki leśny teren. Osobiście preferuję Kendę Khan 1,95, ale jako sprzedawca części rowerowych nie sugeruję i nie reklamuję :-)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.