ataris69 Napisano 23 Lipca 2012 Napisano 23 Lipca 2012 Witam Jakiś czas temu centrowałem koła w serwisie. Tylne koło po przejechaniu ponad 100km nagle zaczęło tykać/klikać najprawdopodobniej to szprychy taki odgłos wydają. Słychać to jedynie przy obciążeniu roweru lub gdy naciskamy na koło. Dzisiaj wymieniłem oponę i właśnie to się zaczęło dziać ;/ Jak myślicie co z tym zrobić?
Lucifer Napisano 23 Lipca 2012 Napisano 23 Lipca 2012 Zacznij od sprawdzenia naciągu wszystkich szprych. Jeżeli któraś jest luźna, to może być właśnie ona. Co z tym fantem zrobić? Osobiście zwiększałbym naciąg w kole, równocześnie centrując je za każdym razem (zwiększanie naciągu rozstraja koło), aż nie będzie luźnych szprych. Jednak jeżeli centrowanie jest Ci obce, a denerwuje Cię sam odgłos tylko, oznacz ją i dociągnij ją, ale tak, żeby nie była mocno naciągnięta, ale ledwie ledwie. Powinno być git. Natomiast oznaczenie przydałoby się przy ponownym centrowaniu koła - służyłoby za informację na temat potencjalnej przyczyny scentrowania w okolicach oznaczonej szprychy. Innymi słowy - jeżeli w przyszłości zauważyłbyś centrę w tym miejscu, nie musiałbyś od razu lecieć do serwisu. Wystarczyłoby, że poluźniłbyś szprychę i mogłoby pomóc Warto w tym miejscu napomknąć, że jeżeli przyczyną jest rzeczywiście luźna szprycha, prawdopodobnie (ale nie koniecznie) centrował Ci je jakiś buc lub zwykły, biedny człowiek z rękami przepełnionymi robotą i efekt będzie taki, że szybko scentruje się ponownie. Czas pokaże A właśnie, przecież czas JUŻ pokazał! Skoro nie tykało, a teraz tyka, może koło straciło swoje pierwotne właściwości? Sprawdź, czy przypadkiem nie jest scentrowane.
ataris69 Napisano 26 Lipca 2012 Autor Napisano 26 Lipca 2012 Tak więc mam już kółeczko z serwisu szprychy zostały podciągnięte i jak na razie jest oK .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.