Skocz do zawartości

[kurtka/bluza] Kurtka lub bluza chroniąca przed wyziębieniem wiosna/lato/jesień 200 zł

szychoo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Przy jeździe z prędkością ok. 30 km/h bardzo dużym problemem jest wiatr, który nawet przy temperaturze 15 stopni bardzo mocno mnie wyziębia. Wobec tego chciałem wejść w posiadanie jakiejś bluzy lub też kurtki (nie wiem co lepsze), która by mnie trochę odizolowała od wiatru, a jednocześnie, żeby była w miarę oddychająca. Chciałbym, aby miała zastosowanie w temperaturze w okolicach 7-17 stopni.

Zastanawiałem się nad czymś takim:

http://www.decathlon.com.pl/PL/bluza-5-z-membran-czarna-193583018/

Chyba to jest softshell, ale niezbyt się znam więc proszę fachowców o poradę :)

Najlepiej, żeby ciuchy znajdowały się w sklepie stacjonarnym, żeby można było przymierzyć.

Budżet jakim dysponuję to okolice 200 zł.

Witam serdecznie.

Przy jeździe z prędkością ok. 30 km/h bardzo dużym problemem jest wiatr, który nawet przy temperaturze 15 stopni bardzo mocno mnie wyziębia. Wobec tego chciałem wejść w posiadanie jakiejś bluzy lub też kurtki (nie wiem co lepsze), która by mnie trochę odizolowała od wiatru, a jednocześnie, żeby była w miarę oddychająca. Chciałbym, aby miała zastosowanie w temperaturze w okolicach 7-17 stopni.

Różnica między 7 a 17 stopni jest bardzo duża. Moim zdaniem nie ma jednaj kurtki ani bluzy, dającej komfort jazdy w tych temperaturach. Nie ma złotego środka na taki rozrzut temperatury. Ja sobie znalazłem sklep z ubraniami rowerowymi w swoim mieście i mogę sobie poprzymierzać i powybrzydzać, ale to w Krakowie. Kupiłem sobie kurtkę softshell z membraną Rogelli Udine, ale ja mam podwyższoną ciepłotę ciała i dla mnie ona jest dobra tak na oko od 8 do 14 stopni, ale jak cieplej to jeżdżę w rozpiętej. Już mi za ciepło.

Chodzi mi raczej o chłodniejsze dni w lecie. Np teraz jak jest 10-15 stopni, to już mi jest bardzo zimno. Więc trochę zawężam - taki zakres temperatur jest rozsądniejszy?

Dzięki za podane propozycje. Czy a bluza z decathlonu się do niczego nie nadaje?

Do czegoś się nadaje, ale przy temperaturze 15+ nawet nie myślę, aby ją zakładać.

Mam taką i śmigałem w niej przy temperaturach 8-10 stopni, niżej też pewnie dałoby się zejść. Wtedy się sprawdzała, natomiast oddychalność jest minimalna, jak to przy ceratowej membranie.

Tylko kupiłem ją za ok 120 zł i toi jest dla niej odpowiednia cena, bo leży fajnie, szeroki silikonowany ściągacz na dole jest rewelacyjny, "mechowata" struktura wewnątrz też trochę odciąga pot.

Czyli tego decathlona chyba można odrzucić, skoro taka lipa.

Wobec tego na placu boju mamy dwóch kandydatów:

Rogellini Udine http://sporto.com.pl/pl/p/ROGELLI-UDINE-Kurtka-softshell-z-membrana/724

Endura Rebound http://www.t-bike.pl/kurtka-endura-rebound.html

Czy ktoś jeszcze dorzuci jakieś propozycje?:)

Ja bym na Twoim miejscu pomyślał o takim rozwiązaniu. Z przodu windblock z tyłu coś cieńszego jak plaster miodu. Mam bluzę z takim rozwiązaniem i sprawdza się świetnie. Co prawda nie taka ale ta jest z takim patentem http://www.rowersport.pl/sklep/produkt/14103,rogelli-bluza-trento albo pomyśl o kamizelce zawsze bardziej uniwersalne. Bo zapewne Ci chodzi o to, że w klatkę piersiową wieje i odczuwasz chłód.

Ja mogę dorzucić kurtkę Pakajak też od Endury. Użytkuję w różnych konfoguracjach pod spodem w temperaturach od 10 stopni wzwyż - nawet do 20 kilku jak extremalnie wieje. Tylko trzeba pamiętać że nie jest ona nieprzemakalna. Nie ma membray ale za to świetnie oddycha no i przed wiatrem robi robotę idealnie. Na chłodniejsze dni polecam Gridlock.

Kurtka z membraną na lato to dla mnie nieporozumienie, tym bardziej w bezwietrznym Poznaniu. Nie myślałeś o jakiejś lekko ocieplanej bluzie + coś pod spód, na przykład nie za gruba koszulka? U mnie sprawdza się to najlepiej

Ja bym na Twoim miejscu pomyślał o takim rozwiązaniu. Z przodu windblock z tyłu coś cieńszego jak plaster miodu. Mam bluzę z takim rozwiązaniem i sprawdza się świetnie. Co prawda nie taka ale ta jest z takim patentem http://www.rowerspor...li-bluza-trento albo pomyśl o kamizelce zawsze bardziej uniwersalne. Bo zapewne Ci chodzi o to, że w klatkę piersiową wieje i odczuwasz chłód.

