Skocz do zawartości

[Renowacja] Stary szrot za stówkę

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień dobry!

Kiedyś znajomy z pracy sprzedał mi "rower górski" za 100zł. Jest to bardzo stary rower i mam pewne wątpliwości co do znalezienia wideł i kierownicy które będą pasowac do tej ramy, ale o tym za chwilę.

Pomyślałem, że gruntownie go odnowię z braku innego zajęcia na weekendy. Rozebrałem go do gołej ramy. Manetki i przerzutki Shimano sis model chyba z przed 10 lat. Klamki plastikowe, kierownica poszła na złom bo była ruda jak wiewióra. Ramę oddam do piaskowania i mam do was proźbę.

Proszę powiedzcie mi jaki sprzęt kupić aby się jeszcze opłacało wkładać do takiej ramy i żeby w miare przyjemnie się jeździło.

sisy i althongi nie wchodzą w grę. Ma się wygodnie jeździć ;)

Jakie podzespoły, chodzi mi o model i producenta (ponieważ jeżdziłem tylko na sisach i slx'ach) na hamulcach się nie znam kompletnie. Nie wiem nawet jakie słowa kluczowe wpisać w google aby wyszuszukał mi widelce o tej akurat średnicy sztycy (czy jak to się nazywa).

Martwi mnie tez widelec, boje się ze już nie znajdę takiego który by wszedł w tą ramę a jeżeli jeszcze takie są to wskażcie mi jakiś z amortyzatorem.

dsc00731ln.jpgdsc00733u.jpg

Napisano

Jak już, to zainwestuj w grupę shimano altus, droższych się nie opłaca, tak samo jak się nie opłaca amortyzatora. Kierownice jakąs tanią, aluminiową.

Ja bym z niego zrobił rat style i zostawił tę pordzewiałą kierownicę i wszystko co działa, dodatkowo ładnie obskrobał ramę i zostawił na deszczu żeby pordzewiała do końca :D Ale ja jestem perwersyjny... ;) Albo machnął pędzlem na blado- różowy kolor :icon_cool:

A widelec i kierownicę znajdziesz bez problemu. Może wrzuć zdjęcie roweru.

Napisano

Na pewno łatwiej będzie kombinować po zobrazowaniu sytuacji.Każda inwestycja w taki rower to strata pieniędzy.Ostatnio w starego gianta teściowej zainwestowałem 4 stówki,na allegro podobny nowy 600 zł.Jak cos to kombinuj z używanych części/

Napisano

Łańcuch: Shimano Altus 26zł

Kaseta: Shimano Altus 32zł

przerzutka P.: Shimano Altus 39zł

przerzutka T.: Shimano Altus 50zł

Mechanizm korbowy: Shimano altus 69zł

Hamulce: Tektro 58zł

Dźwignie hamulcowe: Tektro 23zł

Zostały widły, ogólnie cały układ kierowniczy i suport

Czy suport altus będzie pasował do tej ramy?

Nie mogę nigdzie znaleźć gwintowanych wideł lub wideł z amorem. Zmierzyłem średnicę rury w tych moich i mają 25mm, zmieszczą się grubsze?

Osobiście wole iść do sklepu i kupić wszystko naraz bo zbieranie niepewnych części z allegro będzie mnie kosztować tyle samo lub więcej za koszty przesyłki, ale gdybym miał jakieś dojścia to na bank wziął bym używane ;) Już to przeliczałem.

Napisano

A rurę sterową widelca dobrze mierzyłes? powinno być 1" czyli standard na gwint. Dostaniesz w każdym rowerowym. Ale widelec amortyzowany za 100 zł, to będzie kompletny szajs, lepiej wziąć sztywny. Co jest z Twoim obecnym widelcem?

Hamulce tektro poszukaj tańszych. Ja dawałem około 20 zł za szt. w sklepie stacjonarnym.

o, proszę :)http://e-bmx.pl/opis...ro-v-brake.html

edit.

taki widelczyk np. http://allegro.pl/wi...2478149936.html tylko nie wiem co on jest warty

Ja bym wybrał sztywny

Napisano

No to będzie sztywny, chce go wymienić ponieważ rozbierając rower zauważyłem, że ktoś coś z nim wcześniej robił. Mianowicie podkładka, która ma wewnątrz wybrzuszenie, które wchodzi w otwór gwintowanej części widelca była na chama wbita wybrzuszeniem przez gwint. Na rurze widać krechę spłaszczonego gwintu. Z trudem to wszystko rozkręciłem. Mógł bym kupić narzynkę i poprawić zwoje, ale nie opłaca się. W sumie to miał bym wzbogacony warsztat o tą narzynkę na stałe, ale zbierała by kurz po kres moich dni a w między czasie zaginęła by.

Aha, mierzyłem go na gwincie bo siedzi skubaniec i nie doszedłem co go klinuje. Jako że nie muszę sie z nim cackać to jutro go "wybije" i podam rzeczywiste wymiary.

Napisano

Zawalcz o ten widelec, przegwintuj w serwisie rowerowym, na pewno wyjdzie taniej niż nowy. Suport zamiast taniego Shimano lepiej wziąc np. VP. Kasę zaklepaną na piaskowanie lepiej przeznacz na osprzęt a ramkę przeszlifuj ręcznie papierem i pomaluj np. Hammeritem pędzlem..... Niby taka reanimacja zdroworozsądkowo nieopłacalna ale satysfakcja ogromna.

Napisano

najpierw zrób sobie dobrze kosztorys bo nie wiem czy się opłaca modernizacja tego sprzętu, a po wymianie wszystkiego to i tak bedzie stary rower. za 700 800 zł można kupić już nowy rower z amortyzatorem także nie wiem po co się męczyć.

Napisano

najpierw zrób sobie dobrze kosztorys bo nie wiem czy się opłaca modernizacja tego sprzętu, a po wymianie wszystkiego to i tak bedzie stary rower. za 700 800 zł można kupić już nowy rower z amortyzatorem także nie wiem po co się męczyć.

W sumie to racja... Chyba zrezygnuje z odnawiania, nie opłaca się ;/

Rower Arkus Nss 1100 Longway Męski 2012 - Ceneo.pl

Tylko co zrobić z tą ramą? Złom?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...