Skocz do zawartości

[pękające szprychy] Pękają mi szprychy przy nyplach pomoc

GiorgioZS

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam problem w tylnym kole gdyż pekają mi ciągle szprychy przy nyplach i nie wiem czego to jest problem. Szprychy mam dt swiss obręcz Alexrims a piaste nowateca 4 łożyska maszynowe. Zastanawiam się co może być tego powodem. Obręcz już jest praktycznie do wymiany bo już jest lekko jajowata minimalnie. W serwisie znawca powiedział mi iż może to być wina piasty ale nie jestem co do tego przekonany a gwaranci mi na takie coś nie uznaja zapewne. Nie chcę wymieniać całego koła bo mnie nie stać na to na chwilę obecną. zastanawiam się nad wymianą obręczy a reszte zostawić to samo. Co wy proponujecie zrobić ?? Z góry dzięki za info. :)

Napisano

Przyczyna: źle zaplecione koło

Jeżeli obręcz nie ma pęknięć > udaj się do profesjonalisty, posiadającego specjalne narzędzia do składania kół itp (olej partaczy odpowiedzialnych za ta kolej rzeczy)

Jeżeli obręcz posiada pęknięcia > nowa obręcz + wizyta j/w

Napisano

witam

główną przyczyną są zapewne zbyt mocno naciągnięte szprychy. Jedną ze "składowych" tego typu błedu może być użycie zbyt krótkich szprych na etapie zaplotu koła. Proponuję udać się do fachowego service w którym to serwisanci przy budowie kół używają tensiometru.

Pzdr

Napisano

witam

główną przyczyną są zapewne zbyt mocno naciągnięte szprychy. Jedną ze "składowych" tego typu błedu może być użycie zbyt krótkich szprych na etapie zaplotu koła. Proponuję udać się do fachowego service w którym to serwisanci przy budowie kół używają tensiometru.

Pzdr

okej. Jeżeli pokuszę się o wymianę obręczy i szprych zarazem to co byście proponowali jaką obręcz i szprychy by wytrzymała ridera 110kg :D

Napisano

Widać, na pierwszy rzut oka źle naciągnięte szprychy - naginaj do profesjonalisty

Ps: Rower też człowiek :P brudny być nie lubi :P

Napisano

@up

Dla mnie działa. Ja tez myślę że to sprawa za krótkich/ za mocno naciągniętych szprych.

Idę już zrobić foto jak wyglądają szprychy w obręczy.

Idę już zrobić foto jak wyglądają szprychy w obręczy.

Okej zdjęcia dodane. W sumie faktycznie jak zdjąłem opaskę to widać jak jedne są mocniej naciągnięte drugie słabiej jedne wystają z nypla drugie nie :)

Napisano

ale obręcz rzeczywiście masz trochę zjajowaną

Tam na tych zdjęciach są 2 komplety kół. chodzi mi o koło z kasetą :) By nikt się nie pomylił

Napisano

jakiś osioł źle dobrał szprychy, a do tego zaplótł całe na jednej długości, dawno je składałeś? gdzieś niedaleko? jeśli tak to poszedłbym oddać to koło w cholere, ktoś nie miał zielonego pojęcia co robi...

Napisano

jakiś osioł źle dobrał szprychy, a do tego zaplótł całe na jednej długości, dawno je składałeś? gdzieś niedaleko? jeśli tak to poszedłbym oddać to koło w cholere, ktoś nie miał zielonego pojęcia co robi...

Na tych kołach to jest moj 3 sezon i powiem iż dopiero mmi się tam zaczęło robić. Powiedz mi jak będę kupował nową obręcz jakie kupić szprychy i jak zapleść koło :D

Napisano

Myślę iż winą pękających szprych może być to iż wszystkie szprychy są jednakowej długości i obręcz już swoje przeżyła :) Dlatego postanawiam wymienić obręcz na coś ze stajni mavica o ile będę mógł i szprychy oczywiście.

Napisano
jakiś osioł źle dobrał szprychy, a do tego zaplótł całe na jednej długości
Myślę iż winą pękających szprych może być to iż wszystkie szprychy są jednakowej długości

Stwierdziliście to na podstawie oglądu nypli od strony dętki? Jeżeli tak, to ktoś chyba nie miał pojęcia co pisał.

Napisano

Stwierdziliście to na podstawie oglądu nypli od strony dętki? Jeżeli tak, to ktoś chyba nie miał pojęcia co pisał.

Ważne pytanko koła składa się z 1 rodzaju szprych czy z 2 ?

Napisano

Różne długości szprych, a różne rodzaje to coś zupełnie innego. Różne rodzaje to np. szprycha prosta i cieniowana.

Nadal nie odpowiedziałeś na jakiej podstawie twierdzisz, że szprychy w Twoim kole są jednakowej długości po obydwu stronach?

Napisano

Różne długości szprych, a różne rodzaje to coś zupełnie innego. Różne rodzaje to np. szprycha prosta i cieniowana.

Nadal nie odpowiedziałeś na jakiej podstawie twierdzisz, że szprychy w Twoim kole są jednakowej długości po obydwu stronach?

Są jednakowej długości na 100% gdyż pamietam jak koleś je składał brał 36 takich samych i po 2 w kole widać ze te po jednej ze stron wystają z nypla o 2-3 mm bardziej

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...