Hmm, całkiem sympatyczna ta bluza, tylko cena już mniej ;) Kamizelka mi raczej nie wystarczy, bo ręce też mi marzną.

Ja mogę dorzucić kurtkę Pakajak też od Endury. Użytkuję w różnych konfoguracjach pod spodem w temperaturach od 10 stopni wzwyż - nawet do 20 kilku jak extremalnie wieje. Tylko trzeba pamiętać że nie jest ona nieprzemakalna. Nie ma membray ale za to świetnie oddycha no i przed wiatrem robi robotę idealnie. Na chłodniejsze dni polecam Gridlock.

Dzięki za propozycję. Nieprzemakalność to drugorzędna sprawa, aż tak mi na niej nie zalezy. Czy to też jest softshell?

Kurtka z membraną na lato to dla mnie nieporozumienie, tym bardziej w bezwietrznym Poznaniu. Nie myślałeś o jakiejś lekko ocieplanej bluzie + coś pod spód, na przykład nie za gruba koszulka? U mnie sprawdza się to najlepiej

Od 30 km/h każde miasto jest wietrzne :) Bluza bawełniana na koszulkę rowerową się nie sprawdza, za zimno mi.

Olej kurtkę na lato. Rano jest chłodniej to prawda. Wtedy sama bluza wystarczy lub lepiej koszulka krótki rękaw plus rękawki. Warto mieć kamizelkę rowerową koniecznie z siatką na plecach. Gdy robi się cieplej pakujesz kamizelkę do kieszeni i masz strój letni. Szukasz czegoś co ochroni cię teraz na lato czy aby było całoroczne z uwzględnieniem zimy ?? 7 stopni w Poznaniu musi być jak byś jechał o 4-5 godzinie rano. Ja jak pisałem na teraz kupiłbym koszulkę + rękawki i kamizelkę. Żadnych bluz czy kurtek na lato.

@Kubatrix

Szukam czegoś co by prócz zimnych dni w lecie posłużyło również wiosną i jesienią. Zima to już ekstremum, i coś innego chyba trzeba mimo wszystko.

@Darek14

Ciekawa propozycja, dzięki.

Kurcze, teraz trzeba by znaleźć jakiś sklep naziemny i po prostu to wszystko przymierzyć i zobaczyć na własne oczy, żeby nie kupować kota w worku.

Kurcze, teraz trzeba by znaleźć jakiś sklep naziemny i po prostu to wszystko przymierzyć i zobaczyć na własne oczy, żeby nie kupować kota w worku.

I najlepiej aby była promocja -50% na wszystko. W miejscowości Puszczykowo jakieś 2-5km za Poznaniem jest sklep BCM Nowatex. Jedź tam i przymierz ciuchy. Nie każdy ma takie szczęście aby mieć producenta odzieży kolarskiej blisko swojego domu :)

Kurcze, teraz trzeba by znaleźć jakiś sklep naziemny i po prostu to wszystko przymierzyć i zobaczyć na własne oczy, żeby nie kupować kota w worku

Szczerze mówiąc nie doświadczonemu oku dużo to nie da. Przymierzenie kurtki w sklepie nie powie Ci nic o tym jak dany ciuch oddycha i jak się zachowuje np. na wietrze. Tego niestety dowiesz się dopiero jak się przejedziesz. Na żywo będziesz mógł jedynie ocenić krój i powierzchownie jakość wykonania. Więc jakby nie patrzeć trochę kot w worku.

Od 30 km/h każde miasto jest wietrzne Bluza bawełniana na koszulkę rowerową się nie sprawdza, za zimno mi.
Hehe, to zapraszam nad morze - tu to dopiero wieje nie przyjemnie.. :) Mógłbyś pokazać co to za bluza, w której jeździsz i Ci wciąż zimno? Dałoby to jakiś punkt odniesienia..

@Crazyk

To fakt, że nie da, ale może sprzedawca jeszcze dorzuci swoje trzy grosze i tak jak mówisz - ocenię krój i rozmiar.

Nad morze planuję wpaść za tydzień, ale chyba akurat będą upały więc nie wiem czy się o tym przekonam :)

A bluza? Zwykła bawełniana. Zresztą poliestrową też próbowałem i też zimno, ale ona przynajmniej nie jest zaraz mokra.

@Kubatrix

Dzięki za namiar. Planuję również odwiedzić Cyklotur i Rybczyński, bo wyczytałem że tam też można znaleźć te ciuchy, a sklepy są niedaleko mnie i niedaleko siebie nawzajem przy okazji :)

@Kubatrix

Dzięki za namiar. Planuję również odwiedzić Cyklotur i Rybczyński, bo wyczytałem że tam też można znaleźć te ciuchy, a sklepy są niedaleko mnie i niedaleko siebie nawzajem przy okazji :)

Powinieneś zamiast nicku szychoo mieć napis Lucky :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...