Skocz do zawartości

[rower] Który wybrać ?

Rayden21

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przepraszam jeśli post jest podobny do innego .Przejrzałem wielką część forum i nie znalazłem nic na temat roweru który mnie interesuje .Liczę na to ,że tym razem napisałem wszystko poprawnie i nie będzie on usunięty .Z góry dzięki :)

Taki mały offtop :

Witam :) To mój pierwszy post na tym forum ,mimo że spędziłem na nim już wiele godzin. Do tej pory jeździłem na czymś co tylko w teorii można nazwać "rowerem" ,stąd też moje zainteresowanie kupnem czegoś nowego .Na początku w ogóle nie myślałem o niczym innym niż standardowe 26" mtb ,jednak z czasem po przeczytaniu wieeeelu opinii na temat 29er'ów zwróciłem się bardziej w ich kierunku .Jeśli chodzi o mój styl jazdy to ciężko go ocenić ,ponieważ nigdy nie miałem odpowiedniego sprzętu ,żeby go w ogóle wypracować ;( Myślę jednak że jeżdże w miarę łagodnie ( no chyba że mi coś odbije ,albo jest fajna trasa do przejechania) .Nowy rower chciałbym użytkować w 60% na utwardzonych drogach i w pozostałych 40% po lesie .Co do moich wymagań ,to chciałbym żeby rower był przede wszystkim niezawodny = wytrzymały ( tak aby mógł mi służyć pare ładnych sezonów) i w miare ładny ( tak abym nie wstydził się na nim jechać ) , :D Lubię czasem szybko pojeździć więc raczej powinien być nastawiony na sport ,nie rekreacje .Mam 184cm wzrostu i 90kg wagi .

A teraz konkrety:

Dopóki nie zacząłem chodzić po sklepach (mieszkam w Warszawie ,więc jest ich sporo) ,każdy rower wydawał mi się za słaby ,za brzydki itp. Dopiero po odwiedzeniu paru sklepów okazało się że nie wygląda to tak źle .Najgorsze jednak są rozmiary ramy .Chyba trochę za późno się za to zabrałem bo wszystkie ciekawsze modele są już wykupione .Od paru dni jeżdże do różnych sklepów i testuje pojedyncze rowerki .Z 29 udało mi się jak na razie poznać(w moim rozmiarze ramy) :

- Talon 29er 1 2012 (2500 zł)

- Cayon Northtec 29 (2600zł)

- Scott Scale 29 comp (3400zł)

- Specialized Rockhopper (3700zł)

- KTM Ultra 2.29 (3400zł)

- KTM Ultra 3.29 (2600zł)

Mój budżet jest dość elastyczny (do 3500zł ) ,jednak wolałbym nie wydawać całej tej kasy ,tak aby reszta pozostała mi na inne drobne zakupy związane z rowerem (bidon itp.). Wczoraj w sklepie bardzo doradzali mi Cayon Northtec 29 i jakby nie patrzeć siedziało mi się na nim całkiem dobrze. Dodatkowo jeśli zdecydowałbym się na jego zakup dostałbym sporo gratisów o wartości ok 15% ceny całkowitej tego roweru .Co o nim sądzicie ?

P.S. Talon też bardzo przypadł mi do gustu :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...