SeAcabo Napisano 21 Lipca 2012 Napisano 21 Lipca 2012 Witajcie ponownie, szukam rozwiązania problemu z wyregulowaniem tylnej przerzutki. Najpierw opiszę sprzęt: 1. rower Kross level A6 2. przerzutka Deore XT RD 771 top normal ( naciąganie linki powoduje wrzucenie coraz to większych koronek? ), 3. kaseta 9-cio rzędowa 11-32T, 4. manetki Deore LX dualcontrol, 5. nowy pancerz i linka. problem jest taki że co bym nie robił to zawsze brakuje jednego przełożenia, np. przód środkowa tarcza, z tyłu najmniejsza koronka (9) i przerzucam na lżejsze przełożenia to z 7 przeskakuje odrazu na 5 i w drugą stronę identycznie, jak wyreguluję by z 7 na 6 przechodziło to luka pojawia się z 9 na 7 lub z 1 na 3. czyli dojście z 9 do 1 zamiast ośmiu ruchów manetką zajmuje siedem (jedno naciśnięcie zawsze powoduje gdzieś przesuniecie przerzutki o dwa tryby) hak prostowany - prosty, łańcuch co prawda ma z 5kkm ale nie ma większego rozciągnięcia niż 1% (mierzone), bez łańcucha przesunięcie pantografu jest takie same - jakbym miał problemy z indeksowaniem. Od kupna roweru były różne problemy z regulowaniem przerzutki, znacznik na manetkach nigdy nie dochodził do jednego ze skrajnych pól, nauczyłem się jeździć bez 9-tego biegu ale teraz chciałbym to załatwić.
Mod Team safian Napisano 21 Lipca 2012 Mod Team Napisano 21 Lipca 2012 Tak, top-normal to przerzutka z normalną sprężyną, wózek przy naciąganiu linki idzie w lewo, czyli na większe zębatki. 1) Próbowałeś regulować, górne kółko jest odpowiednio blisko zębatek? 2) Kółeczka w przerzutce nie są odwrotnie założone (znaczy górne zamiast dolnego)? 3) Jak sprawa wygląda na sucho, bez łańcucha, górne kółko ustawia się równolegle do zębatek? 4) Wózek przerzutki przesuwa się od razu po naciśnięciu dźwigni, czy dopiero po chwili, tak jakby skok jałowy? (może opór na pancerzach duży tak jak u mnie )
SeAcabo Napisano 21 Lipca 2012 Autor Napisano 21 Lipca 2012 Ad. 1 Górne kółko jest 5mm od najmniejszej zębatki (w przypadku bez łańcucha z normalnie naciągniętą linką na przełożeniu 9). Ad. 2 U góry (blisko kasety) jest g-pulley, czyli to z lekkim luzem. Ad. 3 Na sucho, bez łańcucha górne kółko ustawia się równolegle tak samo. Myślałem że źle wyregulowałem przerzutkę i kilka razy po modyfikacjach ściągałem łańcuch (złota spinka) i patrzyłem jak zmienia położenie przerzutka względem zębatek. Od najmniejszej po wyregulowaniu maksymalnego wychylenia szło ok np. do 7 i nagle jeden ruch i przerzutka tak jakby przeskoczyła o dwa pola i zrównała się z 5-tką i potem płynnie do 1, przy czym miałem jeszcze jedno kliknięcie do wyczerpania które nic nie zmienia bo osiągnąłem maksymalne wychylenia (Low). Ad. 4 naciągając linkę ruch pantografu jest natychmiastowy, płynny ( 9 -> 1), luzując linkę ruch jest dwustopniowy, tak jakby podzielony na dwie płaszczyzny, ale też bez opóźnień. Linkę i pancerz kupiłem dziś w sklepie, nówki. Linka chodzi płynnie.
Mod Team Puklus Napisano 21 Lipca 2012 Mod Team Napisano 21 Lipca 2012 Problemu można by sie doszukiwać w manetkach bo DC są do Low normal, choć to nie powinno mieć żadnego wpływu na działanie układu poza tym ze wskaźnik manetki będzie odliczał odwrotnie o ile manetka jest sprawna.
