Skocz do zawartości

[hamulce hydrauliczne] tectro draco- wibracje ihalas podczas hamowania

starzyn85

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :) Kupilem 3 tyg temu rower merida big nine tfs 300-d.(hamulce Tecro Draco hydrauliczne) Podczas hamowania czuć silne wibracje i hałas, tylko tylny hamulec! Nie mam pojęcia o co chodzi :( W serwisie troche wyregulowali hamulce , ale to nic nie dało. za 2 tyg mam przegląd zerowy. Może doradzicie mi co jest problemem i jak sie go pozbyc. Z góry dziękuje :D

Gość pw524

Przypaliłeś klocki.

Możliwości są dwie, albo miałeś zle wyregulowane i tarły o tarczę, albo jechałeś z górki i mocno hamowałeś jednym hamulcem i je podpaliłeś.

Wymień klocki lub poczekaj, możliwe że zetrze się ta przypalona warstwa.

Przypaliłeś klocki.

Możliwości są dwie, albo miałeś zle wyregulowane i tarły o tarczę, albo jechałeś z górki i mocno hamowałeś jednym hamulcem i je podpaliłeś.

Wymień klocki lub poczekaj, możliwe że zetrze się ta przypalona warstwa.

To możliwe, na początku testowałem hamulce i właśnie hamowałem z górki tylko tylnim z prędkości około 45 km/h. Dodam że ważę około 105-110 kg ;)

Gość pw524

To możliwe, na początku testowałem hamulce i właśnie hamowałem z górki tylko tylnim z prędkości około 45 km/h. Dodam że ważę około 105-110 kg ;)

Noooo, to kolego smażalnia jak nic.

Nie przejmuj się ja też na początku miałem takie przyzwyczajenia, zrestą ostatnio miałem awaryjne hamowanie i to samo było. Staraj się hamować obydwoma.

Tym klockom daj jeszcze troszkę czasu możliwe że się dotrą.

Mógłbyś napisać coś o tych hamulcach ? modulacja , siła hamowania itp. :)

Hamulce sprawują się bardzo dobrze, oprócz tego hałasowania i wibracji. Siła hamowania bardzo dobra, modulacja tez ok. Można efektywnie hamować nie zostawiając bieżnika na drodze. Nie trzeba też wkładac dużo siły dociskając manetki, kontrola siły hamowania 5+. taka jest moja ocena , dodam że to są moje pierwsze tarczówki wiec nie mam rozeznania w temacie, ale hamulce ok :D

Zależy jakie ma klocki, ale takie hamowanie nie powinno im nic zrobić. Ja swoje (pół metaliczne i organiczne) wypalałem pod palnikiem koło 15 minut(po zatłuszczeniu) i hamowały bardzo dobrze, nawet lepiej niż po wyjęciu z pudełka czy przejechaniu 50km.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...