Skocz do zawartości

[hamulce tarczowe] zapowietrzone? Potrzebna diagnoza on-line

czerwonobrody

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem wszystkim - mój pierwszy raz na forum ;)

Mam problem z przednim hamulcem tarczowym Shimano BR/BL-M445: nagle spadła wyraźnie siła hamowania (do tego stopnia, że trudno było zablokować koło), przebieg - 500 km .

Najpierw podejrzewałem zabrudzenie tarczy/klocków, tym bardziej że znalazłem na tarczy plamę po Brunoksie (do amora). Byłem w trasie, więc jedyne co mi przyszło do głowy, to spróbować tyle hamować, żeby trochę wyczyścić tarczę/klocki.

Po 30 km faktycznie siła hamowania wzrosła, ale nie do stanu początkowego. W domu odtłuściłem benzyną ekstr. klocki/tarczę.

Po tym zabiegu zauważyłem, że klamka jest dużo twardsza od hamulca tylnego, a siła hamowaia nie wrosła znacząco, dlatego zacząłem się zastanawiać, czy to przypadkiem nie jest efekt zapowietrzenia (ale nie pamiętam, czy twarda klamka była też od momentu stwierdzenia awarii).

Macie może jakąś sugestię on-line?

Dzięki

Zapowietrzenie najłatwiej zdiagnozować tym, że hamulec "łapie" w różnych położeniach. Najpierw trzeba bardzo mocno przycisnąć klamkę, a jak poprzyciskasz z 10-20 razy, to "puchnie" i łapie dużo szybciej. Później nieużywany przez parę minut znowu łapie słabo.

Jeśli klocki czy tarcze się zatłuściły, to ciężko do dotrzeć rozpuszczalnikiem. Wypalanie w piecu najlepsze.

Mogły Ci też się zużyć klocki po prostu. Ludzie potrafią w weekend z górach zajechać jeden zestaw, więc przebieg nie jest to najważniejszy, są jeszcze inny współczynniki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...