Skocz do zawartości

[piasty] zmiana aktualnych na te pod tarcze

wojtek1987

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich. Jestem tu nowy. Posiadam rower kross hexagon v4 ze standardowymi piastami na 36 otworow. Chcialbym zmienci je na piasty pod tarcze, ale nie wiem co wybrac. Na jakosci mi tak strasznie nie zalezy, jedynie do jazdy od czasu do czasu po miescie. Pomozecie mi cos wybrac?

Napisano

Ema jeśli jest tak jak mówisz czyli śmigasz po mieście od czsu doczsu to zastanówsie czy w ogóle potrzebujesz tarczówek, zakładam że po to chcesz zmienić piasty.

Cena dobrych piast np. novateca kształtuje się na poziomie 200-350zł w zależności od modelu,liczby łożysk maszynowych oraz wagi a za taką cenę miałbyś już bardzo dobre v-ki np avid sd5 a nawet sd7 także przemyśl sprawę czy gr jest warta świeczki.

Napisano

Masz dwie opcje czyli kulki lub maszyny oraz z mocowaniem tarczy na Center Lock lub śruby. O wady i zalety każdego z rozwiązań nie pytaj bo to temat rzeka i znajdziesz tylu zwolenników co i przeciwników danego rozwiązania. Osobiście całe życie korzystam z kulek i obecnie mocowania Center Lock. Nie wydaje mi się aby pod twój styl jazdy było coś innego potrzebne niż np. http://allegro.pl/pi...2488725173.html

Jeśli Twoją motywacją do zmiany jest np. wygląd (podobają się) to zmieniaj pamiętając tylko o braku oszczędności w tej kwestii. Bezawaryjność i bezobsługowy charakter posiada Shimano za co jest chwalone. W przeciwnym wypadku tak jak poprzednik kup dobre V-ki bo u mnie jak na razie na szosie w niczym nie ustępują hydraulikom.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...