Skocz do zawartości

[nowe trendy] Quo vadis Wielka Kicho?

IvanMTB

Rekomendowane odpowiedzi

A tak na boku -Englisha przytaczałem kiedyś tutaj jako dobry dowód dla niedowiarków głoszących "że stal jest ciężka" ich szosówka ważyła coś koło 6kg!

To ja jeszcze w temacie "stereotypów": jest pewien wytwórca ram (wielkością pewnie zbliżony do Englisha), nie pamiętam nazwy, ale koleś robi ramy softail z ameli.. tfu, aluminium. Również elastyczne widełki wahacza są z Al. Można je poznać po tym, że są robione z płaskownika, prawy bardzo wąski, lewy szerszy i z wycięciami. Też przeczy to stereotypom, chociaż moim zdaniem trwałość znacznie krótsza niż dla ramy stalowej.

• 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...
  • Mod Team

Kłaniam,

Można nieco odkurzyć moją trendową - żeby nie napisać trędowatą - wycieczkę...

Trend kolejny:

Dlaczego Dużo to Za Dużo, skoro jak wiadomo im Wiecej tym Lepiej a jak nie Wolno i Bardzo się chce to można...

Ostatnio, czyżby na fali 650b, podniosły sie głosy iż górny limit skoku bujanych ram na Parówie to 5-5.5 cala, czy bardziej metrycznie 135-140mm.

Rozmaici szpecjaliści i tzw-ni industry insiders klną się na czym świat stoi, że się nie da upchnąć wiecej niż 140mm skoku w Parówczaną ramę bez poważnego nadszarpnięcia własności jezdnych lub wytrzymałości takowej.

Dokonania pomienionego już tu Intense'a w postaci 951 29er...

2951-intense-1.jpg

180/190-200mm

...konceptualny projekt TREK'a...

s780_180258_10150096242203536_196811798535_6204799_6064279_n.jpg?1297280105

Parametry nieznane.

... oraz cakiem dobrze dający sobie radę juz od kilku lat Lenz PBJ

p4pb4046704.jpg

180/180mm

... stoją nieco w sprzeczności z lansowaną ostatnio linią...

Jak jednak wiadomo przemysł rowerowy nie jest taki jaki jest ale jest taki jakim go kreują specjaliści od PR, marketingu i czegotambądź.

Enyłej...

Zobaczmy zatem co w ramach 130-140/130-140mm mamy aktualnie na rynku.

Kolejność przypadkowa i nie podyktowana żadnymi preferencjami.

Niner WFO

306505213_640.jpg

140/140mm

Kona Satori

satori-statique.jpg

140/130mm

Norco Shinobi

shinobi-1-1-full.jpg

140/140mm

Commencal Meta AM 29er

Interbike%202011%E2%80%94Day%201%E2%80%94Dirt%20Demo%E2%80%94WEB_Hor%20(93%20of%20117).jpg

140/130mm

Santa Cruz Tallboy LT

SantaCruz-5712-640x426.jpg

140/135mm

Cannondale Trigger

TRIGGER_29_ALLOY_2.jpg

130/130mm

MDE Bolder 9

MDE_Bolder29_preview.jpg

140/140mm

Transition Covert 29

Bikes_Covert291_Pic2.jpg

140/140mm

Specialized Stumpjumper FSR 29er

2012-Stumpjumper-Comp-29.gif

130/130mm

Banshee Prime

banshee_prime_29_bikes.jpg

130/130mm

Lenz Lunchbox

P5040005e.jpg

150-160/150mm

Ventana El Capitan

capside1sm.jpg

140/140mm

Intense Tracer 29er

intense-tracer-29er-mountain-bike-proto2.jpg

140/140mm

Rocky Mountain Instinct 29er

2013-Rocky-Mountain-Instinct-29er-130mm-full-susp-mtb04.jpg

130/130mm

Cube Stereo Super HPC 29er

20441.jpg

140/140mm

Orange Strange 29er (Proto)

Eurobike2012-0237-640x426.jpg

140/140mm

No i pewnie cośtam mi jeszcze umknęło...

