Skocz do zawartości

[manetki] gripshifty czy manetki?

X-(L)

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, ze odpowiedź na pytanie nie będzie prosta ale gdybyście mogli cos powiedzieć o wyższości jednych nad drugimi i na odwrót. Całe życie jeżdziłem na gripach (SRAM i shimano), ale mam okazje tanim kosztem przesiąść się na manetki srama i zastanawiam sie jak to będzie. Czekam na opinie...

Mi osobiscie jepiej jezdzi sie na gripach SRAMa...Nie lubie jezdzic na manetkach Shinamo a zwłaszcza Dual Control...nie potrafiłem sie do nich przyzwyczaic...Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi...Musisz wyprobowac co lepiej Ci pasuje:) Kazdy ma inne upodobania;) Pozdrawiam!!!

Wiem, ze odpowiedź na pytanie nie będzie prosta ale gdybyście mogli cos powiedzieć o wyższości jednych nad drugimi i na odwrót.

Hm... no odpowiedź nie jest prosta... właściwie to zależy od tego jak komu wygodniej. Słyszałem że Gripy czasem zacinają się w extremalnych sytuacjach (rzeczywiście raz czy dwa mi się zdarzyło), ale mimo wszystko ja osobiście wolę właśnie gripy. Jeżdże na takich już od jakichś 7 lat, najpierw miałem jakieś podróbki w rowerze granda i dzialaly przez jakies 4 lata, pozniej lewa poszła się walic, a prawa przetrzymala jeszcze rok. (ale teraz stoi bo nie korzystam juz z tego roweru). W nowym rowerze miałem już zamontowane shimanowskie i jestem z nich bardzo zadowolony. Nie wiem czy potrafiłbym się teraz przesiąść na zwykłe manetki.

Gripshifty bo:

-mają mikroindeks przedniej przerzutki

-są lżejsze

-mniej narażone na uszkodzenia

-wygodniejsze w obsłudze

-IMO ładniejsze

Sam używam SRAM MRX comp PRO i działają bdb. Nie wrócę już do Shimano właśnie z powodu powyższych argumentów ,najważniejszy mikroindeks z przodu. ;)

Czyli wiedzę, że przeważają zwolennicy gripshiftów...

Ja przez całe życie też tylko ich używałem i byłem bardzo zadowolony, ale pomyślałęm, że może czas na zmiany....chyba jednak nie. To co w manetkach mi sie nie podobało, to to, że ich konstrukcja sprzyja awariom (coś się może ułąmać, urwać, poobdzierać), a gripy są proste jak cep.

Swoją drogą ciekawe jaki % z nas używa gripów a jaki manetek, może jakiś mod podłączy małą sonde... :rolleyes:

Gość Gość

Imho nie mam nad czym dyskutować.

Preferencje osobnicze , ja wolę gripshifty, mój brat RF.

Dyskusja o wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia

klotnia.gif nic nie da

Co kto lubi

co to znaczy ? jak to mozliwe ? jak sie zacieły ?

po prostu jak za mocno szarpniesz to mogą się zablokować. Mi tak się parę razy zdarzyło na starych przerzutkach i chyba raz na nowych (linka byla zbyt luźna i wyskoczyła wewnątrz manetki blokując ją)

no ale to że się zablokują to wynika z tego ze zrzucisz o 5 od razu to żaden łańcuch tego nie wytrzyma:) cyngle nie dają takiej możliwości bo można o 3/4 max. A jak polecisz z góry na dół albo odwrtonie w ciągu pół sekundy to nie ma cudów...przy korzystaniu ze wszystkiego trzeba jednak być troszkę tolerancyjnym:)

ja z kolei nie cierpie gripow. sa tak nieporeczne w obsludze i zupelnie nie nadaja sie do jazdy w terenie (no chyba ze turystycznie). obracanie nadgrastkiem po kierownicy jest po prostu nieerognomiczne i niewygodne. w terenie gdy palce spoczywaja na klamkach z reguly i w kazdej chcwili trzeba byc przygotowanym na hamowanie, jest to po prostu nieporeczne. wyginanie nadgarstkow, w oglole dziwne ruchy a po co jak w rf maly ruch plcem i jazda..

ale to tylko moje zdanie, dobor manetek jest indywidualna sprawa i trzeba samemu sobie dopasowac, jak siodelko.

Mam triggery X9 i uważam, że są super. IMO wyglądają świetnie i uwielbiam ten trzask, który wydają jak zrzucam . Są precyzyjne, działają bez zarzutu i dla mnie bardzo wygodne. Mój kumpel za to ich nie cierpi, a ja nie lubie gripów.

Temat wałkowany tysiąc razy i nigdy bez ostatecznej konkluzji, bo takiej być nie może.

Tyle to wiem, nie mam jednak możliwości spróbowania jazdy na triggerach X-7 a jak już kupie to odwrotu nie będzie. Dobrych przyzwyczajeń chyba jednak się nie zmienia i zostanę przy gripach...

PS Sorry, za rozpętanie burzy ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...