adriansocho Napisano 11 Września 2012 Udostępnij Napisano 11 Września 2012 A tak na boku -Englisha przytaczałem kiedyś tutaj jako dobry dowód dla niedowiarków głoszących "że stal jest ciężka" ich szosówka ważyła coś koło 6kg! To ja jeszcze w temacie "stereotypów": jest pewien wytwórca ram (wielkością pewnie zbliżony do Englisha), nie pamiętam nazwy, ale koleś robi ramy softail z ameli.. tfu, aluminium. Również elastyczne widełki wahacza są z Al. Można je poznać po tym, że są robione z płaskownika, prawy bardzo wąski, lewy szerszy i z wycięciami. Też przeczy to stereotypom, chociaż moim zdaniem trwałość znacznie krótsza niż dla ramy stalowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 11 Września 2012 Udostępnij Napisano 11 Września 2012 ...wszystko pięknie gdyby nie fakt, że Amaro to 559 :] Ale śliczny jest, to fakt! p.s.: zapewne chodzilo Tobie o Castellano? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adriansocho Napisano 11 Września 2012 Udostępnij Napisano 11 Września 2012 ...wszystko pięknie gdyby nie fakt, że Amaro to 559 :] Ale śliczny jest, to fakt! p.s.: zapewne chodzilo Tobie o Castellano? Masz rację odnośnie jednego, jak i drugiego:) To pierwsze to doczytałem już po wrzuceniu linka (outside diameter the same as for 700C tyres). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panSocjolog Napisano 20 Października 2012 Udostępnij Napisano 20 Października 2012 (edytowane) Nie wiem czy to właściwy temat... chociaż zewnętrzna średnica koła się zgadza fat bike od on one w końcu dostępny http://www.on-one.co...X5/on_one_fatty Edytowane 20 Października 2012 przez panSocjolog Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adriansocho Napisano 20 Października 2012 Udostępnij Napisano 20 Października 2012 Nie wiem czy to właściwy temat... Na pewno właściwy, jak zdejmiesz oponę z koła tego roweru to zobaczysz prawdziwie WIELKĄ KICHĘ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 7 Listopada 2012 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Kłaniam, Można nieco odkurzyć moją trendową - żeby nie napisać trędowatą - wycieczkę... Trend kolejny: Dlaczego Dużo to Za Dużo, skoro jak wiadomo im Wiecej tym Lepiej a jak nie Wolno i Bardzo się chce to można... Ostatnio, czyżby na fali 650b, podniosły sie głosy iż górny limit skoku bujanych ram na Parówie to 5-5.5 cala, czy bardziej metrycznie 135-140mm. Rozmaici szpecjaliści i tzw-ni industry insiders klną się na czym świat stoi, że się nie da upchnąć wiecej niż 140mm skoku w Parówczaną ramę bez poważnego nadszarpnięcia własności jezdnych lub wytrzymałości takowej. Dokonania pomienionego już tu Intense'a w postaci 951 29er... 180/190-200mm ...konceptualny projekt TREK'a... Parametry nieznane. ... oraz cakiem dobrze dający sobie radę juz od kilku lat Lenz PBJ 180/180mm ... stoją nieco w sprzeczności z lansowaną ostatnio linią... Jak jednak wiadomo przemysł rowerowy nie jest taki jaki jest ale jest taki jakim go kreują specjaliści od PR, marketingu i czegotambądź. Enyłej... Zobaczmy zatem co w ramach 130-140/130-140mm mamy aktualnie na rynku. Kolejność przypadkowa i nie podyktowana żadnymi preferencjami. Niner WFO 140/140mm Kona Satori 140/130mm Norco Shinobi 140/140mm Commencal Meta AM 29er 140/130mm Santa Cruz Tallboy LT 140/135mm Cannondale Trigger 130/130mm MDE Bolder 9 140/140mm Transition Covert 29 140/140mm Specialized Stumpjumper FSR 29er 130/130mm Banshee Prime 130/130mm Lenz Lunchbox 150-160/150mm Ventana El Capitan 140/140mm Intense Tracer 29er 140/140mm Rocky Mountain Instinct 29er 130/130mm Cube Stereo Super HPC 29er 140/140mm Orange Strange 29er (Proto) 140/140mm No i pewnie cośtam mi jeszcze umknęło... Celowo pomijam takie pozycje jak Giant Trance 29er, Turner Sultan, Trek Rumblefish, Ellsworth Evolution, Ibis Ripley czy Salsa Horsethief gdyż maja one ponizej 130mm skoku na tylnym kole... Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jergus Napisano 2 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Widzę ładny MDE Bolder 9 ale brakuje pieknego MDE Carve 9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 2 Stycznia 2013 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Za mało skoku na tylnym zawiasie. Dlatego odpadł z mojego zestawienia Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 28 Lutego 2013 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Kłaniam, No i kolejne 3 miesiace do przodu i jak sie zdawa pewne niby Nieporuszalne Zasady Budowy Parówy zostaja zachwiane... Nie ukrywam że Szpec to nie moja ulubiona marka. Ba! W sumie to jedyna która obdażam większym hejtem jest Cube... Chłopaki chyba usłyszeli że ich konstrukcje jak dla mnie nie są niczym odkrywczym lub budzącym zachwyt czy wrażenie a sztandarowe hasło Innovate or Die to pusty slogan bez pokrycia. Nie da sie ukryć że to co zrobili ostatnio wielu ludziom moze namieszać w głowach, na pewno wznieci całą mase internetowych rantów i wojen oraz na nowo pozwoli nam spojrzeć na tak nieskategoryzowaną kategorie rowerów jakimi są rowery do enduro... Ladies and Gentlemen here is Spesh Enduro 29-er Garść numerków. 150/155mm, tylny widelec 430mm, przestrzeń na opony 2.3cala - piszą niby ze 2.5 ale Szpecowskie 2.5 to raczej 2.3 jest - kat główki ramy 67.5st, realny kąt podsiodłówki 69st, wirtualny 75st, dostepny w rozmiarach M, L i XL - przekaz jest oczywisty, jeśli masz ponizej 175cm wzrostu nawet sie nie zbliżaj do tego roweru, dla kurdupli ciągle mamy Kiszunie Waga topowej wersji S-Works - pełny wungiel - to 12.3kg wraz z pedalcami. Sztywne osie, stożkowa główka ramy, regulowana sztyca Command Post, mocowanie tylnego zacisku w standardzie PM, dostepny z tłumikiem CCDB Air... I na koniec wisienka. Czyli cena... 9 klocków za Atlantykiem, czyli po naszemu more-less 28 500PLN przy aktualnym kursie NBP... Jakieś pytania ? Materiał z Bikerumor ----> http://www.bikerumor.com/2013/02/28/specialized-enduro-29er-official-weight-tech-brakedown-and-first-ride-review/ i z Pinka ----> http://www.pinkbike.com/news/First-Look-Specialized-S---Works-Enduro-29-S-E.html Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 28 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Chyba co poniektóre firmy zapędziły się we wciskaniu dużego kółka do fulli o większym skoku, w dobie rozwoju 27,5" nie wróżę im raczej rozkwitu. Lepiej by było dla Speca, żeby zamiast marnować czas na konstruowanie Enduro 29er zrobił go na kółku 27,5", moim zdaniem rynek na taki rower będzie znacznie większy ... chyba znowu zaspali ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 28 Lutego 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 lubię to rozwiązanie z Taco Blade - prosto i praktycznie, ale łańcuch i tak napięty jak krawaciarz na dywaniku u prezesa z recenzji na bikerumor wynika, że rower nawet endurowo się zachowuje, tylko że tą ceną to trochę chyba "zaszczelili" potencjalnych nabywców... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 28 Lutego 2013 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 A ja niebyłbym tak zdecydowany w ocenie. Niewykluczone ze Szpec strzelił sobie w kolano lub jak kto woli przespał ostatnie pół roku ale również niewykluczone iż inni producenci poczuja ostroge i rozpeta się nowy wyścig zbrojeń... Najblizsze kilka miesięcy pokaże co się w tym zakatku rowerowego Kontinuum bedzie działo... Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 28 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Nie wiem co poczuł Szpec, ale w rozmowach z bikerami słyszę raczej opinie o niechęci do enduraków 29" i zaciekawieniu takimiż to rowerami 27,5". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sol Napisano 28 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Spec ma mocną markę i nie musi gonić za nowinkami, żeby utrzymać się na rynku. Natomiast nastawienie braci endurackiej wynika głównie z tego, że jak dotąd nie było porządnego seryjnego enduro na dużej kiszce. Wygląda, że już jest Poza tym myślę, że Spec chce po prostu objąć szerszy target - wysokich z 29 i mniej wysokich/zdecydowanych z 27,5. Wierzę, że ten ostatni też się pojawi - o ile trend się utrzyma. Wracając do Enduro 29, wygląda świetnie, a na filmikach wygląda że takoż się sprawuje. Rówinie dobrze może to być nie strzał w kolano, co pierwsza duża kicha, która namiesza na rynku enduro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 