Celowo pomijam takie pozycje jak Giant Trance 29er, Turner Sultan, Trek Rumblefish, Ellsworth Evolution, Ibis Ripley czy Salsa Horsethief gdyż maja one ponizej 130mm skoku na tylnym kole...

Szacunek...

I.

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • Mod Team

Kłaniam,

No i kolejne 3 miesiace do przodu i jak sie zdawa pewne niby Nieporuszalne Zasady Budowy Parówy zostaja zachwiane...

Nie ukrywam że Szpec to nie moja ulubiona marka. Ba! W sumie to jedyna która obdażam większym hejtem jest Cube...

Chłopaki chyba usłyszeli że ich konstrukcje jak dla mnie nie są niczym odkrywczym lub budzącym zachwyt czy wrażenie a sztandarowe hasło Innovate or Die to pusty slogan bez pokrycia.

Nie da sie ukryć że to co zrobili ostatnio wielu ludziom moze namieszać w głowach, na pewno wznieci całą mase internetowych rantów i wojen oraz na nowo pozwoli nam spojrzeć na tak nieskategoryzowaną kategorie rowerów jakimi są rowery do enduro...

Ladies and Gentlemen here is Spesh Enduro 29-er

specializedendurosworks.jpg

Garść numerków. 150/155mm, tylny widelec 430mm, przestrzeń na opony 2.3cala - piszą niby ze 2.5 ale Szpecowskie 2.5 to raczej 2.3 jest - kat główki ramy 67.5st, realny kąt podsiodłówki 69st, wirtualny 75st, dostepny w rozmiarach M, L i XL - przekaz jest oczywisty, jeśli masz ponizej 175cm wzrostu nawet sie nie zbliżaj do tego roweru, dla kurdupli ciągle mamy Kiszunie ;)

Waga topowej wersji S-Works - pełny wungiel - to 12.3kg wraz z pedalcami. Sztywne osie, stożkowa główka ramy, regulowana sztyca Command Post, mocowanie tylnego zacisku w standardzie PM, dostepny z tłumikiem CCDB Air...

I na koniec wisienka. Czyli cena... 9 klocków za Atlantykiem, czyli po naszemu more-less 28 500PLN przy aktualnym kursie NBP... Jakieś pytania :P ?

Materiał z Bikerumor ----> http://www.bikerumor.com/2013/02/28/specialized-enduro-29er-official-weight-tech-brakedown-and-first-ride-review/

i z Pinka ----> http://www.pinkbike.com/news/First-Look-Specialized-S---Works-Enduro-29-S-E.html

Szacunek...

I.

Chyba co poniektóre firmy zapędziły się we wciskaniu dużego kółka do fulli o większym skoku, w dobie rozwoju 27,5" nie wróżę im raczej rozkwitu.

Lepiej by było dla Speca, żeby zamiast marnować czas na konstruowanie Enduro 29er zrobił go na kółku 27,5", moim zdaniem rynek na taki rower będzie znacznie większy ... chyba znowu zaspali ...

• Mod Team

lubię to rozwiązanie z Taco Blade - prosto i praktycznie, ale łańcuch i tak napięty jak krawaciarz na dywaniku u prezesa ;)

z recenzji na bikerumor wynika, że rower nawet endurowo się zachowuje, tylko że tą ceną to trochę chyba "zaszczelili" potencjalnych nabywców...

• Mod Team

A ja niebyłbym tak zdecydowany w ocenie. Niewykluczone ze Szpec strzelił sobie w kolano lub jak kto woli przespał ostatnie pół roku ale również niewykluczone iż inni producenci poczuja ostroge i rozpeta się nowy wyścig zbrojeń...

Najblizsze kilka miesięcy pokaże co się w tym zakatku rowerowego Kontinuum bedzie działo...

Szacunek...

I.

Spec ma mocną markę i nie musi gonić za nowinkami, żeby utrzymać się na rynku.

