Skocz do zawartości

[Łatki] wielki wybór

Tadeus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Robie większe zakupy w jednym ze sklepów i przy okazji chciałbym zakupić trochę łatek (w sumie chciałem kupić wpierw zapasową dętkę, ale jeździmy w grupie, w której są koła i 26 i 28, więc łatki na początek będą bardziej uniwersalne.

Mam do wyboru tylko te:

http://allegro.pl/listing/user.php?string=%C5%82atki&us_id=17859386

Z tego co widzę to są tu najróżniejsze metody przyklejania (wacik i płyn? he?). Możecie któreś polecić? Ten ostatni zestaw wygląda dobrze, ale łyżki już mam, więc jest dla mnie nieopłacalny.

Napisano

Osobiście mam zawsze przy sobie zapasową dętkę, a na małe dziurki łatki Tool Park GP2 (http://allegro.pl/park-tool-gp-2-latki-samoprzylepne-6szt-za-9zl-i2446395926.html) [aukcja wybrana poglądowo]. Są bardzo wygodne w użytkowaniu: kleją błyskawicznie, nie trzeba bawić się z klejem, długo i dobrze trzymają (kumpel kręci na załatanej dętce od kilku miesięcy i nie narzeka). Z doświadczenia polecam od razu kupić co najmniej 2 komplety (w opakowaniu jest 6 sztuk łatek).

Napisano

jak się przejedziesz na Marywilską to kupisz od Wietnamczyków łatki Red Sun ( identyczne co w aukcji nr 2503122714 ) 24 sztuki za 3zł

• Mod Team
Napisano

Łatki redsun róznie kleją. Raz zlapią tak, że ich oderwać siła nie można. Drugi raz nie może się w ogóle skleić. Używam ich od dawna stąd takie moje obserwacje tego produktu. Trzeba też zaznaczyć, że najlepiej nadają się one do detek mtb i trekingowych. W przypadku detek szosowych, latki są za duże przez co jest dodatkowa trudność w sklejeniu.

Napisano

http://allegro.pl/zestaw-naprawczy-bar-10-latek-klej-latki-i2496053744.html ja używam podobnych do tych, pomarańczowo - czarnych, myślę że większość z tych konstrukcji na allegro to podobne produkty pod różnymi nazwami bo wizualnie niczym się nie różnią, może jedynie wzorami tubek kleju także bierz co w miarę opłacalnie wychodzi.

A co do łatek/dętek, nie wiem na jakich sprzętach i oponach jeździcie ale odkąd w slickach które mam przy MTB strzeliła mi dętka nabita do 6 atmosfer do zestawu naprawczego w trasy dorzucam dętkę bo po takim małym wybuchu nie nadawała się do łatania.

Napisano

Kiedys się bawiłem w kupowanie łatek. Teraz ze starek dędki wycinam w odpowiedniej wielkosci łatkę i kleje na budapren. Wiadomo, przed klejeniem trzeba oczyścić miejsca do klejenia. W efekcie zdanie to egzamin i pieniądze w kieszeni.

Napisano

Ja od lat tak robię ale łatając dętki w domu. Wtedy po dobrym sprasowaniu po naklejeniu łatki wszystko trzyma, ale i trzeba chwilkę poczekać aż się sklei. W trasie jednak przekonałem się do łatek "ekspresowych"

• Mod Team
Napisano

Teraz ze starek dędki wycinam w odpowiedniej wielkosci łatkę i kleje na budapren

Też tak robiłem niestety słabo to trzyma, a już na pewno nie ma czasu żeby kleić tym sposobem na wycieczce.

domin8v tak dokładnie o takie łatki chodzi.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Pozwólcie że zapytam.. do tej poty miałem łatki czarne z dawnych czasów.. ostatnio kupiłem w go sporcie taki gotowy zestaw łatki i klej..

i łatki są pomarańczowo czarne (pomarańczowe kółko większe).. przyszło mi podkleić dętkę w rowerze żony i szczerze mówiąc nieco zgłupiałem - tzn. na mój gust powinienem łatkę przykleić czarną stroną do dętki ale łatki są z jednej -pomarańczowej- strony w sreberku które pięknie odchodzi, od strony czarnej są jakby w pergaminie czy czymś takim co wcale nie chce się od nich odczepić - tak jakby na taki papier najpierw kapali czarnym, potem pomarańczowym to przywarło i na to sreberko które odłazi..

w lesie się ściemniało więc nie miałem ochoty na zbytnie roztrząsanie problemu więc przykleiłem pomarańczowym do dętki, trzyma się ale proszę o info którą stroną powinno się to lepić..

Napisano

Mam takie łatki z pomarańczowymi obwódkami. Nie należy przyklejać ich od razu do dętki. Trzeba posmarować dętkę klejem i odczekać pięć minut, dopiero po tym czasie docisnąć łatkę do dętki pomarańczową stroną a na samym końcu oderwać folijkę ze strony czarnej (czyli zewnętrznej). Cała procedura jest zresztą opisana (narysowana) w instrukcji.

Napisano
Używam ich od dawna stąd takie moje obserwacje tego produktu.

Da sie te te RedSuny w Łodzi gdzieś dostać czy trzeba zamawiać?

Napisano

Da sie te te RedSuny w Łodzi gdzieś dostać czy trzeba zamawiać?

zapewne macie jakis sklep "wszystko co chcesz od chinczyka" - tam je dostaniesz za 3-5zł;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...