Isono Napisano 20 Lipca 2012 Napisano 20 Lipca 2012 Witam, wczoraj po dokładnym myciu i czyszczeniu roweru z kurzu zauważyłem, że tylne koło jest krzywe, jak zakręcę kołem to robi 8 i ociera o klocki hamulcowe. Przejechałem się do sklepu rowerowego i spytałem się o cenę centrowania i przeglądu. Pan zakręcił tylnim kołem i powiedział 60 zł. Dodam jeszcze że rowerem jeździłem prawie 5 lat bez centrowania kół. No i mam pytanie lepiej prostować te koła czy kupić nowe?
Vardal Napisano 20 Lipca 2012 Napisano 20 Lipca 2012 A jakie masz teraz koła? Podejrzewam że jakiś podstawowy model, ale jeżeli to Twoje koło jest więcej warte niż 60zł i tak dobrze się sprawowało to faktycznie centrowanie może być dobrym wyborem. Albo druga opcja to kupno nowego goła, ale na pewno nie za 60zł bo będzie strasznie ciężkie, plastelinowate i ci się rozsypie, tylko powiedzmy za 150-200zł z piastą na łożysku maszynowym (tyle kosztują podstawowe modele z piastami na łożyskach maszynowych)
Isono Napisano 20 Lipca 2012 Autor Napisano 20 Lipca 2012 Teraz mam takie kola: Przód: Piasta przód: FORMULA ALLOY Obręcz: JALCO AX 22 STRONG SINGLE Opona przód: CST C-1348, 26"x2,10 Tył: Piasta tył: SHIMANO RM30 Obręcz: JALCO AX 22 STRONG SINGLE Opona tył: CST C-1348, 26"x2,10 Myślę że te koła nie są dużo warte. Miałem małą niespodziankę i dowiedziałem się od taty że kupił mi te koła http://allegro.pl/kola-26-maszyny-novatec-pod-tarcze-na-rodi-tanio-i2496831013.html co sądzicie o nich ?
nemo2009 Napisano 20 Lipca 2012 Napisano 20 Lipca 2012 Miałem małą niespodziankę i dowiedziałem się od taty że kupił mi te koła http://allegro.pl/ko...2496831013.html co sądzicie o nich ? Bardzo dobre koła,za tę cenę.Rozumiem,że masz hamulce tarczowe.
Isono Napisano 20 Lipca 2012 Autor Napisano 20 Lipca 2012 Tak właśnie przyszła paczka z hamulcami hydraulicznymi hayes nine tylko muszę adaptery kupić.
Vardal Napisano 20 Lipca 2012 Napisano 20 Lipca 2012 No i wszystko pięknie, jak założysz i przetestujesz to pochwal się czy wszystko dobrze działa, koła naprawdę przyzwoite, właśnie coś tego typu miałem na myśli
Isono Napisano 24 Lipca 2012 Autor Napisano 24 Lipca 2012 Dzisiaj odbył się test nowych kółek i rewelacja wszystko chodzi, nawet słychać takie "cykanie" w tylnej piaście Hamulce działają też dobrze jedynie muszę zmienić tarczę przednią na 180 bo 160 jest za mała do tego adapteru. Mam problem tylko z klamo-manetkami, które po małej modyfikacji stały się manetkami lecz nie pasują za bardzo. Więc muszę kupić nowe manetki :/
f16marcin Napisano 25 Lipca 2012 Napisano 25 Lipca 2012 Także zastanawiałem się nad wyborem tych kół. Czyli powiadasz iż są cacy pomyślimy. Jeszcze taka prośba czy po dłuższym użytkowaniu piast / hydraulika mógłbyś tu wstawić mini recenzję ? może jakieś foto kółeczek głównie chodzi mi o piasty gdyż myślę poważniej nad zakupem kół.
Isono Napisano 25 Lipca 2012 Autor Napisano 25 Lipca 2012 Także zastanawiałem się nad wyborem tych kół. Czyli powiadasz iż są cacy pomyślimy. Jeszcze taka prośba czy po dłuższym użytkowaniu piast / hydraulika mógłbyś tu wstawić mini recenzję ? może jakieś foto kółeczek głównie chodzi mi o piasty gdyż myślę poważniej nad zakupem kół. Postaram się zrobić małą recenzję, fotki postaram się zrobić jutro. Od wczoraj zrobiłem na tych kółkach 105km i muszę powiedzieć, że na razie nie mam do czego się przyczepić. Skakałem na nich dzisiaj i tak troszkę się bałem czy się nie skrzywią, ale wszystko ok.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.