Skocz do zawartości

[rama] Potrzebuje na szybko wybrać ramę w przedziale 500-600

zondrin

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Niestety wczoraj popołudniu miałem kolizję z idiotą który twierdził że rower nie może wymijać samochodu z lewej policja go naprostowała... Co prawda ze mną nic się nie stało trochę poobijany jestem ale rama niestety dostała skrętu i pękła :(

Teraz na szybko muszę wybrać ramę w przedziale cenowym do 600 może być mniej nie pogniewam się ;)

Jeżdżę raczej drogami typu wiejska dróżka z kamieni, las, piaszczyste droga tak 30-40 km w jedne dzień wolny w miesiącu robię jakieś 300-400 km po tego typu trasach. A tak to jeszcze używam do pojazdów do pracy ok. 8 km dziennie.

Mój wzrost to 183 cm, długość od stopy do kroku 84 cm, waga 80-85kg czyli raczej interesowała by mnie rama 21-22", tarcza

Miałem Accenta m003 :(

i teraz myślałem nad:

Accentem el nino, el norte, Tormenta

Myślałem jeszcze o trzech firmach Kross, Merida, Leader Fox tylko co z tych firm wybrać...

Pomóżcie coś wybrać bo nie chcę tracić sezonu...

Napisano

el nino fajna ramka jak za tą cenę lub tormenta zależy która Ci się bardziej podoba

Właśnie El Nino jest to mój główny fawory jak na tą chwilę, 430 pln na allegro z sterami już... Tyle że srebrno-czarne nie podoba mi się ten kolor :P ale przeżyje...

Napisano
21-22" nie za wiele?

Teraz jeździłem na 21,5" i było dobrze... Dzięki za propozycje dwie pierwsze są fajne...

Napisano

jakie miałeś hamulce w tym rowerze ?

Tył Grimeca System 8 tarcza 160mm, przód Magura HS-24 Tomac wersja taka czerwona teraz mam zamiar kupić Avid Elixir albo stare R bądź CR 185mm albo nowe serie 7 bądź 9 180mm oczywiście przód i tył

To nie problem i tak używam tarczówek na tyle... Nie wiem dlaczego ten Peak do mnie nie przemawia jakoś ;) jeśli jest lepszy od El Nino z miłą chęcią wezmę jeśli różnica na wyglądzie to nie chętnie...

Napisano

Peak według specyfikacji robiony specjalnie pod amor 100 mm. No i generalnie trochę inna geometria (górna rura w El Nino dla 19" - 574 / Peak (L) - 610) czyli będziesz bardziej pochylony. Ja osobiście wziąłem Peaka na początku sezonu i jestem bardziej niż zadowolony, długa rama bardziej mi leży. [Tu opis] i [Garaż]

Ja mam 186 cm i L jest w sam raz.

Napisano

Peak według specyfikacji robiony specjalnie pod amor 100 mm. No i generalnie trochę inna geometria (górna rura w El Nino dla 19" - 574 / Peak (L) - 610) czyli będziesz bardziej pochylony. Ja osobiście wziąłem Peaka na początku sezonu i jestem bardziej niż zadowolony, długa rama bardziej mi leży. [Tu opis] i [Garaż]

Ja mam 186 cm i L jest w sam raz.

Właśnie poszukując czegoś w temacie różnic El Nino a Peak trafiłem na Twój temat :) bo powiem szczerze strona VELO jest tak uboga w informację że nie wiem :) Rower ładnie się prezentuje... Peak ma mocowanie linki hydraulicznej czy nie posiada?

Ale nadal się nie zdecydowałem na razie zrobiłem zdjęcia i zacząłem zdejmowanie rzeczy z roweru. Do końca dzisiejszego dnia podejmę decyzję i coś kupię

Napisano

Jeśli chodzi o przewód hamulca to jak najbardziej, gdyż w przeciwieństwie do El Nino ma tylko mocowanie pod tarcze (w standardzie PM więc nie trzeba adaptera). Nie ma natomiast prowadzenia linki przerzutek na całej długości w pancerzu, choć jak patrzę na inne marki nie jest to jeszcze standardem. Lakiery we wszystkich Accentach są delikatnie mówiąc nie powalające, ale ja osobiście nie zwracam na to aż takiej uwagi, kupiłem zestaw Bike Protection i co wrażliwsze miejsca obkleiłem. Wiem też że zanim lakier całkiem zniknie to ramę zdążę wymienić :P

Napisano
Lakiery we wszystkich Accentach są delikatnie mówiąc nie powalające

Coś na temat tego lakieru wiem :) ale i bez tych naklejek małe były ślady w mojej m003. Teraz mnie jedna rzecz przeraża mam Duro DJ E 130 a Peak jest na 100 chyba czeka mnie wymiana amorka ;)

Napisano

A co powiesz na coś takiego:

http://allegro.pl/rama-leader-fox-maxx-2012-hit-cenowy-i2487800583.html

W zasadzie rama nie jest ciężka, co do wyglądu to każdy ma swój gust choć mi ta czerń bardzo odpowiada.

Albo ten krosik:

http://allegro.pl/profesjonalna-rama-kross-level-a7-a8-do-xc-i2476414743.html

Inna opcja to kupno używki np.

http://allegro.pl/rama-merida-hfs-2000-jak-nowa-20-kellys-i2501431736.html

Z tych ram ta merida najbardziej mi się podoba, rozmiarowo będzie dla Ciebie chyba najlepsza, jest też najlżejsza ale i najdroższa

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...