Skocz do zawartości
  • 0

[Rower] Merida Matts Special Edition 2003 + REBA

z0neee

Pytanie

Witam wszystkich, postanowiłem wymienić kilka rzeczy w moim rowerze. Wymienione części zaznaczyłem kolorem czerwonym.

Na półce leży sobie mostek KCNC Fly Ride i czeka na nową kierownice ale na razie brakuje funduszy

W przyszłości planuje wymienić koła, korbę na 770 i jak się tanio trafi to może na przerzutki XT bo slx'a mam już dość, za cholerę nie mogę jej wyregulować.

Jeszcze nie udało mi się go przetestować w terenie.

Opinie mile widziane :)

Rama: Merida HFS special edition 20’

Widelec: Reba TEAM z piwotami ^^

Kierownica: KCNC Rampant 600mm

Mostek: KCNC ST-63

Gripy: Boplight

Stery: Crank Creek/boplight

Podkładki: No name

Siodło: no name ale lekkie

Sztyca: Ritchey

Zacisk: boplight

Hamulce: JUICY 5

Tarcze: - 180/160 HS1

Korby: Shimano LX FC-M580 175

suport: NECO 3 podkł.

Przerzutka przód: Shimano SLX FD-M660

Przerzutka tył: Shimano SLX RD-M662 SGS Shadow

Kaseta: Shimano Deore XT 11-34

Łańcuch: Sram PC 951 9 rz.

Manetki: Shimano XT SL-M770

Pedały: Shimano LX PD-M520

Koło przód: - Sun Ringle

Koło tył: - Sun Ringle

Opona przód: - Continental Speed king 2.1 supersonic

Opona tył: Tioga

Waga: o 2kg za dużo ;)

Kiedyś:

4197950.jpg

Teraz:

4197912.jpg

4197911.jpg

4197914.jpg

Jak na mój gust na ramie matts sport 300 i z amortyzatorem bomber rower wyglądał o niego lepiej :whistling:

A Wy jak uważacie?

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Według mnie nowa rama i amor są lepsze i ładniejsze.Podoba mi się ten srebrny mat na ramie.Widzę jednak większy rozmiar roweru,czyżby przybyło ci centymetrów,czy wcześniej jeżdziłeś na zamałym? :sweat:

Natomiast co do tylnego SLX-a,to niestety ten model przerzutki tak ma,spotkałem się również z niepochlebnymi opiniami na temat ich działania. :icon_confused: Podobno nowsze modele tej grupy Dyna-sys czyli 10 biegów są już bez zarzutu. :thumbsup:

No to wreszcie ktoś mnie pocieszył (masz gust jak moja dziewczyna, jej zdaniem teraz rower jest duuużo ładniejszy).

Wcześniej jeździłem na zamałej tj. 18 cali ze sztycą 350mm, następnie na sztycy 400mm w ostateczności postanowiłem wymienić ramę na 48cm jednak trafiła się merida (50cm) i nie żałuję, dobrze się jeździ - mam 183cm wzrostu i długie nogi :D.

Co do slx, jak tylko pogoda się poprawi rower trafi do serwisu - szkoda nerwów :)

Jak tylko znajdą się fundusze na kierownice to przemyślę którą wybrać ale jak na razie na 1 miejscu jest kcnc ze względu na to, że mostek również jest kcnc ;)

Korba lx ma przejechane około hmm no w każdym razie sporo, lepiej napisać ile mam już ją w rowerze: ponad 6 lat i no raz suport i zębatki wymieniłem, kompletnie nic się z nią nie dzieje, a co do sztywności to czytałem, że jest kiepska jednak ma tego nie odczułem.

:) Jak chcesz to mogę Ci ją chętnie odsprzedać - PW jęśli jesteś zainteresowany

podpierdzieliłem dziewczynie kierownice i mostek - chciałem zobaczyć jak rower będzie wyglądał z giętą kierą i krótszym mostkiem

4211095.jpg

lepiej wygląda

I pierwsza mata zaliczona, kolano potłuczone, troszkę krwi było ;)... ale najbardziej ucierpiał rower :icon_confused: Klamka od hamulca uderzyła o ramę na szczęście była słabo dokręcona i się nie urwała tylko odbiła do góry :whistling:

4256782.jpg

4256783.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...