Skocz do zawartości

[Rower] Za ile go sprzedać?

Patryk96

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Od pół roku jeżdzę na rowerze firmy HM Bike i nigdzie nie mogę takiego znaleźć, żeby zobaczyć ceny. Prosiłbym o napisanie ile jest wart ten rower i czy lepiej kupić

http://allegro.pl/cu...2495670774.html lub http://allegro.pl/cu...2500777135.html czy wymienić w tym moim jakieś części. Jak tak to jakie ?

http://imageshack.us.../img0803vf.jpg/ <--- Rower

Widelec: RST GILA T5 skok 100mm

Korba: Shimano

Kaseta: Shimano 8 spd

Przerzutka tył: Shimano Alivio

Przerzutka przód: Shimano Alivio

Manetki: Shimano Alivio

Piasta przód: Joytech

Piasta tył: Joytech

Opona przód: Planuje Schwalbe Smart Sam Performance 26x2.1 RT lub Schwalbe Racing Ralph 26x2.1

Opona tył: Tak jak wyżej.

I która lepsza opona ? Taka, żeby wjechać w las i na szose :D

Napisano

Zależy jakie masz fundusze jak chcesz jeździć napisz coś więcej o sobie i ile masz do wydania przede wszystkim ten rower który podałeś jest warty ok 600-700 zł

Napisano

Cena nie gra roli. Mam koło 1000Euro może więcej. Nie lubię zbytnio terenu jak jeżdze to tylko szosa odcinki do 70km.

Napisano

800 złotych maksymalnie może za niego dostaniesz (o ile stopień zużycia nie jest wysoki). Co do Twojego dylematu - pokazujesz dwa rowery z kompletnie różnych półek cenowych. Jeden z amortyzacją tylną, drugi sztywniak. Także jakiej porady od nas oczekujesz? Sam powinieneś zdecydować czy stać Cię i czy chcesz kupować fulla za ponad 5 tysięcy, czy starczy Ci ten Cube za 2800 PLN. Czy w ogóle wykorzystasz taki rower? Wiadomo, że XMS jest na lepszym osprzęcie od tego Attentiona. Modernizacja Twojego roweru nie ma sensu, bo musiałbyś wymienić wszystko (jeśli chciałbyś dojść do takiego poziomu osprzętu jaki oferuje choćby ten słabszy Cube) i też wydać ze dwa tysiące. A potem i tak wypadałoby wymienić ramę na lepszą. Ale wszystko zależy od Twoich preferencji. Jeśli jeździsz w sezonie 1000 kilometrów, to kupowanie XMS-a nie ma najmniejszego sensu. A skoro piszesz, że jeździsz po szosie do 70 kilometrów, nie lubisz terenu, to w ogóle stawiałbym pod znakiem zapytania nie tylko kupowanie fulla, ale w ogóle kupowanie roweru MTB. Zainwestuj raczej w jakiegoś crossa na kołach 28''. Za pieniądze jakie masz do dyspozycji upolujesz już bardzo dobrą maszynę.

Napisano

Chcesz na szosę kupić rower klasy XC?? To nieporozumienie zwłaszcza ten z pełną amortyzacją. Rama w tym starym nie jest za mała??

Czemu modernizacja nie ma sensu?? Na jej bazie można zrobić za te pieniądze znakomity sprzęt do jazdy po szosie. Chyba, że problemem jest waga, wygląd, mały rozmiar, uszkodzenia ale jeśli kolega nie ma z tym problemu to nie widzę przeciw wskazań.

Napisano

Nie nie jest za mała, jest w sam raz. A co do wyboru to raczej ten za 2800zł. I nie chcę właśnie typowo szosowego jak kolega pisał wyżej crossa na kołach 28''. Źle tam trochę napisałem :D Szosą jeżdżę dużo, ale do lasu też zajade czasem. Głownie chodziło mi o to czy opłaca mi się inwestować w mojego czy kupić po prostu nowego Cube. I jakie opony były by lepsze ?

Napisano
Czemu modernizacja nie ma sensu?? Na jej bazie można zrobić za te pieniądze znakomity sprzęt do jazdy po szosie. Chyba, że problemem jest waga, wygląd, mały rozmiar, uszkodzenia ale jeśli kolega nie ma z tym problemu to nie widzę przeciw wskazań.

Cóż, autor właśnie napisał, że nie chce sprzętu do jazdy po szosie. A osobiście wydaje mi się, że na modernizację jego maszyny, do poziomu osprzętu choćby tego Cube Attention, wyda niewiele mniej niż na zakup nowego roweru. A wliczając kasę za sprzedaż tego, kupno nowego będzie korzystniejsze, ramę też będzie miał od razu lepszą. Także ja w tym sensu nie widzę. Ale to moja opinia, jeśli autor lubi grzebać przy rowerze i każdą część dobierać osobno do swoich zapotrzebowań, to nie ma przecież przeciwwskazań. Gdyby chciał zaoszczędzić, to wtedy też mógłby zostawić trochę części z obecnego roweru i wymiana miałaby sens, ale że budżet jest wysoki to - patrz wyżej.

Napisano

Więc teraz sprawę postawiłeś jasno i odpowiedz też jest jasna - nie nie płaca się inwestować.

W temacie opon to na szosę Schwalbe Smart Sam 2.25 które ma wsadzone nie nadają się. Będzie się ciężko jeżdzić dlatego celuj w takie poniżej 2 cali w dodatku z kompromisowym bieżnikiem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...