SeAcabo Napisano 21 Lipca 2012 Autor Napisano 21 Lipca 2012 Właśnie jak zacząłem szukać informacji jak to naprawić znalazłem info o tym że najlepiej jakby była to przerzutka z odwrotną sprężyną - niestety taką w komplecie kupiłem z rowerem. Na początku jakoś to działało, po jakimś czasie jak straciłem bieg się do tego przyzwyczaiłem, ale teraz zacząłem grzebać przy rowerku i chciałbym doprowadzić go do świetności tymczasem wrzucam zdjęcia jak jest ułożona przerzutka wkręcona do haka bez regulacji śrub ograniczających: jak są prowadzone pancerze: oraz jak wygląda przeskok o 2 pola - bez łańcucha z wyregulowanymi śrubami H i L i naciągiem linki. http://youtu.be/vZzdPkjeCio Może coś Wamsie nasunie, może rzeczywiście coś robię źle, albo co gorsza nie ma ratunku dla tego napędu
Vilq Napisano 21 Lipca 2012 Napisano 21 Lipca 2012 Po pierwsze to masz przerzutke ze sprężyną odwrotną co jest ewidentnie widoczne na załączonym filmiku. Miałem u siebie podobny problem w identycznym zestawie manetki + tylna przerzutka i przeczyszczenie i nasmarowanie manetek praktycznie całkowicie wyeliminowało problem. Polecam rozkręcić manetkę od tylnej przerzutki i zrobić z nią porządek. Poza tym dokładne przeczyszczenie przerzutki też może pomóc. Nie wiem też jak regulujesz przerzutki ale polecam ten sposób: [Przerzutki]Problem z przerzutką - Forum Rowerowe - doświadczenia, rowery, dyskusje sklepy rowerowe, giełda rowerowa - strona 3
SeAcabo Napisano 21 Lipca 2012 Autor Napisano 21 Lipca 2012 Po pierwsze to masz przerzutke ze sprężyną odwrotną co jest ewidentnie widoczne na załączonym filmiku. Miałem u siebie podobny problem w identycznym zestawie manetki + tylna przerzutka i przeczyszczenie i nasmarowanie manetek praktycznie całkowicie wyeliminowało problem. Polecam rozkręcić manetkę od tylnej przerzutki i zrobić z nią porządek. Poza tym dokładne przeczyszczenie przerzutki też może pomóc. Na pewno jest ze sprężyną normalną - rower na filmiku stoi do góry kołami przerzutka czyszczona przy okazji ostatniej generalnej rozbiórki - manetek nie rozbierałem ale spróbuje - wiele mi nie pozostało do spróbowania dzięki za sugestię. Ciężko jest to poskładać po dogłębnej rozbiórce?? P.s. kaseta jest już tylko z drobnym luzem roboczym Edit 1 tak regulowałem jak w Twoim opisie, nawet po spędzeniu połowy dnia próbowałem od nowa zaczynać od nastawienia ręcznego na środkowych zębatkach ale pusty bieg się tylko przemieszczał, baryłka przy manetce tylko pogarszała sprawę (zarówno luzując jak i napinając linkę) :] bo tak to jeśli bym odpuścił to 8 biegów działa poprawnie ale to po co mi ta 9-cio rzędowa kaseta :[
Vilq Napisano 21 Lipca 2012 Napisano 21 Lipca 2012 Na pewno jest ze sprężyną normalną - rower na filmiku stoi do góry kołami przerzutka czyszczona przy okazji ostatniej generalnej rozbiórki - manetek nie rozbierałem ale spróbuje - wiele mi nie pozostało do spróbowania dzięki za sugestię. Ciężko jest to poskładać po dogłębnej rozbiórce?? P.s. kaseta jest już tylko z drobnym luzem roboczym No przecież nawet słyszę jak manetka działa i widzę jak sprężyna się rozciąga - przerzutka sama zrzucca biegi w kierunku najmniejszej zębatki - sprężyna odwrotna Co jak co ale mam taką samą i wiem jaki wydaje dżwięk w jedną a jaki w drugą stronę ;P Jeśli chodzi o rozbieranie manetek to ja całkowicie ich nie rozbierałem z czystego lenistwa ;P. Zdjąłem wszystkie plastiki, potraktowałem cały mechanizm wd40, przeczyściłem, nasmarowałem i tyle. BTW Te shimano LX mają za przeproszeniem gównianą konstrukcję. Jeśli za słabo dokręci się jedną śrubę to klamka ma luz. Jeśli za mocno dokręci się tą śrubę to biegi będą wchodziły ale tylko w jedną stronę... Problem polega na tym że nie da się zrobić tak żeby biegi zawsze wchodziły w obie strony i klamka nie miała luzów. Po prostu gówniana konstrukcja. Nie wiem dokładnie jak wygląda konstrukcja klamek XT Dual control ale wyglądają zdecydowanie solidniej i zastanawiam się czy nie wymienić ten szajs właśnie na klamki XT Założę się że jak odkręcisz linke to przerzutka sama zjedzie w kierunku najmniejszej zębatki jeśli tak to sprężyna odwrotna
