Siebiat Napisano 19 Lipca 2012 Napisano 19 Lipca 2012 Mam w rowerze fabryczne opony Rocket Ron które wg mnie są bardzo głośne, co ma swoje plusy bo nie muszę używać dzwonka. Minus jest jednak większy, dźwięk wydawany przez nie po prosty przeszkadza mi. W 95% -tach jeżdżę po asfalcie i chciałbym coś cichutkiego, pozostałe 5 % to ścieżki rowerowe i czasem jakiś skrót przez las. Oznaczenia na oponach to 35-622 28x1.35. Zastanawiam się nad Continental ULTRASPORT nie wiem tylko czy te opony sie nadadzą. Prosiłbym o ewentualne sugestie i podpowiedzi w zakresie cenowym do +- 150 zł za 1 szt. Bardzo zależy mi na cichej pracy opony i lekkim toczeniu się.
Swider23 Napisano 20 Lipca 2012 Napisano 20 Lipca 2012 Oznaczenia na oponach to 35-622 28x1.35. Zastanawiam się nad Continental ULTRASPORT nie wiem tylko czy te opony sie nadadzą. Prosiłbym o ewentualne sugestie i podpowiedzi w zakresie cenowym do +- 150 zł za 1 szt. Bardzo zależy mi na cichej pracy opony i lekkim toczeniu się. Ten Continental może być za wąski bo to typowa opona do roweru szosowego. Sugerowałbym coś z rodziny Schwalbe Marathon.
jaro76 Napisano 20 Lipca 2012 Napisano 20 Lipca 2012 Continental UltraSport to opona czysto szosowa, slick do rowerów szosowych. Najszersza jest w wersji 700x28c. Ze względu na twoje obręcze (19 mm) - optymalny rozmiar to 700x35c lub 700x38c. Taki slick w rozmiarze 700x32c to może i byś przypasował tylko wtedy rower nadawał się będzie tylko na asfalt. Ja jestem zwolennikiem slicków/semi slicków do takiego roweru ale trochę szerszych (zamiast stosowania opon w stylu RocketRon). Jeśli masz do wydania aż 300 zł na opony to proponuję: 1. Continental 700x37c cena ok 85 zł/szt 2. Michelin City 700x40c cena ok 75 zł/szt (nie ma rozmaru 38c w Polsce) 3. Vittoria Adventure 700x38c ok 75 zł/szt Tak więc starczy ci na 2 komplety ... Wszystkie 3 bardzo wytrzymałe sprawdzone, bardzo ciche. Trochę większy balon powoduje że możesz wjechać w teren. Szutry, lekki las nie straszne takim oponom. Byle nie błotniste trasy po deszczu. Nie wchodź w zbyt waską oponę typu 28c bo kumple polecą skrótem przez las a ty zostaniesz na asfalcie ... pozdr
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.