Mod Team IvanMTB Napisano 14 Czerwca 2013 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 ... a tymczasem ścieżkowcem roku 2013 w WMB został właśnie wielkokiszkowy full o zawiasie 120/120... I to bez najmniejszego śladu lisa... http://www.bikeradar.com/mtb/gear/category/bikes/mountain/full-suspension/product/review-whyte-t-129-s-13-47173 Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bipr Napisano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 bB zachwyciło by się nawet moimi koślawymi łydkami i tyłkiem nie golonym gdybym im za to zapłacił (jakkolwiek) (...) poważny zarzut ... BTW Są jakieś "wiarygodne" pisma "rowerowe" w tym kraju ? (...) ps: z tą "większością" to też chyba ze Statystyk wziąłeś? po prostu sobie nie przypominam żeby na tym forum (no może poza 1 przypadkiem ;-) ktoś napisał coś pozytywnego o Foxie ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 14 Czerwca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 (edytowane) nie wiem jak tam Twoja domowa biblioteczka bB.....ale od czasów gdy bB było wydawane na czarno-białym papierze (z wstawką koloru jako luksus i ogłoszeniami na końcu) po dzień dzisiejszy wiele się zmieniło w "obiektywnym" spojrzeniu na rower.Wystarczy porównać testy i opinie redakcji sprzed lat 10, 5 a czasem 2 i dnia dzisiejszego. Często odnoszących się do tego samego zjawiska, idei itd itdKrowa się tylko nie zmienia, fakt. Ale co by zrobiła gdyby dali jej lepszą trawę? Co do foxa, jest zaje...sty (?) ale większość patrząc realnie na cena do jakości i tak postawi na RSa/manitou czy co tam bądź. I nie ma się co dziwić.A co do OEMowych Foxów, no cóż, nie miałem, nie powiem ale słyszałem nawet w serwisach "trochę dobrego"Zawsze tak było, w tej pięciolatce zaje..ste są RSy, a za 5 lat wypłyną marzocchi, albo manitou itd itd itd...Ivan jak zawsze precyzyjnie spuentował to linkiem a bB? no cóż, ich sen niedźwiedzi trwa w najlepsze..... BTW Są jakieś "wiarygodne" pisma "rowerowe" w tym kraju ? Nie Ma!nawet bikeradar przytaczany przez Ivana nie jest wiarygodny :) Edytowane 14 Czerwca 2013 przez anarchy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 14 Czerwca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 Krowa się tylko nie zmienia, fakt. Ale co by zrobiła gdyby dali jej lepszą trawę? anarchy, normalnie mistrzostwo świata - zapisałeś się na stałe na stronach mojego zeszytu złotych myśli! :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 14 Czerwca 2013 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 Smutne ale prawdziwe Ciulofonizacja takzawanych mediów branżowych jest powszechna i dotyka na całym świecie... Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iras67 Napisano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 Witajcie, Mnie w 29" intryguje wciąż i nieustanne poszukiwanie dobrego rozwiązania napędu. Tu jakby jeszcze spore zaległości są. Jesli wpycha się 29" w segment budżetowych rowerów to niech opracują solidną grupę pod kątem dużych kół . Bo jak na razie te małe tarcze z przodu to chyba mało eleganckie i tymczasowe rozwiązanie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 15 Czerwca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2013 są tacy co zaraz wspomną, że JEDYNYM SŁUSZNYM NAPĘDEM JEST JEDEN BIEG a tak po za tem to co masz na myśli iras z tym "mało eleganckim" napędem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 15 Czerwca 2013 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2013 ... o ile przez "tarcze" kolega miał na myśli zębatki a nie tarcze hamulcowe... Polska język, trudna język Z drugiej strony fizyki nie oszukasz. Aby otrzymać takie samo przełożenie w wielkiej kiszce musisz albo zmniejszyć blaty albo powiększyć kasetę... ... opcjonalnie jest jeszcze EPO Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 15 Czerwca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2013 EPO SPEED - dobra rzecz Mogli by do jogurtów dodawac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwarek2 Napisano 15 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2013 Napędy, tarcze, opony, geometia, aerodynamika niedługo wejdzie w 29ery i obcisłe ciuszki minus włosy na ciele! MASA, dieta, trening, mocna noga zrobi z Ciebie Hamerykańskiego Hot Roda ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iras67 Napisano 15 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2013 są tacy co zaraz wspomną, że JEDYNYM SŁUSZNYM NAPĘDEM JEST JEDEN BIEG a tak po za tem to co masz na myśli iras z tym "mało eleganckim" napędem? Jeden bieg...pewnie tak . Ale w górki coś wiecej musi być. Elegancki napęd ... Zdecydowanie większe tarcze z tyłu i z przodu. Tak żeby się łańcuch i tryby nie przemęczały zbytnio... Mnie miniaturyzacja akurat tego elementu drażni od czasu microdrive. Ale ktoś musi zarabiać na nowych łańcuchach, trybach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 15 Czerwca 2013 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2013 Kwestia estetyki jest jak zwykle dyskusyjna. Ja dajmy nato właśnie jestem fanem napędów CD Drive - ulubiona korba to Middleburn RS3 lub RF Turbine z blatami 20/32T. Z kolei jak widzę patelnie 42t na kasecie to mózg mi zgrzyta... De gustibus... Wiesz skwarek... Bez