Skocz do zawartości

[Koła] Centrowanie lub wymiana

Isono

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

wczoraj po dokładnym myciu i czyszczeniu roweru z kurzu zauważyłem, że tylne koło jest krzywe, jak zakręcę kołem to robi 8 i ociera o klocki hamulcowe. Przejechałem się do sklepu rowerowego i spytałem się o cenę centrowania i przeglądu. Pan zakręcił tylnim kołem i powiedział 60 zł. Dodam jeszcze że rowerem jeździłem prawie 5 lat bez centrowania kół. No i mam pytanie lepiej prostować te koła czy kupić nowe?

Napisano

A jakie masz teraz koła? Podejrzewam że jakiś podstawowy model, ale jeżeli to Twoje koło jest więcej warte niż 60zł i tak dobrze się sprawowało to faktycznie centrowanie może być dobrym wyborem. Albo druga opcja to kupno nowego goła, ale na pewno nie za 60zł bo będzie strasznie ciężkie, plastelinowate i ci się rozsypie, tylko powiedzmy za 150-200zł z piastą na łożysku maszynowym (tyle kosztują podstawowe modele z piastami na łożyskach maszynowych)

Napisano

Teraz mam takie kola:

Przód:

Piasta przód: FORMULA ALLOY

Obręcz: JALCO AX 22 STRONG SINGLE

Opona przód: CST C-1348, 26"x2,10

Tył:

Piasta tył: SHIMANO RM30

Obręcz: JALCO AX 22 STRONG SINGLE

Opona tył: CST C-1348, 26"x2,10

Myślę że te koła nie są dużo warte.

Miałem małą niespodziankę i dowiedziałem się od taty że kupił mi te koła http://allegro.pl/kola-26-maszyny-novatec-pod-tarcze-na-rodi-tanio-i2496831013.html co sądzicie o nich ?

Napisano

Tak właśnie przyszła paczka z hamulcami hydraulicznymi hayes nine tylko muszę adaptery kupić.

Napisano

No i wszystko pięknie, jak założysz i przetestujesz to pochwal się czy wszystko dobrze działa, koła naprawdę przyzwoite, właśnie coś tego typu miałem na myśli :)

Napisano

Dzisiaj odbył się test nowych kółek i rewelacja wszystko chodzi, nawet słychać takie "cykanie" w tylnej piaście :D Hamulce działają też dobrze jedynie muszę zmienić tarczę przednią na 180 bo 160 jest za mała do tego adapteru. Mam problem tylko z klamo-manetkami, które po małej modyfikacji stały się manetkami lecz nie pasują za bardzo. Więc muszę kupić nowe manetki :/

Napisano

Także zastanawiałem się nad wyborem tych kół. Czyli powiadasz iż są cacy ;) pomyślimy. Jeszcze taka prośba czy po dłuższym użytkowaniu piast / hydraulika mógłbyś tu wstawić mini recenzję ? może jakieś foto kółeczek głównie chodzi mi o piasty gdyż myślę poważniej nad zakupem kół.

Napisano

Także zastanawiałem się nad wyborem tych kół. Czyli powiadasz iż są cacy ;) pomyślimy. Jeszcze taka prośba czy po dłuższym użytkowaniu piast / hydraulika mógłbyś tu wstawić mini recenzję ? może jakieś foto kółeczek głównie chodzi mi o piasty gdyż myślę poważniej nad zakupem kół.

Postaram się zrobić małą recenzję, fotki postaram się zrobić jutro. Od wczoraj zrobiłem na tych kółkach 105km i muszę powiedzieć, że na razie nie mam do czego się przyczepić. Skakałem na nich dzisiaj i tak troszkę się bałem czy się nie skrzywią, ale wszystko ok.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...