Skocz do zawartości

[Koło tylne] Luzy w tylnym kole - problem powraca co 50 km.

tomhep90

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Mam problem z powtarzającymi się luzami w tylnym kole po przejechaniu 50 km. Byłem w jednym serwsie tam gość wymienił mi miski. Niestety problem powrócił. W drugim serwisie zapytałem co może być powodem tego że luzy powracają, a facet mi odpowiedział że koło już swoje przeszło i najlepiej bedzie je wymienić. Rower (Hexagon V3) mam od roku przejechałem nim 1000 - 1500 km. Czy faktycznie koło jest do wymiany?

Napisano

Mi w hexagonie V2 piasta robiła cyrki. Okazało się, że było uszkodzona. Było to samo co u Ciebie. Po rozebraniu koła okazało się, że piasta się rozpadła na dwie części... Wymień piastę i po sprawie.

Napisano

Ja też miałmem podobnie, dwa razy wymieniałem oś, miski i łożyska izawsze po jakimś czasie łapało luzy więc się kwońcu wymieniłem pisatę na taką z maszynami i ma spokój a włąsciwie miałem bo hex znalazł nowego właściciela:)

Z tym że jak nie masz doświadczenia to się nie zabieraj za wymianę i zaplatanie koła,lepiej up kompletne koło za 60-80zł.

Może zaraz ktoś nawinie że to kwestia skręcenia tych wszystkich elementów dobrze i zakontrowania ale próbowałem wiele razy i nie byłem zadowolony z wyników mojej pracy.

Napisano

a jak dla mnie to gwarancje trzeba bylo uruchomic, zamiast wymieniac miski, jesli wymieniali Ci na gwarancji, to teraz musza wymienic cala piaste jeśli jest to co u Kicioka.

Jesli natomiast skrecal ja Pan Janek któremu się śpieszyło, to może być powodem;) a 2 serwisant mógł chcieć zarobić, bez rozebrania samodzielnego i fotek, nikt Ci nie powie na 100%.

• Mod Team
Napisano

Jeżeli ważysz sporo to tak, a koło jest ok dobra piasta, obręcz przeciętna i szprychy też, ale nie można mieć większych zastrzeżeń, 80% ceny koła to piasta :P

Napisano

Myślę że jest to dobry wybór, za takie pienądzę widywałem takie same koła na takich samych piastach jakie posiadaliśmy także brać i mieć z głowy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...