starzyn85 Napisano 20 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 Witam Kupilem 3 tyg temu rower merida big nine tfs 300-d.(hamulce Tecro Draco hydrauliczne) Podczas hamowania czuć silne wibracje i hałas, tylko tylny hamulec! Nie mam pojęcia o co chodzi W serwisie troche wyregulowali hamulce , ale to nic nie dało. za 2 tyg mam przegląd zerowy. Może doradzicie mi co jest problemem i jak sie go pozbyc. Z góry dziękuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość pw524 Napisano 20 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 Przypaliłeś klocki. Możliwości są dwie, albo miałeś zle wyregulowane i tarły o tarczę, albo jechałeś z górki i mocno hamowałeś jednym hamulcem i je podpaliłeś. Wymień klocki lub poczekaj, możliwe że zetrze się ta przypalona warstwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
starzyn85 Napisano 21 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 Przypaliłeś klocki. Możliwości są dwie, albo miałeś zle wyregulowane i tarły o tarczę, albo jechałeś z górki i mocno hamowałeś jednym hamulcem i je podpaliłeś. Wymień klocki lub poczekaj, możliwe że zetrze się ta przypalona warstwa. To możliwe, na początku testowałem hamulce i właśnie hamowałem z górki tylko tylnim z prędkości około 45 km/h. Dodam że ważę około 105-110 kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 21 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 Jak będziesz kiedykolwiek zmieniał klocki to pierwsze kilometry trzeba robić delikatnie. A hamowanie przy takiej wadze tylko jednym i w dodatku tylnym to już całkowite nieporozumienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość pw524 Napisano 21 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 To możliwe, na początku testowałem hamulce i właśnie hamowałem z górki tylko tylnim z prędkości około 45 km/h. Dodam że ważę około 105-110 kg Noooo, to kolego smażalnia jak nic. Nie przejmuj się ja też na początku miałem takie przyzwyczajenia, zrestą ostatnio miałem awaryjne hamowanie i to samo było. Staraj się hamować obydwoma. Tym klockom daj jeszcze troszkę czasu możliwe że się dotrą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 21 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 Wyciągnij klocki, zobacz jak wygląda powierzchnia cierna. zetrzyj pierwszą warstwę papierem ściernym, aż do oryginalnego materiału. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
starzyn85 Napisano 22 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 Dzięki wielkie za pomoc Teraz już będe wiedział żeby hamować dwoma a nie jednym hamulcem ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek431 Napisano 22 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 Mógłbyś napisać coś o tych hamulcach ? modulacja , siła hamowania itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
starzyn85 Napisano 22 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 Mógłbyś napisać coś o tych hamulcach ? modulacja , siła hamowania itp. Hamulce sprawują się bardzo dobrze, oprócz tego hałasowania i wibracji. Siła hamowania bardzo dobra, modulacja tez ok. Można efektywnie hamować nie zostawiając bieżnika na drodze. Nie trzeba też wkładac dużo siły dociskając manetki, kontrola siły hamowania 5+. taka jest moja ocena , dodam że to są moje pierwsze tarczówki wiec nie mam rozeznania w temacie, ale hamulce ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FilipEcki Napisano 23 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 Zależy jakie ma klocki, ale takie hamowanie nie powinno im nic zrobić. Ja swoje (pół metaliczne i organiczne) wypalałem pod palnikiem koło 15 minut(po zatłuszczeniu) i hamowały bardzo dobrze, nawet lepiej niż po wyjęciu z pudełka czy przejechaniu 50km. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.