Skocz do zawartości

[Piasta] Dziwne chrobotanie w tylniej piaście Novatec NT-802

qb41

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Po wczorajszej wycieczce z tylnego koła zaczeło dochodzić dziwne chrobotanie tak jakby piasek dostał się do środka lub łożyska się posypały jest to strasznie drażniące. Piasta to Novatec model NT-802. Łożyska są maszynowe więc to raczej wykluczam, nie wiem czy są jescze jakieś inne łożyska np. w bębenku? Powiedżcie prosze gdzie może leżeć problem. Piasta jest można powiedzieć nowa ma przejechane jakieś 600km.

Tak, można go rozebrać na czynniki pierwsze, przesmarować i dalej śmigać - sam taką operację w weekend przeprowadziłem. Uczulam na poprawne założenie uszczelek gumowych - ja się podczas poprzedniego serwisu (pierwszego) nie przyłożyłem - dwie przejażdzki w deszczu i woda dostała sie do łożysk bębenka, kulki przyrdzewiały i zaczęło nieźle skrzypieć. Opis serwisu bębenka jest gdzieś na forum.

ale w 802 zostaje wymiana lozysk jedynie,

• bierzesz klucze,
  • rozkrecasz piaste,
  • wyciagasz lozyska,
  • odkładasz klucze, bierzesz 10zl,
  • idziesz dosklepu po lozyska,
  • wbijasz,
  • skladasz wszystko w kupe i po problemie.

Albo rozkręcanie zostawiasz na koniec i rowerem jedziesz do sklepu po:

• 6000 2RS (mniejsze)
  • 6200 2RS (wieksze)

oczywiście możesz czyścic bez wymiany, ale sa tak tanie, ze jak juz cos halasuje to mi by sie nie chcialo bawic 2x.

To całe chrobotanie czuć nawet na pedałach jest okropne. Od samego początku miałem przejścia z tą piastą. No cóż trzeba będzie wymikenić te łożyska i mam nadzieję, że to wystarczy bo mam dość tej piasty już. Dzięki za objaśnienia jak mam to zrobić PoleK

Miałem podobnie ... rozebrałem poskładałem bębenek problem ustąpił.

Najlepsze jest to że bębenek w środku był czysty i tak właściwie do dziś nie wiem co to było :).

Wydaje mi się że w jakiś magiczny sposób jedna z zapadek zmienia swoja pozycję, ewentualnie sprężysty pierścień który trzyma zapadki.

Temat o bębenku z 802 >>

http://www.forumrowerowe.org/topic/106440-piasta-bebenek-novatec-nt-802sb/page__fromsearch__1

pozdrawiam

Mam tą piastę o której mowa w temacie i ten sam problem... ale u mnie występuje dodatkowo zjawisko bliżej nie określone: podczas jazdy jałowej (bez pedałowania) łańcuch potafi się zwiesić, mam wrażenie jakby kaseta obracała się przez moment razem z kołem ale szybko ustępuje. Co może być powodem?

Obecnie nie mam czasu aby się tym zająć, ale boję się również rozbierać bębenek przypuszczam że po ponownym złożeniu nie będzie "cykał" jak fabrycznie. A po za tym moja piasta ma dopiero przejechane najwyżej 500km, 95% szosa.

A wiecie może gdzie można kupić nowy bębenek do tej piasty?

Mam tą piastę o której mowa w temacie i ten sam problem... ale u mnie występuje dodatkowo zjawisko bliżej nie określone: podczas jazdy jałowej (bez pedałowania) łańcuch potafi się zwiesić, mam wrażenie jakby kaseta obracała się przez moment razem z kołem ale szybko ustępuje. Co może być powodem?

Łożyska bębenka ciasno chodzą i bębenek się nie kręci, u mnie powodem takiej awari było dostanie sie wody - kulki pokryły sie rdzawym nalotem. Po przeczyszczeniu, smarowaniu i prawidłowym założeniu uszczelek wszystko działa gładko.

I tak i nie ...

Bo oś się wybija trzeba to zrobic na tyle umiejętnie aby szło z niej zdjąć łożyska :)

Na obu końcach masz aluminiowe dystanse zblokowane z osia śrubką imbusowa na klucz 2 mm.

Jeżeli chcesz wymienić bębenek OK ale jak chcesz go tylko rozkręcić i wyczyścić to zastanów się nad celowością zdejmowania :).

Koło pozwoli ci utrzymać całość a to może być przydatne bo u mnie zewnętrzna bieżnia bębenka była dokręcona piekielnie mocno.

pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...