Skocz do zawartości

[opony] Uniwersalne opony MTB 26x1,95-2,125 do 100-150zł/kpl.

tomekfm

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A gdzie będziesz jeździł na tych oponach? i w jakim tempie? bo jak tempo spacerowe to 200 g na oponie różnicy nie zrobi. Jeżeli jazde rowerem preferujesz bardziej sportową to lżejsza opona będzie szybszą oponą , i łatwiej będzie na podjazdach. Taką gumą będzie włąsnie Race King 2.2 wersja 2.0 jest mniej komfortowa przez mniejszy balot opory toczenia te same ;) . Jeżeli zdecydujesz się na Geax Saguaro to nie bież 2.2 tylko 2.0 lżejsza guma 720g a komfort podobny do Race KIng 2.2 . Najlepiej jak sam przetustujesz . Podpowiem Ci tyle że na Saguaro drutowych na pewno będziesz musiał mocniej pedałować niż na drutowych Race Kingach żeby jechać z taką samą prędkością. Zależy czego oczekujesz. od tych opon.

Napisano
Kupić oponę za 100 zł i mieć ją mniej wytrzymałą ale lżejszą i droższą każdy potrafi kupić. Ważne jest by kupić tanio dobrą rzecz a do tego lekką najlepiej ale tej róznicy 100 czy 200 gram to zauważysz odlejesz się przed pojsciem na rower wyjdzie na to samo hahaha

Myślałem, że piszemy głównie po polsku. Co do wagi opon i ich szybkości- z testów wynika, że Conti RK to jedna z opon mtb stawiające najmniejsze opory toczne. Jednocześnie jest chwalona za względną uniwersalność. Jeśli tomekfm jeździ w taki sposób, że wybór choćby nieznacznie gorszej opony zrujnuje jego karierę, to waga 200g w oponie ma ogromne znaczenie. Jeśli zaś niewielkie różnice w i tak dobrych jakości gumach nie mają dla niego znaczenia, to kupno Saguaro nic mu nie da w porównaniu do RK, a tylko zwiększy wagę kół o 300-400g. Objętość moczu podczas jednej mikcji to około 200-300 ml, na Saguaro tomekfm będzie więc wciąż cięższy niż tomekfm przed sikaniem na RK,

Napisano

Wybór padł na Continental Race King 26x2,2, chciałem kupić Saguaro w pobliskim sklepie rowerowym, ale wszędzie się skończyły, więc uznałem, że to chyba znak, żeby zamówić RK

Napisano

Ufam że podzielisz się wrażeniami z jazdyna rk, ja tak od siebie dodam że saguaro bardzo wolno zchodzą i mimo wagi chodź nie jest masakrycznie duża bo ok 530g to tnie sie na nich rewelacyjnie i musze przyznać że lepszych nie miałem, dobra przyczepność w terenie i bardzo małe opory toczenia !

I upiłbym ponownie tylko cena tychopon jest an prawde spora w porówniu do rk zktóre mozna bodaj za 80zł/szt.kupić

Jezdziłeś na saguaro, jesteś w stanie porównać te dwie opony?

Napisano

ja swoje rk 2.2 bardzo dobrze cenie :) teren jak najbardziej ale bez szaleństw wkońcu to opona za 50zł :D ale tak ładnie chodzi po asfalcie . Z przodu mam schwalbe albert 2.1 i puki co taka konfiguracja mi wystarczy :)

• 3 tygodnie później...
Napisano

Troszkę mnie nie było, więc dopiero teraz piszę, Oponka sprawuje się dobrze, z górki rozpędza się niesamowicie szybko. Na asfalcie taka sobie, ale po wjechaniu na ścieżkę marzenie ;) Dziękuje bardzo za pomoc w wyborze ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...