28 Lutego 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 (edytowane) Albo szczerze i prawdziwie Spec wierzy, że 29 i 27,5 są zbyt blisko siebie. radykalizm czasem popłaca. Jakoś nikt nie dziwi się, że Niner nie robi 27,5 i "jak oni sobie dają radę". A dają świetnie. Spec za chwile będzie takim Ninerem-ale na skalę masową. I prawdą jest, że dopiero duży znany i globalny producent robiąc "coś" daje domyślenia innym (niedaleki przykład Scotta i wyłowienia 650b z niszy w ogół) Widac że Spec wiedział kiedy wejśc z tym rowerem (takiego wyczucia mogło by mu nawet PO zazdrościc), i widac, że chłopaki się przyłożyli - 430mm tyłu nie w kij dmuchał. Niektóre marki mają tyle przy 26calowym kole ps: ilośc komentarzy na pinku też o czymś świadczy Scott vs Spec 1:1? Edytowane 28 Lutego 2013 przez anarchy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 28 Lutego 2013 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Zobaczymy jak się będzie sprawa rozwijać. Może byc jednorazowo, a może być ciekawie Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszwum Napisano 28 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Jest już na polskiej stronie Speca: Specialized Bicycle Components Planuję kupić rower ścieżkowy lub enduro na dużym kole. Do tej pory moim numerem jeden był Tallboy LTC Santacruz-a. Enduro 29er Speca przesunął Tallboya na drugie miejsce. Ciekawe co jeszcze wymyślą do czasu gdy zbiorę kasę . A co do wielkości kół: jeździłem Epickiem 26" i Epickiem 29er-em. Według mnie przy moim wzroście 189 duże koło daje zdecydowaną przewagę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 1 Marca 2013 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Uhmmm... Tylko tak trochu bezcenne Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 2 Marca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 (edytowane) w temacie "gorącej parówy" czyli przerośniętego Enduro, wszystko pięknie i może tylko zdjęcie przekłamuje ale - na moje oko - jakoś ciasno tutaj jest (pomiędzy poprzeczką a oponą): Edytowane 2 Marca 2013 przez anarchy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 2 Marca 2013 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 Hmmm... Sam nie wiem... Znalazłem tylko takie zdjęcie z bikerumor. Tlen spuszczony, pełna kompresja tłumika... Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 2 Marca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 Jakiegoś szaleństwa przestrzennego to tam nie ma, cały centymetr? Na wczesnomajowe Beskidy jak znalazł hehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 2 Marca 2013 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 ... bo to Szpec przecie jest. Czego oczekujesz po Najparchatszej Marce Rowerowej na Świecie To że o nim nadmieniłem nie znaczy że mój hejt do tych Pożalsieboże... rowerów zmalał choćby o uncję... Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 4 Marca 2013 Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 IVAN!!! Tobie na pociechę a mie na rozterkę pewien brodacz trzyma niezłe cacko! Nieco szczegółów: http://on-one.co.uk/news/products/q/date/2013/02/19/codeine POZDRo-:ver ...aczkolwiek nieco zgasłem bo uświadomiłem sobie że więcej niż 140mm skoku widła pod Wielką Kichę jeszcze na rynku nie ma...co i tak już jest niezłym wynikiem, ale...120mm miałem w hardtejlu i kombinowałem czy go nie rozkręcić do 140(Bomber) więc na takim wariacie im wiecej tym lepciej POZDRo-:ver Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 5 Marca 2013 Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 ten OnOne wygląda jak najprymitywniejszy zamóiony z Tajwańskiego multikatalogu jednozawias z jakże gawiedziowego aluminium. Kompletnie nic ciekaweg jak dla mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 5 Marca 2013 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Kłaniam, Jedno jest pewne że to jedno z najmniej udanych zdjeć Oxley'a Strasznie tatusiowato-wujciowato wyszedł W sumie to bardziej podobała mi się idea Ragley'a Ten-Four... Ale sprawa chyba sie skończyła na proto... Też miał spora raźnice w skou przód tył - 140/100... Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi