Nash Napisano 21 Lipca 2012 Napisano 21 Lipca 2012 Dzień dobry! Kiedyś znajomy z pracy sprzedał mi "rower górski" za 100zł. Jest to bardzo stary rower i mam pewne wątpliwości co do znalezienia wideł i kierownicy które będą pasowac do tej ramy, ale o tym za chwilę. Pomyślałem, że gruntownie go odnowię z braku innego zajęcia na weekendy. Rozebrałem go do gołej ramy. Manetki i przerzutki Shimano sis model chyba z przed 10 lat. Klamki plastikowe, kierownica poszła na złom bo była ruda jak wiewióra. Ramę oddam do piaskowania i mam do was proźbę. Proszę powiedzcie mi jaki sprzęt kupić aby się jeszcze opłacało wkładać do takiej ramy i żeby w miare przyjemnie się jeździło. sisy i althongi nie wchodzą w grę. Ma się wygodnie jeździć Jakie podzespoły, chodzi mi o model i producenta (ponieważ jeżdziłem tylko na sisach i slx'ach) na hamulcach się nie znam kompletnie. Nie wiem nawet jakie słowa kluczowe wpisać w google aby wyszuszukał mi widelce o tej akurat średnicy sztycy (czy jak to się nazywa). Martwi mnie tez widelec, boje się ze już nie znajdę takiego który by wszedł w tą ramę a jeżeli jeszcze takie są to wskażcie mi jakiś z amortyzatorem.
cienkun Napisano 21 Lipca 2012 Napisano 21 Lipca 2012 Jak już, to zainwestuj w grupę shimano altus, droższych się nie opłaca, tak samo jak się nie opłaca amortyzatora. Kierownice jakąs tanią, aluminiową. Ja bym z niego zrobił rat style i zostawił tę pordzewiałą kierownicę i wszystko co działa, dodatkowo ładnie obskrobał ramę i zostawił na deszczu żeby pordzewiała do końca Ale ja jestem perwersyjny... Albo machnął pędzlem na blado- różowy kolor A widelec i kierownicę znajdziesz bez problemu. Może wrzuć zdjęcie roweru.
Artwro Napisano 21 Lipca 2012 Napisano 21 Lipca 2012 Na pewno łatwiej będzie kombinować po zobrazowaniu sytuacji.Każda inwestycja w taki rower to strata pieniędzy.Ostatnio w starego gianta teściowej zainwestowałem 4 stówki,na allegro podobny nowy 600 zł.Jak cos to kombinuj z używanych części/
Nash Napisano 21 Lipca 2012 Autor Napisano 21 Lipca 2012 Łańcuch: Shimano Altus 26zł Kaseta: Shimano Altus 32zł przerzutka P.: Shimano Altus 39zł przerzutka T.: Shimano Altus 50zł Mechanizm korbowy: Shimano altus 69zł Hamulce: Tektro 58zł Dźwignie hamulcowe: Tektro 23zł Zostały widły, ogólnie cały układ kierowniczy i suport Czy suport altus będzie pasował do tej ramy? Nie mogę nigdzie znaleźć gwintowanych wideł lub wideł z amorem. Zmierzyłem średnicę rury w tych moich i mają 25mm, zmieszczą się grubsze? Osobiście wole iść do sklepu i kupić wszystko naraz bo zbieranie niepewnych części z allegro będzie mnie kosztować tyle samo lub więcej za koszty przesyłki, ale gdybym miał jakieś dojścia to na bank wziął bym używane Już to przeliczałem.
cienkun Napisano 21 Lipca 2012 Napisano 21 Lipca 2012 A rurę sterową widelca dobrze mierzyłes? powinno być 1" czyli standard na gwint. Dostaniesz w każdym rowerowym. Ale widelec amortyzowany za 100 zł, to będzie kompletny szajs, lepiej wziąć sztywny. Co jest z Twoim obecnym widelcem? Hamulce tektro poszukaj tańszych. Ja dawałem około 20 zł za szt. w sklepie stacjonarnym. o, proszę http://e-bmx.pl/opis...ro-v-brake.html edit. taki widelczyk np. http://allegro.pl/wi...2478149936.html tylko nie wiem co on jest warty Ja bym wybrał sztywny
Piotrek383 Napisano 21 Lipca 2012 Napisano 21 Lipca 2012 Zamiast montować jakiego ZŁOMA firmy Zoom, kup zwykły sztywny widelec, który będzie działał tak samo jak ten "amortyzator", a będzie lżejszy.
Nash Napisano 21 Lipca 2012 Autor Napisano 21 Lipca 2012 No to będzie sztywny, chce go wymienić ponieważ rozbierając rower zauważyłem, że ktoś coś z nim wcześniej robił. Mianowicie podkładka, która ma wewnątrz wybrzuszenie, które wchodzi w otwór gwintowanej części widelca była na chama wbita wybrzuszeniem przez gwint. Na rurze widać krechę spłaszczonego gwintu. Z trudem to wszystko rozkręciłem. Mógł bym kupić narzynkę i poprawić zwoje, ale nie opłaca się. W sumie to miał bym wzbogacony warsztat o tą narzynkę na stałe, ale zbierała by kurz po kres moich dni a w między czasie zaginęła by. Aha, mierzyłem go na gwincie bo siedzi skubaniec i nie doszedłem co go klinuje. Jako że nie muszę sie z nim cackać to jutro go "wybije" i podam rzeczywiste wymiary.
Dagobath Napisano 25 Lipca 2012 Napisano 25 Lipca 2012 Zawalcz o ten widelec, przegwintuj w serwisie rowerowym, na pewno wyjdzie taniej niż nowy. Suport zamiast taniego Shimano lepiej wziąc np. VP. Kasę zaklepaną na piaskowanie lepiej przeznacz na osprzęt a ramkę przeszlifuj ręcznie papierem i pomaluj np. Hammeritem pędzlem..... Niby taka reanimacja zdroworozsądkowo nieopłacalna ale satysfakcja ogromna.
dominv8 Napisano 28 Lipca 2012 Napisano 28 Lipca 2012 najpierw zrób sobie dobrze kosztorys bo nie wiem czy się opłaca modernizacja tego sprzętu, a po wymianie wszystkiego to i tak bedzie stary rower. za 700 800 zł można kupić już nowy rower z amortyzatorem także nie wiem po co się męczyć.
Nash Napisano 29 Lipca 2012 Autor Napisano 29 Lipca 2012 najpierw zrób sobie dobrze kosztorys bo nie wiem czy się opłaca modernizacja tego sprzętu, a po wymianie wszystkiego to i tak bedzie stary rower. za 700 800 zł można kupić już nowy rower z amortyzatorem także nie wiem po co się męczyć. W sumie to racja... Chyba zrezygnuje z odnawiania, nie opłaca się ;/ Rower Arkus Nss 1100 Longway Męski 2012 - Ceneo.pl Tylko co zrobić z tą ramą? Złom?
Dagobath Napisano 30 Lipca 2012 Napisano 30 Lipca 2012 Osobiście te 319 PLN'ów wolałbym wydać na graty (niektóre używane) do uzbrojenia tej ramki niż na tego Arkusa....
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.