X-(L) Napisano 1 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2006 Wiem, ze odpowiedź na pytanie nie będzie prosta ale gdybyście mogli cos powiedzieć o wyższości jednych nad drugimi i na odwrót. Całe życie jeżdziłem na gripach (SRAM i shimano), ale mam okazje tanim kosztem przesiąść się na manetki srama i zastanawiam sie jak to będzie. Czekam na opinie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
poledh Napisano 1 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2006 Mi osobiscie jepiej jezdzi sie na gripach SRAMa...Nie lubie jezdzic na manetkach Shinamo a zwłaszcza Dual Control...nie potrafiłem sie do nich przyzwyczaic...Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi...Musisz wyprobowac co lepiej Ci pasuje:) Kazdy ma inne upodobania;) Pozdrawiam!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 1 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2006 Zdecydowanie gripshifty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biera Napisano 1 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2006 Wiem, ze odpowiedź na pytanie nie będzie prosta ale gdybyście mogli cos powiedzieć o wyższości jednych nad drugimi i na odwrót. Hm... no odpowiedź nie jest prosta... właściwie to zależy od tego jak komu wygodniej. Słyszałem że Gripy czasem zacinają się w extremalnych sytuacjach (rzeczywiście raz czy dwa mi się zdarzyło), ale mimo wszystko ja osobiście wolę właśnie gripy. Jeżdże na takich już od jakichś 7 lat, najpierw miałem jakieś podróbki w rowerze granda i dzialaly przez jakies 4 lata, pozniej lewa poszła się walic, a prawa przetrzymala jeszcze rok. (ale teraz stoi bo nie korzystam juz z tego roweru). W nowym rowerze miałem już zamontowane shimanowskie i jestem z nich bardzo zadowolony. Nie wiem czy potrafiłbym się teraz przesiąść na zwykłe manetki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spider Napisano 1 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2006 Gripshifty bo: -mają mikroindeks przedniej przerzutki -są lżejsze -mniej narażone na uszkodzenia -wygodniejsze w obsłudze -IMO ładniejsze Sam używam SRAM MRX comp PRO i działają bdb. Nie wrócę już do Shimano właśnie z powodu powyższych argumentów ,najważniejszy mikroindeks z przodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fryta Napisano 1 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2006 Spider pięknie to wszystko ujął używam sram x-0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo_jacek Napisano 1 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2006 Słyszałem że Gripy czasem zacinają się w extremalnych sytuacjach (rzeczywiście raz czy dwa mi się zdarzyło) co to znaczy ? jak to mozliwe ? jak sie zacieły ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
X-(L) Napisano 1 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2006 Czyli wiedzę, że przeważają zwolennicy gripshiftów... Ja przez całe życie też tylko ich używałem i byłem bardzo zadowolony, ale pomyślałęm, że może czas na zmiany....chyba jednak nie. To co w manetkach mi sie nie podobało, to to, że ich konstrukcja sprzyja awariom (coś się może ułąmać, urwać, poobdzierać), a gripy są proste jak cep. Swoją drogą ciekawe jaki % z nas używa gripów a jaki manetek, może jakiś mod podłączy małą sonde... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żbik Napisano 1 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2006 Zdecydowanie gripy!! Sam używałem RF Alivio i LX, a teraz mam gripy Sram 9.0 XL. Są szybsze, precyzyjniejsze, mniej podatne na uszkodzenia i zaiście wyglądają Popieram Spidera w 100% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzejek Napisano 1 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2006 Ja wolę RF. 5-6 lat jezdzilem na gripach srama, teraz mam RF i do gripow nie wroce. Jak dla mnie to jest kwestia gustu. Tak pozatym, to dlaczego są precyzyjniejsze? I co daje ten mikroindeks z przodu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 1 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2006 I co daje ten mikroindeks z przodu? To, że możesz przednią przerzutkę ustawić w dowolne pozycji a nie tylko na 1,2,3. Dzięki temu łańcuch nie obciera nawet przy 3-1. