Skocz do zawartości

[amortyzator] Sr Sontour Raidon x3 2012

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na wadze mi nie zalezy, ale czy faktycznie raidon jest bardziej wytrzymaly?

Co do pracy to chyba jest porownywalna.

/wytapatalkowane z x8.

Raidon bedzie bardziej wytrzymały ponieważ ma sterówkę z stali (stal się wygina a w spinnerze jest aluminium,one pęka) co w przypadku Spinnera może się źle skończyć :D Wczoraj widziałem filmik na YT jak pękają aluminiowe amortyzatory... chyba jednak Raidon :D

Napisano

Maniakiem lekkości to ja nie jestem i nie zależy mi zejście poniżej 15kilo. :D Jeszcze dokładnie nie wiem na który się zdecyduje, ale jakoś bardziej podoba mi się raidon, z różnych względów.

• Mod Team
Napisano

Odnośnie średnic goleni, zamiast spekulować radze zaczerpnąć informacji na stronie producenta a tam wyraźnie pisze na rok 2012 ma 30mm (crown race diameter sie to zwie). Który bedzie pracował płynniej, cieżko mi określić teoretycznie złota anoda ma lepszy poślizg od chromu, ale wiele zależy od uszczelek.

Pamiętam jeszcze jak kilka lat temu nikt nie patrzył na suntoury bo to był szit ... ale niska cena i faktyczne z roku na rok poprawianie jakości wyrobiło sobie w maire dobra renome. Spinner na początku zabruździł sobie modelami ammo i grind ktore ... co to tu dużo mowić mienem uginaczem bym nazwał. Amor wygląda atrakcyjnie, na 60-70kg bikera na pewno sie nie połamie ani nie pokrzywi.

Pytanie o ile by były porównywalnej jakości pracy, który dłużej wytrzyma, który będzie tańszy w serwisowaniu.

Tak lekko odchodząc od tematu nie ma sie co obawiać aluminiowych konstrukcji, oczywiście jeżeli sa z dobrych jakościowo stopów wszystko będzie ok. Podobnie ludzie sie obawiali kiedyś komór powietrznych ... a bo to powietrze a bo będzie uciekać a bo pompka ... i co większość teraz wybiera gaziaki bo mają wieksze możliwości regulacyjne, są lżejsze a technologia poszła tak do przodu ze różnica miedzy stalą a powietrzem sie zaciera.

Napisano

od kiedy alu sterówki pekają? nie widziałem jeszcze żadnej takiej więc skończcie wymyślać, wszystkie amortyzatory z wyższej półki mają alu rury sterowe, nawet mój stary epicon z 2008r... i nic się z nimi nie dzieje.

Napisano

ja też mam epicona z alu sterówką i nie dość, że jest lżejszy to i bardzo wytrzymały ja bym brał spinnera według mnie lepiej wygląda ale zależy jaki ci będzie pasował do ramy bardziej ten raidon ma jeszcze blokade zdalną co sobie na kierownicy morzesz przypiąć a spiner na goleni

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...