Skocz do zawartości
  • 0

Jestem dziewczyną i się nie znam...

Gość Agnieszka

Pytanie

Gość Agnieszka
Napisano

Mam problem :)

Jadę na rowerze, jadę .... i odpadł mi pedał :)

Jak sie potem okazało, zajechany mam gwint pedała i w środku (tam gdzie się wkręca pedał)

Nowe pedały wygwintowane mam (12zł komplet)

Pytanie brzmi:

ILE KOSZTUJE WYGWINTOWANIE STALOWEGO WEJŚCIA, GDZIE WKŁADA SIĘ PEDAŁ?

CZY TRZEBA ZMIENIAĆ CAŁE OPRZYRZĄDOWANIE ŁACZNIE Z KORBĄ NA PRZERZUTKI?

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Gość
Napisano

Jaka to korba lub pokaż rower :) Może wystarczy kupić nowe ramie korby, i zmienić to uszkodzone. Bo gwintowanie będzie się wiązało z większym otworem i stary pedał już nie będzie pasować.

Napisano

Jak sie potem okazało, zajechany mam gwint pedała i w środku (tam gdzie się wkręca pedał)

Pytanie brzmi:

kup po prostu nową korbę i po sprawie

Napisano

Tyle co za fatygę, dla kogoś kto posiada gwintownik w tym rozmiarze, ale nie będzie to rezultat taki jakiego się spodziewasz. Wyrobiony (przekręcony, wyrwany itp.) gwint oznacza że otwór ma większa średnicę i na chwilę obecną nowy pedał możesz włożyć nawet go specjalnie nie wkręcając, a to z kolei oznacza że jak wszedł bez oporów tak samo wypadnie. Nowy gwint może mieć tylko większą średnicę, czyli efekt się tylko pogłębi i tu dochodzę do odpowiedzi na drugie pytanie.

Niestety wydatek będzie większy niż 5 zł za gwintowanie. Musisz wymienić korbę, która czasami jest trwale połączona razem z osią suportu, oraz zębatkami. Jeżeli jeździłaś tak długo bez żadnego serwisu, że wypadł pedał, to spodziewaj się że masz już rozciągnięty łańcuch (na forum w FAQ znajdziesz metody jak to zmierzyć miarką bez konieczności posiadania specjalnego przyrządu). Jeżeli tak, to stary łańcuch:

a) nie będzie się trzymał nowych zębatek

B) będzie się ślizgać (przeskakiwać) po nowych zębatkach, a podczas jazdy poślizg łańcucha może oznaczać wypadek.

Czyli potencjalnie dochodzi Ci wymiana łańcucha (sprawdź najpierw czy jest rozciągnięty). Nowy łańcuch będzie też się poruszał po starych zębatkach z tyłu, które mogą być już wyrobione od starego rozciągniętego łańcucha, a to z kolei oznacza że nowy łańcuch nie będzie pasować do starych zębatek z tyłu (będzie się ślizgać). Wynika to z tego że łańcuch w miarę rozciągania wyciera zębatki, w taki sposób żeby do nich pasował (dlatego łańcuch się wymienia zanim zdąży się rozciągnąć powyżej 0,5% swojej długości - patrz mierzenie rozciągnięcia łańcucha). Czyli podsumujmy:

1) najgorszy przypadek - korba, łańcuch i wolnobieg lub kaseta (poszukaj na you tube jak rozróżnić wolnobieg od kasety - najprościej, nie wchodząc w szczegóły techniczne, jest przetrzeć szmatką największy trybik z tyłu i wpisać do googla te literki i cyferki żeby sprawdzić czy to jest wolnobieg czy kaseta)

2) najlepszy przypadek - sama korba

Przerzutki są niezależne od elementów o których wspomniałem, jedyne co, to będzie im się należało wyregulowanie.

Gość ciapa
Napisano

Pytanie brzmi:

il kosztuje naprawa nie wiem, ale na 100% jest to do naprawienia:

- jak gwint malo ziszczony moze uda sie naciac od nowa

- jak bardzo zniszczony wsatiwnienie tulei naprawczej np. helicoil. do tego potrzebne sa specjalne narzedzia

- proba naciecia gwintu plus klejenie pedala. rozwiazanie jednorazowe i na zawsze nierozbieralne.

jak pedal z prawym gwintem to mialas szczescie jak z lewym to pecha bo mozesz nie znalezc nikogo kto to naprawi.

jak korby raczej tanie masz to wymiana najmniej klopotliwa.

Napisano

Może tak.

Z tego co opisujesz odpadł Ci pedał i twierdzisz, że masz uszkodzony gwint.

Podejrzewam, że jednak gwint masz w porządku i wystarczy zmienić same pedały jeśli jednak, rzeczywiście gwint uszkodzony podjedź z rowerem do tokarza. Jeśli rozmiar jest typowy, to gwintownikiem poprawi Ci gwint, jeśli nie, trzeba będzie wymienić korbę.

Napisano

W którym ramieniu odpadł pedał ? od strony łańcucha czy z drugiej ? Jaki rower ? korba (to ta cała część z ramionami do pedałów i przednimi zębatkami) ?

W ramieniu dużo tego gwintu jest uszkodzone ?

Ja jestem Tokarzem / Frezerem i gwinty mam na co dzień :) U siebie mam przy pedałach gwint bodajże M14 o ile dużo nieruszonego gwintu zostało to można by było spróbować gwintownikiem przelotowym poprawić gwint może by trzymało, w zależności ile gwintu całego jest.... i zależy jaki to gwint prawy/lewy.

Jak to nie da rady to szukać samego ramienia do wymiany lub korby. Kiedyś miałem zerwany gwint w otworze w jednym ramieniu i oddałem wujkowi do pracy i tam ktoś naprawił, całkowicie nowy gwint jakoś zrobili, pewnie są do tego maszyny jakieś.

U mnie w pracy często naprawiają gwinty poprzez rozwiercenie otworu na większy i nagwintowanie, do tego wkręcana jest gwintowana tuleja i jest spawana i potem wyszlifowane zostają spawy i następnie wiercony jest taki sam stary otwór i potem gwintowany, ale do roweru taki patent to nie bardzo chyba :rolleyes:

Najlepiej się pytaj w serwisach, może w rowerowych mają gwintowniki ale raczej nie duża szansa, prędzej lepiej pytać w małych zakładach metalowych bo tam może cię nie zbędą jak z takim czymś się zapytasz, najlepiej jakiś prywaciarz, uśmiechniesz się to może za darmo ci przegwintuje otwór to chwila roboty, bądź może w jakimś serwisie samochodowym by mieli gwintowniki i by poprawili.

Gość Agnieszka
Napisano

Pytanie brzmi:

Dobrze,że zaznaczyłam ,że jestem dziewczyną, od razu wielu Panów posłużyło mi radą. :) dziekuję

Rower:

ARKUS Rower Delta-T1000-D-Grafit

Pedał lewy

gwint zjechany do połowy.

Najbardziej interesuje mnie cena naprawy, żebym wiedziała czy w serwisie chcą mnie naciągnąć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...