dedykowanych 29-erom skarpetek i ocieplaczy napletka jesteś ZEREM Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 15 Czerwca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2013 (edytowane) Ale w górki coś wiecej musi być. Elegancki napęd ... Zdecydowanie większe tarcze z tyłu i z przodu. Ale większe koła zębate już były i się nie sprawdziły (mam na myśli przód), sam nie dawno (2 lata temu) jeszcze goniłem na 36/48z (szarak 950) a teraz się okazuje że takie 38 wystarczy (A w Góry to jak Ivanm pisze). Po co Ci wielkie zębaty z przodu jak ze słusznej góry rower sam się rozpędzi. I jak to zestopniujesz sensownie do 22/24z i to żeby zmieścic się w 2 tarczach na przedzie? O układach 1 x COŚ TAM nie wspomnę. Co do samej kasety - może jak by Świat Kaset zaczynał się od 12z (jak stare xtr950 np) było by lepiej, no ale jak sam piszesz - komu dziś zależy na trwałości... Skwarek, Ivan - o "specjalnej" pompce do 29" zapomnieliście i imbusach (są dłuższe o te 3") Edytowane 15 Czerwca 2013 przez anarchy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 15 Czerwca 2013 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2013 Uuuuhhmmm... Szczególnie imbusy... Koniecznie z kulką na końcu Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 15 Czerwca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2013 (edytowane) iras67, masz tutaj "elegancki" napęd i nie marudź, bo Cię tu koledzy zaraz totalnie wykpią Edytowane 15 Czerwca 2013 przez adamos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 15 Czerwca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2013 no na taki to sam bym nie narzekał - ino do widła trzeba by rtęci nalac żeby środek ciężkości wrócił na właściwe miejsce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 15 Czerwca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2013 ino do widła trzeba by rtęci nalac żeby środek ciężkości wrócił na właściwe miejsce anarchy zawsze możesz tym po bułki do sklepu pomykać i siaty na kierownicy wieszać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iras67 Napisano 15 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2013 (edytowane) iras67, masz tutaj "elegancki" napęd i nie marudź, bo Cię tu koledzy zaraz totalnie wykpią uczta dla oczu tylko hak sterczy jakby właściciel niechciał całkiem opuścić ciemnej strony mocy...HAHA Edytowane 15 Czerwca 2013 przez iras67 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukaniex Napisano 15 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2013 Bo to rama z ti.... Wysyłane z mojego HTC Sensation Z710e za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobbudowniczy Napisano 16 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 jeszcze łańcuch paskiem zastąpić i było by idealnie.... no i mimośrodowy suport hakami "torowymi" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor Napisano 17 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 [Ja dajmy nato właśnie jestem fanem napędów CD Drive - ulubiona korba to Middleburn RS3 lub RF Turbine z blatami 20/32T. Z kolei jak widzę patelnie 42t na kasecie to mózg mi zgrzyta...] Szacunek...I. Skłaniam się, że 42t to zbytek. Na mojej Turbine wisi całkiem bezproduktywnie, a cały biznes obsługuje 32/24. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 17 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 Jeden bieg...pewnie tak . Ale w górki coś wiecej musi być. Elegancki napęd ... Zdecydowanie większe tarcze z tyłu i z przodu. Tak żeby się łańcuch i tryby nie przemęczały zbytnio... Mnie miniaturyzacja akurat tego elementu drażni od czasu microdrive. Ale ktoś musi zarabiać na nowych łańcuchach, trybach...Obniżony suport + duże zębatki z przodu, to średni miks w teren. Głupio piłować każde zwalone drzewo i większe kamienie no na taki to sam bym nie narzekał - ino do widła trzeba by rtęci nalac żeby środek ciężkości wrócił na właściwe miejsce Bez przesady, jak się doda wagę piasty, zębatek i przerzutki, to nie ma aż takiej przepaści Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 17 Czerwca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 zeker-ja już to liczyłem, Tobie też proponuję, a potem to porównaj Tylko licz wszystko -jedna manetka, zmieniarka przednia, 2 tarcze z przodu, kilka ogniw łańcucha itd itd. No i na tym samym poziomie cenowym czyli porównaj "przynajmniej" z XTRem lub XOW dodatku tej masy masz trochę z tyłu trochę na środku, a tu wszystko w jednym punkcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 17 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 Jestem zwolennikiem w MTB 44/11 nie raz nie dwa dokręcałem na tym z przyjemnością i nie mam wagowego powodu żeby zrezygnować, także każdy lubi co lubi i ma co ma ale pisanie że twarde jest be generalnie to przesada, bo jak się twardego nie ma to jest tylko miękkie, a lepiej mieć raz twarde a raz miękkie, moim zdaniem i nie tylko przyro..enie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 18 Czerwca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 (edytowane) Nowe wypusty od Niner'a na 2014 rok.Więcej do poczytania, tradycyjnie już na bikerumor - (ROS9) i mtbr - (RIP9) Edytowane 18 Czerwca 2013 przez adamos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi