Skocz do zawartości
  • 0

[Rower]Author Instinct 2010+RST First Air 100mm

Vojtech

Pytanie

Witam!!

Chciałbym przedstawić wam mojego Authora Instincta którego mam od 2011 i który ostatnimi czasy przeszedł kilka ciekawych modyfikacji ^_^

Specyfikacja:

Rama: aluminium 6066 T6, potrójnie cieniowane,

Widelec: RST First Air 100mm,

Koła:

obręcze- Mach1 Mad Disc,

piasty- Sram X9,

szprychy- Sapim D-Light Black,

opony- Panaracer Trail Master 26x2,0,

dętki- Continental MTB,

Napęd:

Przerzutka przednia: Sram X7 (zostanie wymieniona w najbliższym czasie na X9),

Przerzutka tylna: Sram X9,

Korba: FSA Comet MegaExo,

Środek suportu: FSA MegaExo,

Kaseta: SRAM PG-950,

Łańcuch: SRAM PC-951,

Pedały: Dartmoor Stream Pro,

Kokpit:

Kierownica: Ritchey MTB WCS Flat Wet White,

Mostek: Ritchey WCS C260 Wet White,

Stery: Ritchey Zero Logic Integ Comp,

Manetki: Sram X7 Trigger (zostaną wymienione w najbliższym czasie na X9 Trigger

Chwyty: Fizik XC Grips,

Hamulce:

Hayes Prime Expert 160mm,

Tarcze: Accent Blade 6",

Siodełko: Fizik Nisene III,

Sztyca: Ritchey WCS Wet White,

W planach jeszcze jest wymiana amora na Manitou R7 MRD,albo jakiś RockShox,korby FSA Afterburner M/Exo i może jakaś dobra kaseta np. Xtr i łańcuch Wiipermannem Connex 9sX i może się jeszcze pokuszę o plecione pancerze przerzutkowe Jagwire w kolorze grafitowym ^_^

Zapraszam do komentowania i oceniania :thumbsup:

Rekomendowane odpowiedzi

a czy ten XTR będzie współpracował ze Sramem X9??

U mnie nie ma żadnej miękkiej pracy zestaw XTR pracuje z przerzutkami/gripami X0 jest szybko i zdecydowanie :)

Kasety Sramowskie dawno porzuciłem - mało trwałe ...

Co do amorów - Fox pracuje lepiej, jednak różnica w cenie jest za duża nie da się ukryć, amory typu Sid czy R7 są raczej dla dla startujących i liczących wagę, dla "normalnych" bikerów nie mających parcia na bardzo niską wagę amora jest Reba lub Manitou Marvel/Minute z czego ja osobiście stawiam na widelce Manitou, dla chcących się wyróżniać mogą być widelce DT lub Magury ..

• Mod Team

IMO Fox nie odstaje aż tak bardzo od konkurencji , a przynajmniej nie aż tak,jak się powszechnie uważa.

Sprawa ważną w przypadku wyboru amorka jest świadomość ,czego się oczekuje od sprzętu- Amorki typu SID XX to typowo wyczynowe amortyzatory z taką właśnie charakterystyką.

Ze swojej strony polecę łańcuch Campy C9 ze spinką Connexa- pracuje wyśmienicie do spółki z kasetą PG990 i osprzętem X9. Campa jest twardsza niż XTR i to przekłada sie na pracę- na Campie jest bardziej twardo i bardziej zdecydowanie ( co mi akurat odpowiada) . Shimano jest nieco cichsze i daje bardziej miękką pracę.

na amora jestem w stanie przeznaczyć max 2000-2500zł a Rock Shox Sid XX??

a czy ten XTR będzie współpracował ze Sramem X9?? <_<

FOX odstaje od konkurencji i naprawdę to są chyba jedne z najlepszych amortyzatorów ale ceny ma kosmiczne :P

Korba kaseta i łańcuch nie dlatego że to XTR, tylko dlatego, że są naprawdę porządne, a różnica między np. XT i XTR jest duża, wie to ten kto mógł porównać.

Kaseta XTR shimano 11-34 CS-M970 - bikestacja.pl

Korba shimano FC-M970 XTR 175/22/32/44 - bikestacja.pl

Łańcuch shimano XTR Dura Ace cn-7701 - bikestacja.pl

Amor zależnie od upodobań, jednak chyba (a właściwie na pewno) FOX odstaje na + od konkurencji .

Ja wiem czy jest sens zmieniac amor? Śmigam sobie czasem na takim rowerku, tylko całkowicie seryjnym, i amorek pracuje bardzo przyzwoicie. Jeżeli nie jexzisz jakoś strasznie wyczynowo to myśle ze nie ma sensu wymieniac.

Jezeli chodzi o łańcuch to tylko i wyłącznie connex (ja mam akurat 908). Moim zdaniem niczego lepszego nie kupisz w tej kasie. Jak ostatnie zimy przyprowadzięlm rower na serwis, to lańcch dosłownie sie nie zginał. Pół godziny moczenia w odtuszczaczy i dobre czyszczeni ei jest jak nowy. Service men stwierdził że inny łańcuch juz by nie żył. A ja tym czasem dalej smigam.

jednak chyba FOX odstaje na + od konkurencji .

No i cena tez bardzo odstaje od konkurencji. Mam osobiśce Foxa i trzeba przyznac że pracuej przyzwoicie.Czekam mnie jednak wymiana bo chce MaxLite. Za foxa musiałbym polozyc ok 3500, RS z DA już za 2000 mozna dostac.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...