ishi Napisano 18 Lipca 2012 Napisano 18 Lipca 2012 Mam pewien problem z moim a-rayem. Mianowicie zbiera mi sie woda w mufie gdzie siedzi kaseta suportu. Nie, że wszystko pływa ale jest mokro, a co gorsza pojawia się skrzypienie przy ciśnięciu na pedały. Raz, że zdarza się jeździć w bardzo mokrych warunkach, dwa napweno woda też tam ścieka po rurze podsiodłowej podczas mycia. Myślę nad wywierceniem w dolnej części mufy małego 3mm otworka który udrożni całość. Problem w tym, że równie dobrze może się tam dostawać woda i piach. Kaseta jest niby szczelna ale mam obawy co do takiego rozwiązania. Może macie na to jakieś patenty??
JeruTheDamaja Napisano 18 Lipca 2012 Napisano 18 Lipca 2012 Zawsze można napakować tam smaru stałego. Skręcasz i smar nie pozwoli na dostanie się wody. Tak myślę
anys Napisano 18 Lipca 2012 Napisano 18 Lipca 2012 Dlatego nie myję się roweru "na pałe" bezmyślnie szlaufem - potem są takie efekty Hmm, teoretycznie powinieneś mieć wywiercona malutką dziurkę (właśnie do odpływu H20) Ale myślę, że nie postępuj pochopnie i nie kombinuj na razie. Wysusz dokładnie ramę, przesmaruj wszystkie gwinty no i postaraj sie nie używać tyle wody do mycia roweru. Jeśli problem powróci wywierć malutką dziurkę w mufie ramy - ale malutką 3 mm to za dużo
Rulez Napisano 18 Lipca 2012 Napisano 18 Lipca 2012 W niektórych modelach rowerów takie otwory są robione fabrycznie ... śmiało możesz wywiercić otwór 5 mm,
ishi Napisano 20 Lipca 2012 Autor Napisano 20 Lipca 2012 przy najbliższej okazji wyciercę chyba jednak ten otwór (może nagwintuje żeby wkręcić imbus jak jade na jakieś bagna) Nie mam ani czasu ani chęci bawić się w jakieś pieszczenie-czyszczenie bo z reguły rower po powrocie wygląda mniej więcej tak więc myjka i ogień
ishi Napisano 20 Lipca 2012 Autor Napisano 20 Lipca 2012 Po co Ci imbus błoto samo zalepi otwór ... No żeby syfu za duzo się tam nie dostawało. Po myciu okrecasz zeby woda uciekła.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.