Skocz do zawartości

[rama] czy może dzwonić sama z siebie?

seraph

Rekomendowane odpowiedzi

Mam rower delikatnie mówiąc nie nowy, po zdjęciu wszystkiego co mogłoby hałasować i jest w sumie zbędne (błotniki, bagażnik) z tyłu roweru szczególnie po przejechaniu po nierównościach dobiega irytujący dźwięk - ni to dzwonienie ni klekotanie, grzechotanie... Nie mam już głowy do tego koło jest idealnie skręcone (o ile może takie być), nasmarowane.

Czy to możliwe, żeby rama, a konkretnie zbyt mało sztywne w stalowej ramie widełki tak hałasowały?

Po "podrzuceniu" roweru dokładnie słychać nawet na postoju ale i tak ciężko zlokalizować źródło...

Wszystko robię sam, ale mam składany suport i rozpadła mi się w nim koronka jesienią... Możliwe że kulka wpadła do ramy. Dzięki za sugestie, a wyjąć to się jakoś da?

:laugh: a więc nie jestem jedyny ...

Ja ćwiczyłem w ramie kulkę z łożyska sterów, którą wybiłem z niego osobiście nieumiejętnie manewrując sterami. Zauważyłem sporo później - przy przechylaniu ramy coś się w środku przemieszczało. Szczęśliwie nie była mocno oblepiona smarem więc i wydostała się na światło dzienne przez otwór z ramy do rury sterowej.

Ale wymagało to sporej dawki potrząsania i kręcenia ramą co było mocno upierdliwe ze względu na dyndające na linkach kierownicę i widelec z kołem ...

• 2 miesiące temu...

Pewnie trochę po czasie piszę, ale może kogoś obejdzie a komuś da do myślenia, że problem rozwiązała wymiana łożysk w tylnym kole. W sumie to nie takie głupie, że zniszczone konusy powodowały wpadanie w wibrację koła i drżenie, więc dzwonienie stalowej ramy.

Rower idzie jak przecinak nie dość, że cicho to znacznie lżej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...