SeAcabo Napisano 21 Lipca 2012 Autor Napisano 21 Lipca 2012 Nie chcę się spierać ale fakty są takie: - przerzutka bez podpiętej linki jest na najcięższym przełożeniu (najmniejszej gabarytowo zębatce, nr 9), - naciąg manetki powoduje przemieszczenie się wózka w kierunku piasty na najlżejsze przełożenie ( ku największej gabarytowo zębatce, nr1): pierwsza faza podczas filmu, - luzowanie na odwrót niż punkt wyżej, takie działanie znalazłem na tym forum opisane jako top normal, jak się to nazywa jest dla mnie średnio istotne chcę by to działało w pełni tymczasem dopiero teraz zobaczyłem że ww. poście wkleiłem dwa takie same zdjęcia, więc prośba do moderatora o podmianę linków, może zły jest promień gięcia pancerza przy przerzutce - zdjęcie poniżej. Jutro rozbiorę manetkę na pewno
Vilq Napisano 21 Lipca 2012 Napisano 21 Lipca 2012 Chyba faktycznie masz rację. Przy okazji jak będziesz czyścił manetkę spradź może czy przypadkiem któryś z ząbków w manetce się nie wykruszył bo być może dlatego brakuje ci jednego biegu
pablo191f Napisano 21 Lipca 2012 Napisano 21 Lipca 2012 Moze to glupie, ale linka w dobrym miejscu jest przykrecona? Zazwyczaj w przerzutkach sa rowki na linke. Jak pracowalem w rowerowym to w niektorych rowerach dzialy sie wlasnie takue rzeczy. Wystarczylo poprawic pozycje linki po sruba i wszystko zaczelo pieknie chodzic Wysyłane z mojego HTC Sensation Z710e za pomocą Tapatalk 2
SeAcabo Napisano 22 Lipca 2012 Autor Napisano 22 Lipca 2012 Moze to glupie, ale linka w dobrym miejscu jest przykrecona? Zazwyczaj w przerzutkach sa rowki na linke. Jak pracowalem w rowerowym to w niektorych rowerach dzialy sie wlasnie takue rzeczy. Wystarczylo poprawic pozycje linki po sruba i wszystko zaczelo pieknie chodzic Wysyłane z mojego HTC Sensation Z710e za pomocą Tapatalk 2 Niesamowite, przy składaniu roweru nawet nie zwróciłem uwagi na to że podkładka pod śrubą mocującą linkę jest obrócona o 180 stopni. Obróciłem ją powtórnie do pierwotnej pozycji i teraz wszystkie biegi chodzą jak nowe czyli drobny kąt zgięcia linki torpedował moje wysiłki - już straciłem wiarę w siebie i myślałem o oddaniu do serwisu Dzięki wielkie -jak to mówią jak nie jest zepsute doszczętnie to znaczy że najprostsza rzecz jest do poprawy. Dzięki wielkie. Przy okazji rozebrałem manetki trochę je popsikałem a co niech nie mają sucho i brudno
pablo191f Napisano 22 Lipca 2012 Napisano 22 Lipca 2012 no to sie ciesze, ze pomoglo co ciekawe: jak pracowalem w rowerowym to bylo kilka/kilkanascie krossow level A6 (rocznik 2009/2010), ale z przerzutka SLX Shadow. Chyba tylko jedna sztuka zdazyla sie dobrze zmontowana. Cala reszta jak jeden maz mialy linki zle przymocowane. Rowek byl nie w podkladce chyba, ale w ramieniu (nie pamietam juz dokladnie) i linki zawsze byly nie w rowku, ale przy samej srubie. W innych modelach Krossa problem niemal nie wystepowal.
SeAcabo Napisano 22 Lipca 2012 Autor Napisano 22 Lipca 2012 mój jest bodajże 2007 bo kupiłem go w 2008 w wakacje to już 5 latek ze mną przeżył
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.