Gość havranek Napisano 1 Kwietnia 2006 Napisano 1 Kwietnia 2006 Witam Czy ktoś mógłby napisać coś o kierownicach? Na co wpływa szerokość, to czy jest prosta czy gięta itp. W necie nic ciekawego na ten temat nie znalazłem, może za słabo szukałem. Jeśli ktoś coś ma to proszę mnie odesłać do stosownej strony Pozdrawiam, Michał
poledh Napisano 2 Kwietnia 2006 Napisano 2 Kwietnia 2006 Kierownica prosta: w rowerach do XC, Gięta: w rowerach DH, 4X, FR..itp Długość??Chyba nie ma zadnego wzoru...Dobierasz taka na której sie dobrze czujesz, jeśli chodzi od MTB, bo na szosie kierownica jest na szerokość ramion. Ja mam 52 cm, czyli b. krótką, inni o podobnych rozmiarach co ja, mają znów dłuższe...Jezeli kupujesz kierownice aluminiową, to kup dłuższą, zawsze potem mozesz nieco przyciąć... Pozdrawiam!!!
MarcinN Napisano 6 Kwietnia 2006 Napisano 6 Kwietnia 2006 Wydaje mi się, że im szersza kierownica, tym łatwiej się utrzymuje równowagę podczas "stania" na pedałach (patrz Trial, FR, DH) za to krótsza zapewne wpływa na poprawienie aerodynamiki. Pozdrower.
klimek Napisano 7 Kwietnia 2006 Napisano 7 Kwietnia 2006 Szersza kiera ułatwia oddychanie Węzsza za to poprawia skrętnosc roweru:)Gięta jest lepsza przy zjazdach (bo pewniej prowadzi sie rower) prosta jest lepsza na podjazdach (bo przesuwa punkt ciężkosci)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.