Skocz do zawartości

[hamulec szczękowy] montaż

flamner

Rekomendowane odpowiedzi

Mam trochę lamerskie pytanie... Jak zamontować hamulce szczękowe(dia-compe 505) do klasycznej szosy? Generalnie problem mam z nakrętkami i długością śruby ;/ Chodzi o to że śruba nie jest wystarczająco długa żeby po włożeniu do przedniego widelca i tylnych widełek nakręcić na nią nakrętkę;/ Powinno być chyba tak: http://www.single-speed.co.uk/wp-content/uploads/2010/04/single_speed_19-2.jpg a jast tak że śruba nie przechodzi w ogóle na drugą stronę. Czy może to wszystko kwestia odpowiednich nakrętek, które wkłada się do środka...?

Dobra, wizyta w castoramie i nakrętki z kołnierzem kupione ;) Ale to niestety nie koniec moich problemów z hamulcami. Okazało się że przednie klocki hamulcowe nie mieszczą się i zawadzają o widelec, są po prostu za długie, czy ktoś ma namiary na coś krótkiego?

Mam trochę lamerskie pytanie... Jak zamontować hamulce szczękowe(dia-compe 505) do klasycznej szosy? Generalnie problem mam z nakrętkami i długością śruby ;/ Chodzi o to że śruba nie jest wystarczająco długa żeby po włożeniu do przedniego widelca i tylnych widełek nakręcić na nią nakrętkę;/ Powinno być chyba tak: http://www.single-sp..._speed_19-2.jpg a jast tak że śruba nie przechodzi w ogóle na drugą stronę. Czy może to wszystko kwestia odpowiednich nakrętek, które wkłada się do środka...?

Dobra, wizyta w castoramie i nakrętki z kołnierzem kupione ;) Ale to niestety nie koniec moich problemów z hamulcami. Okazało się że przednie klocki hamulcowe nie mieszczą się i zawadzają o widelec, są po prostu za długie, czy ktoś ma namiary na coś krótkiego?

Jak klocki zawadzają o widelec o.O ? Pukają w niego od wewnątrz? Wstaw może zdjęcie - będzie łatwiej Ci pomóc. ( Masz ustawione klocki równolegle do obręczy, a dzwigienkę "serwisową" przy regulacji lini w pozycji zamkniętej? )

dia-compe 505 -> tu już są "krótkie klocki" .

Niestety klocki nie są oryginalne i wyglądają jakoś tandetnie. Załatwiłem sobie komplet od nowych shimano 600 za 2 piwa ;) są krótsze o jakieś 1,5cm. Mam nadzieję że to rozwiąże problem. Wiesz może jak nazywa się taki okrągły koralik na linkę hamulcową, pomiędzy klamkę(szosową) a pancerz?

A da radę hamować bez tego? W prawdzie już zamówiłem, ale minie co najmniej 4dni zanim przyślą, a ja chciałbym już pojeździć ;) Teraz męczę się z przeciąganiem pancerza wewnątrz ramy(gazelle formula: http://www.classicbikeshop.eu/frame-gazelle-formula-details.html). Jest na to może jakiś dobry sposób?

A da radę hamować bez tego? W prawdzie już zamówiłem, ale minie co najmniej 4dni zanim przyślą, a ja chciałbym już pojeździć ;) Teraz męczę się z przeciąganiem pancerza wewnątrz ramy(gazelle formula: http://www.classicbi...-details.html). Jest na to może jakiś dobry sposób?

Hamować da radę ;) tylko regulacja jest bardziej upierdliwa...

Popraw link bo nie działa.

Na przeciągnięcie linki w pancerzu? Nawet kilka ;P

- zagnij koniec (tak aby wyszła Ci literka "L") i traf w otwór w ramie

- ze szprychy / innego w miarę cienkiego drutu zagnij haczyk lub "U" i "wyłów" linkę przez otwór

- ze starej linki od przerzutki (lub innej cienkiej i elestycznej... ze sznureczka też możńa na upartego) zapleć pętlę (węzeł lewo-prawo starczy ;) ) wsadź pętle przez otwór, potem wkładaj linkę z pancerzem. Jak trafisz w pętlę to zaciskasz i wyciągasz całość -> to jest chyba najmniej skuteczna metoda :P

Hamować da radę ;) tylko regulacja jest bardziej upierdliwa...

Popraw link bo nie działa.

Na przeciągnięcie linki w pancerzu? Nawet kilka ;P

- zagnij koniec (tak aby wyszła Ci literka "L") i traf w otwór w ramie

..

Genialne!

ja zawsze zwyczajnie wkręcam nasmarowaną linkę kombinerkami przez całą długość. mozolne to strasznie, ale skuteczne. Twój sposób jest bez porównania lepszy :)

Genialne!

ja zawsze zwyczajnie wkręcam nasmarowaną linkę kombinerkami przez całą długość. mozolne to strasznie, ale skuteczne. Twój sposób jest bez porównania lepszy :)

Proste rozwiązania są zawsze najlepsze :D

Równiez mordowałem się z nasmarowaną linką... dopóki nie zrozumiałem, że taka mokra linka strasznie do ramy się klei i ni w ząb nie można jej od niej odkleić a co dopiero obrócić już wewnątrz x)

Bardzo ładna ramka. Wrzuć zdjęcie jak już wszystko zamontujesz :)

Bez tych końcówek możesz spokojnie jeździć. Jedynie linka może ocierać o koniec pancerzyka no i syf łatwiej się dostaje do niego...

Innymi słowy : zamontuj je w miarę szybko ;)

Niestety moja rama nie jest w tak dobrym stanie, powiedział bym że raczej w opłakanym, ale też ma swój urok i jest zapewne będzie odstraszać złodziei ;D Nowy lakier i polerowanie wszystkich części na błysk odkładam na przyszły sezon. Jutro wszystko już złoże do kupy, a co do zdjęć to mam w planach małą sesję, na pewno wrzucę do ekshibicjonizmu ;)

• 2 miesiące temu...

Witam. Nie chce zakładać nowego postu, dlatego pozwalam soibie zadac pytanie tutaj. Wydaje mi sie, że mam taki sam problem. Nie jestem wstanie prawidłowo wkręcić hamulców na widelec (modolo mach) gdyż śruba główna jest zdecydowanie za krótka i kończy mi sie w widelcu mniej wiecej w środku rury sterowej. Czy mozna w jakis sposób zmienic tę śrubę? Nie wiem czy można wyjąć mocowanie sprężyn oraz założyć go na inna śrubę. Jest to mój pierwszy rower szosowy (a raczej treningowy) dlatego pytanie mogą byc trochę dziwne. A i jeszcze jedno. Przykręcając hamulce, śruba musi byc przy samych ramionach hamulca? przykręciłem to na razie w sposób pokazany na zdjęciu. i teraz pytanie. czy tak może być na czas jakiś? Czy zdecydowanie nie bo nie będzie to hamować i ramiona hamulca będa latały do przodu i do tyłu?

post-135096-0-75837500-1349942501_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...