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QWEY564 Napisano 1 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2006 ja mam Rapidfire i jestem zadowolony! Mój brat ma gripshifty i twierdzi że gdyby nie "mikroindeks" to wolał by właśnie cyngielki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 1 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2006 Imho nie mam nad czym dyskutować. Preferencje osobnicze , ja wolę gripshifty, mój brat RF. Dyskusja o wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia nic nie da Co kto lubi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amoniak Napisano 1 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2006 To byłem ja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blizzard Napisano 1 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2006 Klamkomanetki rulez Gripy? Nie lubię, ale to pewnie głównie brak przyzwyvczajenia 3 razy jeździłem na roweruch z gripami. Należy wypróbować co wyodniejsze. Każdy woli co innego uważam że wszystko ma swoje wady i zalety Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biera Napisano 1 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2006 co to znaczy ? jak to mozliwe ? jak sie zacieły ? po prostu jak za mocno szarpniesz to mogą się zablokować. Mi tak się parę razy zdarzyło na starych przerzutkach i chyba raz na nowych (linka byla zbyt luźna i wyskoczyła wewnątrz manetki blokując ją) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bajuwookierun Napisano 1 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2006 no ale to że się zablokują to wynika z tego ze zrzucisz o 5 od razu to żaden łańcuch tego nie wytrzyma:) cyngle nie dają takiej możliwości bo można o 3/4 max. A jak polecisz z góry na dół albo odwrtonie w ciągu pół sekundy to nie ma cudów...przy korzystaniu ze wszystkiego trzeba jednak być troszkę tolerancyjnym:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biera Napisano 1 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2006 Heh no i wlasnie dlatego gripy czasem się blokują:] Ja nie mówię że to skandal czy coś. Po prostu tak jest. Jedni tak mają na rajdach gdy nagle wpadają w błoto, a ja zwykle blokuję manetki na rondzie jak mi jakiś głupek zablokuje drogę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deathmount Napisano 2 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2006 ja z kolei nie cierpie gripow. sa tak nieporeczne w obsludze i zupelnie nie nadaja sie do jazdy w terenie (no chyba ze turystycznie). obracanie nadgrastkiem po kierownicy jest po prostu nieerognomiczne i niewygodne. w terenie gdy palce spoczywaja na klamkach z reguly i w kazdej chcwili trzeba byc przygotowanym na hamowanie, jest to po prostu nieporeczne. wyginanie nadgarstkow, w oglole dziwne ruchy a po co jak w rf maly ruch plcem i jazda.. ale to tylko moje zdanie, dobor manetek jest indywidualna sprawa i trzeba samemu sobie dopasowac, jak siodelko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cookiesrulez Napisano 2 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2006 Ja mam Rapidfire i nie mam zamiaru przesiadać się na gripshifty. Działa precyzyjnie, nie trzeba wyginać dłoni, a jeszcze w życiu się nie spotkałem z ułamaną, pękniętą dźwigienką od RF. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gavron Napisano 2 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2006 Mam RF i jestem bardzo zadowolony (szczególnie na tył) jednak fakt faktem, brakuje mikroindeksu na przodzie - ale do przeżycia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kriss Napisano 2 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2006 Ja nie zauważam braku mikroindeksu, jeżdżę na RF i jestem bardzo zadowolony. Nie chcę przesiadać się na GripShifty, bo nie uważam ich za lepsze. To jest moje zdanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kogatt Napisano 2 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2006 Mam triggery X9 i uważam, że są super. IMO wyglądają świetnie i uwielbiam ten trzask, który wydają jak zrzucam . Są precyzyjne, działają bez zarzutu i dla mnie bardzo wygodne. Mój kumpel za to ich nie cierpi, a ja nie lubie gripów. Temat wałkowany tysiąc razy i nigdy bez ostatecznej konkluzji, bo takiej być nie może. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
poledh Napisano 2 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2006 Temat wałkowany tysiąc razy i nigdy bez ostatecznej konkluzji, bo takiej być nie może. No kogatt ma racje...nie ma jednoznacznej odpowiedzi co jest lepsze..Kazdy jezdzi na czym mu wygodniej...Trzeba sprobowac tego i tego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
X-(L) Napisano 2 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2006 Tyle to wiem, nie mam jednak możliwości spróbowania jazdy na triggerach X-7 a jak już kupie to odwrotu nie będzie. Dobrych przyzwyczajeń chyba jednak się nie zmienia i zostanę przy gripach... PS Sorry, za rozpętanie burzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.