Szuwar333 Napisano 25 Lipca 2012 Napisano 25 Lipca 2012 Witam, mam możliwość sprzedaży swojej Tory 318 solo air. Ogólnie amortyzatora nie planowałem zmieniać bo jego kultura pracy mi odpowiada, również nie jeżdżę wyczynowo tylko rekreacyjnie. Jednak korzystając z okazji zastanawiałem się nad wymianą na cos lżejszego o podobnej sztywności i kulturze pracy. Ważne dla mnie jest żeby miał około 100mm skoku, manetkę w blokadzie i działał jak Tora lub lepiej. Myślałem o powyprzedażowym Reconie lub używanej Rebie/Reconie Mam parę typów, jednak nie wiem jak się one mają do mojej Tory, bo za bardzo nie jestem w temacie sprzętowym: Rock Shox Recon w bdb stanie po przeglądzieBlokada (2499503289) - motoAllegro Rock Shox Recon XC 2009 OSTATNIA SZTUKA (2500664799) - motoAllegro - czy można dokupić i założyć manetkę blokady skoku? ROCK SHOX REBA RACE (2488026318) - motoAllegro -- sprzedający z Torunia, więc osobiście bym sprawdził sprzęt, waga realna 1750gr, więc tak jak Recon Amortyzator Rock Shox REBA TEAM super stan (2504668234) - motoAllegro ROCK SHOX REBA (2498109375) - motoAllegro http://moto.allegro.pl/amortyzator-rock-shox-reba-sl-100mm-najtaniej-i2514887495.html Dla mnie im taniej tym lepiej:P bo zawodowcem nie jestem, różnica 100-200gr też aż tak dużego znaczenia dla mnie nie ma.
Sagitt77 Napisano 25 Lipca 2012 Napisano 25 Lipca 2012 Odradzam Ci kupowanie używanego amora choć wiele osób tak robi i są zadowoleni. Sam niedawno sprzedałem swoją Torę i kupiłem używanego Recona Race po serwisie i wogóle super. Po 200 km padł tłumik. Teraz czekam już 3 tydzień aż Harfa łaskawie naprawi. Także jest to ryzyko, a kasa spora. Z tych co podałeś to zwróć uwagę na to, że np. Recon XC ma tłumik Turn Key czyli gorszy niż w Twojej Torze 318. Na pewno bedzie gorzej pracować. Więc szukaj z tłumikiem Motion Control albo poszukaj amora innej formy. Tu masz coś solidnego, trochę lżejszego, z dobrym tłumikiem: http://allegro.pl/nowy-manitou-drake-super-czar-80-n-bra-licytacja-i2516144311.html lub kup Epicona - lekki, dobrze pracuje i też będzie na gwarancji.
Szuwar333 Napisano 25 Lipca 2012 Autor Napisano 25 Lipca 2012 A jak porównać kulturę pracy Epicona do Tory? Wiem że jak kupowałem Torę, to wahałem się nad Epicone/Raidonem i wtedy wybór padł na Torę.
Mod Team Pixon Napisano 25 Lipca 2012 Mod Team Napisano 25 Lipca 2012 Tora działa lepiej od Axona. Skoro Axon jest modelem wyższym od Epicona to odpowiedź nasuwa się sama. Przewaga Axona/Epicona nad Torą wynika tylko z różnicy masy ~0,5kg
Sagitt77 Napisano 25 Lipca 2012 Napisano 25 Lipca 2012 Jeśli Pixon testował oba te amory to nie mam uwag, ale jeśli nie to trzeba wziąć pod uwagę fakt, że Epicon ma golenie pokryte teflonem, więc z założenia powinien pracować płynniej niż Tora z goleniami chromowanymi. Moja działała dosyć skokowo. Szuwar, radzę Ci poszukać w Toruniu w sklepach roweru z Epiconem i odbyć jazdę próbną. Może na podgórnej mają.
Mod Team Pixon Napisano 25 Lipca 2012 Mod Team Napisano 25 Lipca 2012 Testowalem RS Torę 318 Solo Air w rowerze mojej dziewczyny oraz Axona siostry. Tora działa lepiej mimo, że ma srebrne golenie bez warstwy teflonu. Axon zamula, jakby miał rebounda skręconego na maksa.
Mod Team Puklus Napisano 25 Lipca 2012 Mod Team Napisano 25 Lipca 2012 Może ten axon co testowałeś ma za gesty olej w tłumiku ?
Mod Team Pixon Napisano 25 Lipca 2012 Mod Team Napisano 25 Lipca 2012 Olej jest oryginalny. Sugerowano mi żebym wymienił olej w tłumiku, ale nie zabrałem się jeszcze za to.
Cox Napisano 25 Lipca 2012 Napisano 25 Lipca 2012 1. na goleniach widelców nie ma teflonu (może tylko Boss) tylko anoda, czarna lub złota 2. epicon jest okrutnie zmulony w porównaniu do tory 318, w porównaniu do r7 to nawet nie ma co pisać
Mlodziutki Napisano 25 Lipca 2012 Napisano 25 Lipca 2012 A jak sprawuje się ten Drake ? Tak się zapytam .
Gość Napisano 25 Lipca 2012 Napisano 25 Lipca 2012 1. na goleniach widelców nie ma teflonu (może tylko Boss) tylko anoda, czarna lub złota 2. epicon jest okrutnie zmulony w porównaniu do tory 318, w porównaniu do r7 to nawet nie ma co pisać Kłóciłbym się o nazewnictwo a głównie o słowo anoda....Skoro chcesz mieć pewność do napisz do nich, bo robia rury, konkretnie golenie dolne dla RSa, własnie z tą powłoką - http://www.teclin.net/
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.