- 0
[Accent] Pikinier Peak 26" byAdii
-
Podobna zawartość
-
- 0 odpowiedzi
- 427 wyświetleń
-
- 1 odpowiedź
- 1 321 wyświetleń
-
- 1 odpowiedź
- 1 133 wyświetleń
-
[Stery] Problem z łożyskami sterów półzintegrowanych
Przez michalmical222,
- stery
- półzintegrowane
- (i 4 więcej)
- 5 odpowiedzi
- 1 392 wyświetleń
-
- 1 odpowiedź
- 2 443 wyświetleń
-
Pytanie
adii22
RAMA: Accent Peak M 26"
WIDELEC: Fox F80RL
HAMULCE: Avid BB5 + Shimano RT53 180mm / Tektro IO + Sh RT53 160mm
KLAMKI: Shimano LX M581
PEDAŁY: Shimano M520
KORBY: Shimano M590
MANETKI: Shimano Alivio / LX Gold
PRZERZUTKA T: Shimano SLX (już poprawiona, na zdjęciu źle przykręciłem )
PRZERZUTKA P: Shimano Alivio low 34.9
KASETA: Shimano CS-HG50-9
ŁAŃCUCH: Shimano HG50
OBRĘCZE: Accent Airplane
SZPRYCHY: Sapim Leader
PIASTY: Shimano M600 Hone
OPONY: Kenda Karma 2,0 Kevlar
SZTYCA: Scott Comp 31.6/350
MOSTEK: Złooom
KIEROWNICA: Złooom 600mm
ROGI: noname
CHWYTY: Accent Orion
SIODŁO: Bontrager Race Basic
STERY: FSA ORBIT Z
O czymś zapomniałem?
Jeździ się... inaczej niż na Krossie Levelu. Nie wykluczam powrotu do Levela, ze względu na geometrię (i sentyment, no co tu dużo mówić ). Peak ma geometrię dziwną. Sympatyczną, ale dziwną. Lubi sobie poskakać (no dobra, wyolbrzymiam, po prostu lubi przeskoczyć nad kałużą czy dziurą, zamiast ją omijać ), sympatycznie zjeżdża, ale dziwnie podjeżdża. Nie łatwiej niż na Krossie, nie trudniej... no inaczej.
Rama jest sztywniejsza bocznie niż Kross, czuć pod nogą, oj czuć. Nie jest to może symbol sztywności bocznej, ale źle nie jest, przyśpiesza (może to placebo?) nieco gładziej, jakby mniej bujało na boki. Może z bujaniem to placebo? Nie wiem
W sumie mufa suportu 72mm robi swoje Tak, ma troche ponad 7cm a nie niecałe 7cm. Miałem zonk przy montażu korb, oj miałem
A jak waga? W sumie nie ważyłem roweru. Po co ? W sumie co mi dadzą cyferki, jeśli wiem, że ciąży kierownica, mostek - to najbardziej i to czuć. Do tego chciałbym kierownicę z większym gięciem do tyłu i szerszą (8* w tył/ 640mm), mostek z większym wzniosem, może być krótszy, o 80mm na przykład. I to będzie, a że będize cięższe niż zestaw 580mm + mostek 100mm, czyli klasyczne XC... co mi to da? Może na Krossie było wygodne, ale... nie ścigam się. Mi te 30g więcej nie urwie podium, a będzie wygodniej A powoli nie jeżdżę... Nie wykluczam zawodów, ale bez napinki, ot, przegonić gościa na 2x droższym rowerze, nic więcej ;P
Możecie się pluć że mechaniczne hamulce. OK, plujcie się, chciałem hydrauliczne,ale nie wyszło, teraz pieniędzy brak, a i z tych zadowolony jestem, może nie 100%, ale powiedzmy 85% zadowolenia.
Jedyne co przeżywam, to to, że musiałem zamienić się z bratem na przednie zmieniarki - mój najukochańszy LX ma obejmę 31,6, a potrzebowałem 34,9mm.. O, braciszek ma takie alivio w dobrym stanie.. To deal... Nie chodzi źle, ale sentyment..
SLX dostał nowe pancerze, tym razem Jagwire do hamulców, piekielnie sztywne. I co? I nico, poprzednio zmieniał biegi leciutko, cichutko, wręcz czasami nieprecyzyjnie. A teraz? Karabin! Trzask i łańcuch na pożądanej koronce... A skoro o nich mowa - jakoś póki nie zużywają się nad powiedzmy uchwaloną ustawę, nie wymieniam. Wolę ten napęd dojechać
Moja filozofia jest prosta - rower ma być lekki, może niekoniecznie jak najlżejsze tutaj na forum, ale lekki. Nie może ciążyć, ma być względnie wygodny i bezawaryjny. Myślę, że spełnia te założenia No i jest mój !
Odchudzany będzie jeszcze, ale z głową, bez napinki, jeśli będę miał wybór pomiędzy częścią odrobinę cięższą, ale tańszą i powiedzmy solidniejszą - biorę tańszą i solidniejszą. Na np. takiej kierownicy i tak będzie różnica w wadze na minus (dobrze ), a będzie pewniej i może wygodniej.
Ciekawostka : Accent Peak z zaciskiem sztycy i sztycą Scott Comp 31.6/350 (273g - w sklepie mi zważyli ) jest w rękach wyraźnie lżejszy niż Kross Level A2 '09 z adapterem do hamulca i miskami sterów. Taka tam, ciekawosteczka
Lepsze zdjęcia wrzucę później, na razie rzucę to co mam, robione telefonem, który ma fotograficzne zapędy do zostania kapciem
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.