Natomiast nastawienie braci endurackiej wynika głównie z tego, że jak dotąd nie było porządnego seryjnego enduro na dużej kiszce.

Wygląda, że już jest ;)

Poza tym myślę, że Spec chce po prostu objąć szerszy target - wysokich z 29 i mniej wysokich/zdecydowanych z 27,5. Wierzę, że ten ostatni też się pojawi - o ile trend się utrzyma.

Wracając do Enduro 29, wygląda świetnie, a na filmikach wygląda że takoż się sprawuje. Rówinie dobrze może to być nie strzał w kolano, co pierwsza duża kicha, która namiesza na rynku enduro.

• Mod Team

Albo szczerze i prawdziwie Spec wierzy, że 29 i 27,5 są zbyt blisko siebie. radykalizm czasem popłaca.

Jakoś nikt nie dziwi się, że Niner nie robi 27,5 i "jak oni sobie dają radę". A dają świetnie. Spec za chwile będzie takim Ninerem-ale na skalę masową.

I prawdą jest, że dopiero duży znany i globalny producent robiąc "coś" daje domyślenia innym (niedaleki przykład Scotta i wyłowienia 650b z niszy w ogół)

Widac że Spec wiedział kiedy wejśc z tym rowerem (takiego wyczucia mogło by mu nawet PO zazdrościc), i widac, że chłopaki się przyłożyli - 430mm tyłu nie w kij dmuchał. Niektóre marki mają tyle przy 26calowym kole :)

ps: ilośc komentarzy na pinku też o czymś świadczy

Scott vs Spec 1:1? :)

Edytowane przez anarchy

Jest już na polskiej stronie Speca:

Specialized Bicycle Components

Planuję kupić rower ścieżkowy lub enduro na dużym kole. Do tej pory moim numerem jeden był Tallboy LTC Santacruz-a. Enduro 29er Speca przesunął Tallboya na drugie miejsce. Ciekawe co jeszcze wymyślą do czasu gdy zbiorę kasę :).

A co do wielkości kół: jeździłem Epickiem 26" i Epickiem 29er-em. Według mnie przy moim wzroście 189 duże koło daje zdecydowaną przewagę.

• Mod Team
Napisano (edytowane)

w temacie "gorącej parówy" czyli przerośniętego Enduro, wszystko pięknie i może tylko zdjęcie przekłamuje ale - na moje oko - jakoś ciasno tutaj jest (pomiędzy poprzeczką a oponą):

shock.jpg

Edytowane przez anarchy

• Mod Team

... bo to Szpec przecie jest. Czego oczekujesz po Najparchatszej Marce Rowerowej na Świecie :P

To że o nim nadmieniłem nie znaczy że mój hejt do tych Pożalsieboże... rowerów zmalał choćby o uncję...

Szacunek...

I.

IVAN!!! Tobie na pociechę a mie na rozterkę pewien brodacz trzyma niezłe cacko!

1NTL3S6K-photojpgscaled1000.jpg

Nieco szczegółów: http://on-one.co.uk/news/products/q/date/2013/02/19/codeine

POZDRo-:ver

...aczkolwiek nieco zgasłem bo uświadomiłem sobie że więcej niż 140mm skoku widła pod Wielką Kichę jeszcze na rynku nie ma...co i tak już jest niezłym wynikiem, ale...120mm miałem w hardtejlu i kombinowałem czy go nie rozkręcić do 140(Bomber) więc na takim wariacie im wiecej tym lepciej ;):)

POZDRo-:ver

• Mod Team

Kłaniam,

Jedno jest pewne że to jedno z najmniej udanych zdjeć Oxley'a :) Strasznie tatusiowato-wujciowato wyszedł :icon_mrgreen:

W sumie to bardziej podobała mi się idea Ragley'a Ten-Four...

1318424472270-1d02ex9gda4bp-800-75.jpg

Ale sprawa chyba sie skończyła na proto... Też miał spora raźnice w skou przód tył - 140/100...

Szacunek...

I.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...