tomhep90 Napisano 19 Lipca 2012 Napisano 19 Lipca 2012 Witam! Mam problem z powtarzającymi się luzami w tylnym kole po przejechaniu 50 km. Byłem w jednym serwsie tam gość wymienił mi miski. Niestety problem powrócił. W drugim serwisie zapytałem co może być powodem tego że luzy powracają, a facet mi odpowiedział że koło już swoje przeszło i najlepiej bedzie je wymienić. Rower (Hexagon V3) mam od roku przejechałem nim 1000 - 1500 km. Czy faktycznie koło jest do wymiany?
Kiciok Napisano 19 Lipca 2012 Napisano 19 Lipca 2012 Mi w hexagonie V2 piasta robiła cyrki. Okazało się, że było uszkodzona. Było to samo co u Ciebie. Po rozebraniu koła okazało się, że piasta się rozpadła na dwie części... Wymień piastę i po sprawie.
elton29 Napisano 19 Lipca 2012 Napisano 19 Lipca 2012 Ja też miałmem podobnie, dwa razy wymieniałem oś, miski i łożyska izawsze po jakimś czasie łapało luzy więc się kwońcu wymieniłem pisatę na taką z maszynami i ma spokój a włąsciwie miałem bo hex znalazł nowego właściciela:) Z tym że jak nie masz doświadczenia to się nie zabieraj za wymianę i zaplatanie koła,lepiej up kompletne koło za 60-80zł. Może zaraz ktoś nawinie że to kwestia skręcenia tych wszystkich elementów dobrze i zakontrowania ale próbowałem wiele razy i nie byłem zadowolony z wyników mojej pracy.
PoleK Napisano 19 Lipca 2012 Napisano 19 Lipca 2012 a jak dla mnie to gwarancje trzeba bylo uruchomic, zamiast wymieniac miski, jesli wymieniali Ci na gwarancji, to teraz musza wymienic cala piaste jeśli jest to co u Kicioka. Jesli natomiast skrecal ja Pan Janek któremu się śpieszyło, to może być powodem;) a 2 serwisant mógł chcieć zarobić, bez rozebrania samodzielnego i fotek, nikt Ci nie powie na 100%.
elton29 Napisano 19 Lipca 2012 Napisano 19 Lipca 2012 Oczywicie bierz czy to koło czy pisatę pod kasetę!
tomhep90 Napisano 21 Lipca 2012 Autor Napisano 21 Lipca 2012 a jakie koło wybrać? takie normalne łożyska czy łożyska maszynowe? chciałbym się zmieścić w kwocie 100 zeta. przykładowe maszynowe: http://allegro.pl/kolo-tylnie-tyl-wzmacniane-mtb-26-alu-i2487309835.html warto braćuwagę ilość szprych w kole?
Mod Team Puklus Napisano 21 Lipca 2012 Mod Team Napisano 21 Lipca 2012 Jeżeli ważysz sporo to tak, a koło jest ok dobra piasta, obręcz przeciętna i szprychy też, ale nie można mieć większych zastrzeżeń, 80% ceny koła to piasta
elton29 Napisano 22 Lipca 2012 Napisano 22 Lipca 2012 Myślę że jest to dobry wybór, za takie pienądzę widywałem takie same koła na takich samych piastach jakie posiadaliśmy także brać i mieć z głowy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.