Skocz do zawartości

[Przerzutki] Wysokie przełożenie przy zjazdach?

Tadeus

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie z rodzaju tych ekspresowych. W niemal wszystkich poradnikach wśród użyć najwyższego przełożenia są "zjazdy" albo szybka jazda po płaskich powierzchniach. O ile jak najbardziej rozumiem to drugie, to pierwsza sytuacja zupełnie nie trafia do mojej logiki. Rower to przecież nie samochód, gdzie na długich zjazdach można hamować silnikiem. O co chodzi z tymi zjazdami? Po prostu o to, iż przy zjeździe rower zazwyczaj (bo rozumiem, że o taką sytuację tu chodzi) jedzie znacznie szybciej niż po płaskim, więc i niższe przełożenie byłoby nieefektowne (nie zwiększyłoby skutecznie prędkości) ? Chodzi po prostu o to by z tej górki pruć jeszcze szybciej? (korzystając z tego, że z górki nie trzeba używać na tym "twardym" biegu takiej siły, jak jadąc po płaskim?).

• 2 tygodnie później...

Ale jeśli zaraz za zjazdem jest większy podjazd to nie każdemu wychodzi szybka "redukcja" kilku biegów i ludzie tracą rozpęd - widziałem to na maratonie. Dobrze jest przewidywać przełożenie z lekkim wyprzedzeniem. A "pruć z góry" to też fajna rzecz - jeszcze jak są hamulce w rowerze to już bajka :-)

Bierzesz starą kasetę i łańcuch. Z jednej strony łańcuch przywiązujesz do kasety, a z drugiej do ręki. Gdy robi się zbyt szybko, rzucasz za siebie. Kotwica to jest to! :P

Ech... pora spać.

Wydaje sie to logiczne :P Warto byloby spróbować... podrzuce teściowej pomysł :devil:

A tak naprawdę to faktycznie chodzi o opory na bębęnku? Przecież to jest niezależne od przełożenia jakie masz aktualnie ustawione i raczej tego nie unikniesz, prawda? Tak mi się przynajmniej wydaje... :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...