Skocz do zawartości

[amortyzator przód] Amortyzator 1" + ahead

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chciałem dokupić do swojego roweru amortyzator. Rower to b'Twin rockrider 5.0 z DECATHLON-u.

Jeżdżę głownie po mieście (ew jakieś leśne ścieżki) i mam nadzieję że amortyzator mi trochę 'uprzyjemni' jazdę przez poprzeczne nierówności (np. korzenie, krawężniki, nierówne chodniki).

Niestety grubość rury sterowej w tym rowerze to 1" a stery są typu ahead. Gdzie bym nie spojrzał (głównie allegro) amortyzatory są albo na 1" na gwint albo 1i1/8" ahead. Więc jak/jaki mam zamontować w nim amortyzator?

a) to niewykonalne

B) muszę użyć takiego adaptera: ADAPTER UNIWERSALNY Z GWINTU NA AHEAD 25,4/28,6mm! (2506651341) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

c) kupić amor 'z gwintem' i będzie działał (chyba nie bo potrzebne mi będzie 'to mocowanie wewnątrz rury'?)

d) kupić 'za długi' amor z gwintem i obciąć część z gwintem ;) (j.w.)

Napisano

kupić taki amortyzator by miał taką samą rurę co ten widelec obecny czyli 1 cal

Ale amortyzatory z rurą 1" na ahead występują jedynie w jakichś archiwach sklepów internetowych.

Czy mogę kupić amortyzator z rurą 'na gwint' i nie będzie to w niczym przeszkadzało? Czy powinienem szukać amortyzatora z tak długą rurą sterową żeby ten gwint 'obciąć' i zostawić samą 'gładką rurę'?

Widzę że mocowanie w rurze to nie problem - można kupić te 'gwiazdki' i zamontować samemu.

• Mod Team
Napisano

Co rozumiesz przez rodzaj amortyzatora ? Jeżeli chodzi o rurę sterową to szukaj z gładką o odpowiedniej dla ciebie srednicy 1" z tego co pisze w temacie, reszta w sumie nie ma wielkiego znaczenia pasuje zeby był na taki rozmiar kół jak trzeba :P no i skok czyli wysokość widelca zeby była taka jak powinna czyli tyle ile miał stary.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...