seraph Napisano 24 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 Mam rower delikatnie mówiąc nie nowy, po zdjęciu wszystkiego co mogłoby hałasować i jest w sumie zbędne (błotniki, bagażnik) z tyłu roweru szczególnie po przejechaniu po nierównościach dobiega irytujący dźwięk - ni to dzwonienie ni klekotanie, grzechotanie... Nie mam już głowy do tego koło jest idealnie skręcone (o ile może takie być), nasmarowane. Czy to możliwe, żeby rama, a konkretnie zbyt mało sztywne w stalowej ramie widełki tak hałasowały? Po "podrzuceniu" roweru dokładnie słychać nawet na postoju ale i tak ciężko zlokalizować źródło... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 24 Lipca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 Może przy spawaniu coś zostało w rurach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cienkun Napisano 24 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 Może luz na sterach? Też daje metaliczny dźwięk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
redbull1 Napisano 24 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 tak jak mówi michuuu pewnie coś jest w ramie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 24 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 Da się to jakoś usunąć? Stery wyczuwalnych luzów nie mają, chociaż przymierzam się do ich przeglądu i konserwacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crazyk Napisano 24 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 Bywasz może w serwisach? Niemili klienci dostają czasami gratis w postaci kulki z łożyska przytwierdzonej na smar (aby od razu nie hałasowała) wewnątrz ramy, kierownicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 24 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 Wszystko robię sam, ale mam składany suport i rozpadła mi się w nim koronka jesienią... Możliwe że kulka wpadła do ramy. Dzięki za sugestie, a wyjąć to się jakoś da? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EZlo Napisano 25 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 Wszystko robię sam, ale mam składany suport i rozpadła mi się w nim koronka jesienią... Możliwe że kulka wpadła do ramy. Dzięki za sugestie, a wyjąć to się jakoś da? a więc nie jestem jedyny ... Ja ćwiczyłem w ramie kulkę z łożyska sterów, którą wybiłem z niego osobiście nieumiejętnie manewrując sterami. Zauważyłem sporo później - przy przechylaniu ramy coś się w środku przemieszczało. Szczęśliwie nie była mocno oblepiona smarem więc i wydostała się na światło dzienne przez otwór z ramy do rury sterowej. Ale wymagało to sporej dawki potrząsania i kręcenia ramą co było mocno upierdliwe ze względu na dyndające na linkach kierownicę i widelec z kołem ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 25 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 Jeśli rama ma jakiś spawany profil zamknięty (wzmocnienie) to być może w środku coś zostało. Ja tak miałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 6 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Pewnie trochę po czasie piszę, ale może kogoś obejdzie a komuś da do myślenia, że problem rozwiązała wymiana łożysk w tylnym kole. W sumie to nie takie głupie, że zniszczone konusy powodowały wpadanie w wibrację koła i drżenie, więc dzwonienie stalowej ramy. Rower idzie jak przecinak nie dość, że cicho to znacznie lżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.