Skocz do zawartości
  • 0

brak oporu podczas jazdy z górki

Gość Przerzutka

Pytanie

Gość Przerzutka
Napisano

Witam wszystkich

Mam taki mały problem, może ktoś by mógł mi odpowiedzieć. Mam przerzutki przód - 3 szt - tył 7 sztuk. Jadąc z górki (wiem, że teoretycznie nie powinno się pedałować) ale powiedzmy, że ja chcę. Gdy jadę z prędkością ok 25-35km/h i zaczynam pedałować to pedałuję jakby w powietrzu - tak, że nogi spadają mi z pedałów, zero obciążeniu mimo iż jadę na największym :( strasznie dziwne uczucie i wkurzające, trochę przypomina sytuację jakby łańcuch spadł.. kręcę i kręcę i nic to nie daje ;/ Czy to jest normalne? Czy to wina przerzutek? Czy o co chodzi bo nie znam się i nie rozumiem... Pod górkę problem nie występuje. a na płaskim terenie czasami tylko gdy też prędkość przekracza 25km/h. Z góry dziekuję za odpowiedzi

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Zmień wolnobieg na kasetę z najmniejszą zębatką 11 ,jak nie wystarczy to większa tarcza z przodu. A kto powiedział że z górki nie powinno się pedałować?

Napisano

Po prostu osiągasz maksimum na tym napędzie i takie jest uczucie. Ja wczoraj zrobiłem 48km/h na 3x7 (44x14) i było tak samo. Tylko ciekawe ile masz zębów na wolnobiegu i korbie że przy 30 tak czujesz. U mnie przy 30km/h na 3x7 normalnie się jedzie z normalną kadencją.

Napisano

Masz po prostu za małe przełożenia... Czyli za mało zębów na największej tarczy z przodu i może za dużo zębów na najmniejszej tarczy z tyłu... Musiałbyś wymienić sobie blat - największą tarczę przednią... Możesz policzyć ile teraz Twoja ma zębów?

Gość Przerzutka
Napisano

Dzięki wszystkim za odpowiedzi... wrócę dziś do domu to przeliczę moje zębatki i napiszę...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...