Skocz do zawartości

[Hamulce] Hayes Dyno Sport, hydrauliczne czemu nie hamują?

lawa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam taki problem kupilem rower trek 4300 disc i jest mały problem przedni hamulec prawie w ogóle nie hamuje nie wiem czy jest tu jak w samochodzie ze klocki musza sie ułozyc do tarczy czy po prostu trzeba to jakos wyregulowac? Gdy wcisne hamulec to moge normalnie na nim jechac i nie wiem o co chodzi. Tarcza sie rozgrzewa ale prawie nie hamuje.

Dzieki za odpowiedz.

Witam, mam taki problem kupilem rower trek 4300 disc i jest mały problem przedni hamulec prawie w ogóle nie hamuje nie wiem czy jest tu jak w samochodzie ze klocki musza sie ułozyc do tarczy czy po prostu trzeba to jakos wyregulowac? Gdy wcisne hamulec to moge normalnie na nim jechac i nie wiem o co chodzi. Tarcza sie rozgrzewa ale prawie nie hamuje.

Dzieki za odpowiedz.

Po pierwsze hamulec musi się dotrzeć.

Po drugie możesz mieć klocki i tarczę zatłuszczone.

Po trzecie może być zapowietrzony.

Po czwarte -KLIK-

• Mod Team

Jak tłoczki dociskają klocki do tarczy to jak może być zapowietrzone? :C

Jakie klocki masz? Brzmi jakby faktycznie było zatłuszczone.

Przełóż na próbę klocki z tyłu na przód.

Co do docierania to różnie, jednych praktycznie nie trzeba docierać, inne osiągną maksymalną wydajność po 200-300 km

No mysle ze chyba to tylko kwestia dotarcia ponieważ rower jest nowy, tarcza przy hamowaniu sie rozgrzewa wiec cos dociska tylko nie wiem wlasnie czy cos inego moze jeszcze byc. Rowerem przejechałem dopiero z 50 km wiec nie wiem czy juz sie dotarło. Klocki hamulcowe: pólmetalowe, Vesrah. Czy to dobry zestwa ?

Klocki sa poł metaliczne ja ich na pewno nie zatluscilem tylko chyba wlasnie w serwisie to zrobili, ale juz i tak lepiej hamuja. Tylko mam jeszcze problem z tyłem poniewaz klamka wpada prawie pod samą manetke i zaczeła skrzypieć ale jak poczytałem to to raczej tylko zapowietrzony hamulec, tylko jeszcze obawia mnie to piszcy zgrzyta nie wiem jak to ujać. Ale myśle zo po odpowietrzeniu bedzie wszystko ok. Czy moze cos byc jeszcze innego?

No odpowietrzyłem tylko teraz taki problem czy te klocki znowu musza sie dobrze ulożyć bo teraz znowu jak na poczatku hamulce nie zbyt hamuja klamka juz mniej skrzypi ale hamulce nie zbyt hamuja. To kwestia dotarcia?

• 1 miesiąc temu...

Dzieki za odpowiedz.

I jak teraz z tymi hamulcami? Bo ja ostatnio kupiłem treka 4300 z 2013 roku, z hayes dyno sport i muszę powiedzieć że bardzo słabo hamują. Czy u Ciebie to była tylko kwestia dotarcia?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...