lulek Napisano 1 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2006 macie jakies swoje sposoby zeby rowno ustawic klocki hamulcowe? za cholere mi nie wychodzi, jak juz ustawie rowno to przy przykrecaniu mi cos sie ruszy :\ pol godziny je dzisiaj ustawialem :[ i itak nie sa idealnie rowno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 1 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2006 - naciągasz linkę tak aby klocki dotykały obręczy - ustawiasz klocki jak należy - przykręcasz - aby się nie przesuneły w trakcie przykręcania musisz przytrzymać ręką z odpowiedniej strony - popuszczasz troszkę linkę - regulujesz napięcie sprężyn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
havranek Napisano 7 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 A jak ustawić odległość klocków od obręczy jeśli podkładki z obu stron są identyczne? Jeden kolcek jest sporo bliżej obręczy i za kij nie mogę wyregulować żeby równo się zaciskały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szu Napisano 7 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 np. mozesz włozyc po obu stronach jednogroszówki i zacisnąć szczęki i przykręcic linkę potem wyjmujesz groszówki i regulujesz naciąg spręzyn odciągających szczęki tak aby równo odchodziły i aby przy zaciskaniu obie na raz pracowały Jeszcze mozesz przed regulacją beczułki przy klamkach ustawić powiedzmy na 1/4 aby mozna było juz po zaciągnięciu linki poluzowac troche tylko jedna wazna rzecz- koła muszą być proste Mam nadzieje ze napisałem zrozumiale -neistety moje zdolnosci dydaktyczne nie są najwyższych lotów :| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
havranek Napisano 7 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 Tzn mam te jednogroszówki włożyć pod klocki? To chyba nie pomoże, chodzi o to że klocki są zamontowane w ramionach bez regulacji odlgełości od obręczy (tzn. można zrobić że np przód klocka będzie bliżej niż jego tył, ale nie można odsunąć całego klocka). Właśnie przez to nie mogę wyregulować sprężyn, jedna śruba jest prawie cała wkręcona, druga wykręcona a ramiona nadal są krzywo. Koło jest w jednym miejscu trochę scentrowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roge Napisano 7 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 Aby wyregulować odległość możesz wsadzić dodatkową podkładkę między ramię hamulca i klocek w jednej ze szczęk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 7 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 pozatym w V-kach tzn na kazdym kloscku masz 2 podkladki jedna przed ramieniem V-ka od strony kola druga od zewnatrz i sa one roznej grubosci a mozna je zamienic ja np dawalem te grubsze jak mialem obrecz 22.2mm a jak mialem 30mm to dawalem te wezsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
havranek Napisano 7 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 No właśnie te podkładki *powinny* być różnej grubości ale są identyczne W sumie nie jestem pewien czy to klocki są w różnej odległości no ale jaki może być inny powód że za nic nie mogę tych ramion ustawić? Z przodu wszytko jest elegancko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 7 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 a moze nie sa na tej samej wysokosci przykrecone? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paviarotti Napisano 7 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 Hehe ostatnio wymieniałem klocki przód i tył i zajęło mi to z regulacją 10 minut -reguluje linkę -luzuje przykręcone klocki -ustawiam klocka z jednej strony, zaciskam klamkę lekko, lekko dokręcam klocka, ustawiam klocka z drugiej strony, zaciskam klamke lekko, lekko dokrecam klocka. Teraz sprawdzam czy dobrze, jak tak to mocno zaciskam klamkę i mocniej zakręcam klocki -potem bawie sie spręzynami tak, żeby ładnie równo łapało, testuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
havranek Napisano 8 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2006 Były na tej samej wysokości, przekręciłem je że są na trochę innej co zmniejszyło różnicę. Sam już nie wiem, może koło jest jakieś skośne Jak to sprawdzić czy jest w równej odległości od ramion tego tylnego widelca? Tylko dokładnie bo na oko jest... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thrackan Napisano 11 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 Przyklej sobie taśmą do ramy od boku zwykły ołówek z gumką, tak, żeby gumka była prostopadła do obręczy i była w odległości kilku milimetrów od obręczy. Zakręć kołem i obserwuj zmiany położenia ścianki obręczy względem gumki. To tylko pomysł. Nie testowałem, ale powinno się udać. Wtedy się dowiesz, czy koło jest scentrowane, czy nie. Oups, chyba nie o to Ci chodziło. Równej odległości obręczy od widełek nie można zmierzyć zwykłą linijką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orlenplock Napisano 20 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Dziwna rzecz się dzisiaj stała. Wyczyściłem wczoraj rower, nasmarowałem i zostawiłem na noc. Wsiadam dziś na niego. Jadę, hamuję i ..... PISK taki, że mnie prawie z siodła wysadziło. Wracam do siebie. Reguluję, sprawdzam - dalej piszczy. Reguluję ponownie - piszczy. Wyczyściłem obręcze, klocki, jeszcze raz wyregulowalem i nic. Piszczy dalej. Już mnie cholera bierze bo nie mam pomysłu co zrobić. Ktoś ma jakiś pomysł?? Mam hamulce LX. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orlenplock Napisano 24 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 Widzę, że nie ma chętnych do pomocy. Poradziłem sobie sam. Wymieniłem klocki na Avida i jest ok. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.