Tomexkk Napisano 20 Lipca 2012 Napisano 20 Lipca 2012 Witam Nie mogąc odnaleźć odpowiedzi na frapujące mnie pytanie postanowiłem zwrócić się do Was. Co to za system mocowania koła, piasty poprzez gruby bolec przechodzący przez piastę? Jak nazywa sie takie rozwiązanie i jakie ma zalety? Pozdrawiam
GiorgioZS Napisano 20 Lipca 2012 Napisano 20 Lipca 2012 chodzi o QR 20 ? coś takiego ? http://www.ckbikesho...OCCHI-QR20.html
Tomexkk Napisano 20 Lipca 2012 Autor Napisano 20 Lipca 2012 Chyba tak Podejrzałem na jakimś filmiku serwisowym amora DT i tam było właśnie mocowanie na taki bolec. Człowiek jeździ na rowerze a tu takie zacofanie i nie wie o co chodzi Rozumiem, że takie rozwiązanie wymaga specjalnej piasty?
GiorgioZS Napisano 20 Lipca 2012 Napisano 20 Lipca 2012 Chyba tak Podejrzałem na jakimś filmiku serwisowym amora DT i tam było właśnie mocowanie na taki bolec. Człowiek jeździ na rowerze a tu takie zacofanie i nie wie o co chodzi Rozumiem, że takie rozwiązanie wymaga specjalnej piasty? Tak specjalna piasta i amorek z ośką qr 20 używa się tego w dh i fr
Mod Team Puklus Napisano 20 Lipca 2012 Mod Team Napisano 20 Lipca 2012 Nie zawsze jest to QR 20 ale zawsze ma średice 20mm. QR to skrót od qiuck release, a są takie widelce gdzie oś zaciska sie np. imbusami a to juz nie jest QR20 A jak już przy tymjestesmy, sa chyba 3 standardy, 9/10mm czyli QR9 Na zasisk z mimośrodem lub samo 9mm np zakręcane nakrętkami, 15mm i 20mm. O innych nie Słyszem przynajmniej w MTB.
Tomexkk Napisano 20 Lipca 2012 Autor Napisano 20 Lipca 2012 Nie zawsze jest to QR 20 ale zawsze ma średice 20mm. QR to skrót od qiuck release, a są takie widelce gdzie oś zaciska sie np. imbusami a to juz nie jest QR20 A jak już przy tymjestesmy, sa chyba 3 standardy, 9/10mm czyli QR9 Na zasisk z mimośrodem lub samo 9mm np zakręcane nakrętkami, 15mm i 20mm. O innych nie Słyszem przynajmniej w MTB. Ok to już właściwie jest jasność Tylko jeszcze jakie są korzyści takich rozwiązań?
Mod Team Puklus Napisano 20 Lipca 2012 Mod Team Napisano 20 Lipca 2012 Całość, czyli połączenia piasta i widelca w piastach 9/10 jest najmniejsza, przy osiach 20 i 15 chyba jest podobnie z czego 15mm jest wstawiane raczej w widelcach do XC a 20 do widelców grawitacyjnych, czyli skakania i takego katowania jak downhill i freeride. Od tej własnie sztywności miedzy kołem a widelcem zalezy np czy dzwonią tarcze, nie tylko od niej bo to tylko jedna ze składowych ale w dużej mierze od tego.
tobo Napisano 20 Lipca 2012 Napisano 20 Lipca 2012 Rozwiązanie takie ma nie tylko większą średnicę osi co wpływa na sztywność to do tego sposób zamknięcia/zapięcia koła w widelcu jest dużo mocniejszy niż przy tradycyjnym mocowaniu na zacisk. Do zamknięcia na zwykłe nakrętki 15tki nie porównuję bo porównać się nie da - nie ma w mtb takiego rozwiązania dla lepszych komponentów.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.