Skocz do zawartości

[szosa] Błotniki dla wybrednych

Rekomendowane odpowiedzi

Rzecz designerka... Wyglądająca, ale nie koniecznie działająca... Moim zdaniem średnio się nadają. Klasyczny błotnik zachodzi też na boki opony i jest przede wszystkim półkolisty. Tutaj najprawdopodobniej z boków będzie woda i błoto bryzgać, ze względu na to że są proste.

Widzę że szukasz błotników do cienkich kółek

Jak chcesz je do kolarki

to

Błotniki tego typu znajdziesz

TUTAJ

i TUTAJ

i TUTAJ

ale jak widzisz cena nie za mała SKS się ceni

ale

TUTAJ

I TUTAJ

masz z innej firmy tańsze

A na koniec

TUTAJ

i TUTAJ

masz test błotników do "szosy"

Ale przeglądnij jeszcz stronę ZEFAL z linków powyżej

mają też cieńkie błotniki inne go typu, mocowane na sztycy

TAKIE

a na przód TAKIE

A więc wybór dość spory

@PrzemoVonLezajsk : oglądałem podobne, albo nawet takie same, tylko każde z nich wydawały mi się za duże (obecnie rozważam SKS Velo 42 Urban)

Wydaje mi się że granicą przydatności tych błotników jest mokry asfalt, po którym nie płynie jeszcze zbyt wiele wody - a jeśli warunki pogodowe są gorsze, to ja na rower nie wsiadam : )

Szkoda, że nie są jednak delikatnie zaokrąglone

Zanim kupisz jakiekolwiek blotniki, idz i obejrzyj swoj rower szosowy w okolicy hamulcow i tam gdzie tylne kolo jest najblizej rury podsiodlowej. Moze byc tak ze nie ma tam miejsca na zadne standardowo mocowane blotniki. Np o ile w widelcu mam okolo 10 mm miejsca pomiedzy hamulcem a opona to z tylu jest 5 mm albo mniej, jak zacisniesz hamulec to sie robi jeszcze ciasniej.

Eleganckim rozwiazaniem moga byc te blotniki: http://www.crudproducts.com/products/roadracer/

Tak sobie poradzilem z tym problemem w moim poprzednim miejskim rowerze, przedni blotnik obciety z przodu i konczyl sie przed hamulcem, brak tylnego hamulca. Blotniki Planet Bike.

P1020150.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...